Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Република Кипър стартира здравна реформа

Държавната болница в Никозия
Снимка: Бранислава Бобанац

С първия работен ден на новата година в Кипър започва осъществяването на здравната реформа - една от най-тежките реформи за страната, отлагана вече близо 17 години. Въпреки съпротивата и несъгласието на лекарски организации и профсъюзи тя ще бъде осъществена по план, увери президентът Никос Анастасиадис.

От днес се променя начинът на управление и администриране на държавните болници и здравни центрове в Кипър, като започва прилагането на принципа за тяхната автономност. Всички активи, свързани досега с тях и управлявани от Министерството на здравеопазването, се поемат за управление от новата Държавна организация за здравни услуги. Общественото здравеопазване в страната се разделя на три региона, всеки от които има генерален, финансов и научен директор.

Следващата критична дата за реформата е 21 януари, когато започва регистрацията на личните лекари.

До средата на февруари парламентът трябва да приеме още 4 законодателни акта, за да се гарантира безпроблемното стартиране на първата фаза от новата система за здравно осигуряване, т. нар. Национална схема за здравеопазване, или Общ здравен план.

От 1 март трябва да започне събирането на здравните вноски, а 3 месеца по-късно, от 1 юни, системата ще влезе в действие в извънболничната медицинска помощ.

Първите закони за новата национална здравна система са приети още през 2001 г., изграждането ѝ бе и едно от задължителните изисквания в сключения меморандум между Кипър и тройката международни кредитори през 2013 г. като част от програмата за излизане на страната от кризата, но многократно бе отлагано.

Президентът Никос Анастасиадис заяви, че въпреки несъгласието на редица групи специализирани лекари да се присъединят към новата система, тази година реформата ще бъде извършена.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 7000 регистрации за Covid ваксиниране само час и половина след старта на сайта his.bg

Над 7000 регистрации за ваксиниране срещу коронавируса са направени само за час и половина след задействането днес на електронния регистър на сайта his.bg - абревиатура на английски език за "здравно-информационна система". За това съобщиха пред БНР от Министерството на здравеопазването. Единният регистър за ваксиниране ще бъде отворен в..

публикувано на 04.03.21 в 21:08
Румен Радев

Румен Радев: Държавата трябва да подкрепя българските производители

Държавата трябва да подкрепя българските производители, заяви президентът Румен Радев на тържественото връчване на годишните награди "Златна мартеница": "И за възможност за достъп до финансови ресурси, и в условия на пандемия за помощ, а тази помощ има смисъл, ако бъде навременна, гъвкава и безвъзмездна. Ако искаме да имаме силна икономика и..

публикувано на 04.03.21 в 20:19

30 партии и коалиции регистрираха листите си в РИК - Благоевград

30 партии и коалиции регистрираха листи с кандидати за народни представители в Районната избирателна комисия в Благоевград, като с пълни листи са едва три политически формации. Само един е издигнат от Инициативен комитет. Половината от партиите и коалициите имат под 10 кандидат-депутати в листите си. Най-скромни в своите предложения към..

публикувано на 04.03.21 в 19:58

Италия блокира износа на 250 хил. дози на Covid ваксината на "АстраЗенека" за Австралия

Италианските власти са блокирали износ на 250 000 дози от ваксината срещу коронавируса на компанията "АстраЗенека" за Австралия. За това съобщи Франс прес, като се позова на източник от Европейския съюз. Италианското правителство и Еврокомисията са отказали да потвърдят информацията. Пратката е от завод в Анани, близо до Рим, където..

публикувано на 04.03.21 в 19:51
Давид Сасоли, председател на Европейския парламент

Сасоли подписа решението за завеждане на дело срещу ЕК в Европейския съд относно американските визи

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли е подписал решението на правната комисия, с което се завежда дело срещу Еврокомисията в Съда на Европейския съюз за това, че не е предприела нищо срещу незачитането от страна на Съединените щати на пълна визова реципрочност с всички страни членки. За това съобщиха за "Хоризонт" от офиса на..

публикувано на 04.03.21 в 19:48

Доброволци от Перник ще чистят коритото на река Струма

Доброволци от местния клон на Централната рибноопазваща организация в Перник ще чистят коритото на река Струма. Инициативата се организира   съвместно с Община Перник и  ще се проведе на 6 и 7 март. Участниците в акцията   ще почистват реката в участъка от Синдикалния дом до района на ВиК, съобщи организаторът на Централната рибноопазваща..

публикувано на 04.03.21 в 19:24
депо за отпадъци

Въведени са в експлоатация ограждащи диги на депото за отпадъци на Троян и Априлци

Община Троян изгради и въведе в експлоатация ограждаща дига на двете клетки на регионалното депо за неопасни отпадъци на Троян и Априлци Площадката за депониране на твърди битови отпадъци се намира в дълбока долина със силно ерозирал терен и сравнително стръмни брегове. В зоната на първа и втора клетка, по периферията на съществуващия табан..

публикувано на 04.03.21 в 19:21