Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима загинали и десетки в неизвестност след експлозия на газ в жилищен блок в Магнитогорск

| обновено на 31.12.18 в 18:01
2
Путин се срещна с представители на местната власт в индустриалния град.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирима души загинаха, след като се срути вход в многоетажна жилищна сграда в руския град Магнитогорск, съобщиха от министерство на извънредните ситуации. Съдбата на 68 души остава неизвестна. Основната версия на следствието е взрив на битов газ.

Взривът избухна тази сутрин около 6 часа местно или 3 часа българско време. Напълно разрушен е единият от общо дванайсетте входа на сградата. В него живеят 120 души. 16 са евакуирани успешно, четирима, включително две деца, са настанени в болница. 28 са се свързали с щаба на Министерството на извънредните ситуации, който ръководи продължаващата и в момента спасително-издирвателна операция. Обследва се цялата сграда.

Следственият комитет започна досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на две и повече лица. По разпореждане на президента Путин за Магнитогорск заминаха министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев. На мястото на инцидента вече пристигна губернаторът на Челябинска област Борис Дубровский. Той съобщи, че от блока са били изведени около 300 души. В две училища в града са създадени временни убежища за тях. Местните хора се самоорганизират в социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите.

Температурата в Магнитогорск в момента е минус 17 градуса.

Руският президент Владимир Путин пристигна в Магнитогорск. Той се срещна с представители на местната власт в индустриалния град и нареди да бъде сформирана правителствена комисия, начело с министъра на извънредните ситуации, която да установи причините за трагедията и да се справи с последствията от експлозията.

Путин призова сънародниците си, докато посрещат новата 2019 година да почетат жертвите на експлозията тази сутрин в жилищен блок в Магнитогорск, предаде ТАСС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасни горещини в Гърция и Румъния

Потушен беше горският пожар, който избухна вчера в района на Далмация. Съобщава се изгорели 5 000 квадратни метра маслинови и борови гори. В Гърция през изминалия ден - на 17 километра от Комотини - се запалиха маслинови дървета. Пламъците бяха загасени по въздух.  Самолети и хеликоптери се включиха и в овладяването на пламъците на..

публикувано на 13.07.24 в 09:28

Засега няма опасност пожарът в РСМ да премине на наша територия

Екипи на пожарната дежуриха през нощта на места по границата ни със Северна Македония, където вчера се разрази горски пожар.  Горският пожар в РСМ продължава да настъпва към България Над денонощие продължи борбата с огнената стихия да не премине на наша територия заради силния вятър. Вчера от пожарната в Благоевград съобщиха, че няма..

публикувано на 13.07.24 в 09:17

Концерт "Почит към Енио Мориконе" на "Царевец“

Летният оперен сезон "Сцена на вековете" продължава тази вечер в крепостта „Царевец“ във Велико Търново с концерт на Симфониета Враца. Със солисти от Италия музикантите под диригентството на Христо Павлов ще представят най-забележителните филмови оркестрации на композитора Енио Мориконе. БНР е медиен партньор на фестивала. .  Концертният..

публикувано на 13.07.24 в 09:00
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън е категоричен: Участвам в изборите, ще победим

Американският президентът Джо Байдън отхвърли спекулациите, че ще се откаже от опитите си да спечели втори президентски мандат на изборите през ноември. Байдън категоричен: Победих Тръмп веднъж и ще го направя отново Това стана по време на реч пред свои привърженици в щата Мичиган - един от т.нар. колебаещи се щати:..

публикувано на 13.07.24 в 08:48
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46