Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Спаси София“ застава зад искането да не се използват винетки по трасето

Борисов: Без винетки за Северната скоростна тангента

До 25 януари комисия от експерти ще трябва да намери трайно решение на казуса за винетките

| обновено на 02.01.19 в 19:35
По Северната скоростна тангента на столицата ще се шофира без винетка. Новината обяви лично премиерът Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС



Няма да се искат винетки за Северната скоростна тангента, заяви днес премиерът Бойко Борисов.

„Нищо няма да се променя - това съм разпоредил на регионалното министерство и АПИ, от това, което е било миналата година, тъй както южната дъга е в рамките на града, така и северната тангента също е в рамките на града“.

Това каза премиерът Борисов след среща в Министерски съвет с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Светослав Глосов, регионалния министър Петя Аврамова, вътрешния - Младен Маринов и министъра на финансите Владислав Горанов.

„Тя (Северната скоростна тангента – б.р.) е правена, за да им е по-удобно на хората. Защото казвам сега на кметовете, за съжаление, все от ГЕРБ, поддържайте ги, а не сега регионалното министерство и АПИ да се чудят как над 500 километра магистрали с по шест платна да ги чистят и да ги поддържат, колкото за две платна“, добави Борисов и уточни:

"Общината трябва да поеме поддръжката на Северната скоростна тангента, за да няма винетки. След като кметовете искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поддържат. Като искате 12 платна в градовете, ето подаряваме ви ги, поддържайте ги".

До 25 януари комисия от експерти ще трябва да намери трайно решение на казуса за винетките по Северната тангента на София. Дотогава действа гратисен период, заявиха след разговори днес председателят на Управителния съвет на АПИ Светослав Глосов и зам.-кметът по финансите на София Дончо Барбалов.

"Този срок сме си го поставили предимно на това, че винетките, които ползват в момента леките автомобили, изтичат на 31 януари, така че при това да не е нарушение. Ще има тол такси за тежкотоварните автомобили", заяви Глосов.

Заместник-кметът на София Дончо Барбалов каза след срещата, че има още много да се работи на експертно ниво, защото трябва да намери законосъобразна форма, която да е съобразена с очакванията на хората от столицата, но и да се осигури финансов ресурс за развитието и поддържането на транспортната инфраструктура. Г-н Барбалов подчерта, че предстои да се обсъди дали Столична община ще има възможност да поддържа Северната скоростна тангента, тъй като в момента 16-километровият участък се поддържа от АПИ.

"Очакваме в рамките на диалога до 25-и да постигнем окончателно разбиране по този въпрос, а дотогава нещата продължават, както досега - от Агенция "Пътна инфраструктура" се грижат за поддържането на този път към този момент", уточни Барбалов.

Борис Бонев от “Спаси София“, организация, критична към действията и харчовете на Столична община, подкрепи исканията да не се искат винетки.

„Доста съм учуден, тъй като преди два часа в официалния Фейсбук профил на г-жа Фандъкова тя заявява, че винетки за Северната скоростна тангента няма да има и това е окончателното решение. Включително благодари на премиера Бойко Борисов, че е приел аргументите на Столична община“, каза обаче той.

„Вие цитирахте председателя на АПИ и зам.-кмета по транспорта, които говорят за междуведомствена комисия, която до 25 януари ще даде решение. Сами виждате за какъв институционален хаос всъщност става дума… А за тази винетна и тол система се знае от години, а от много месеци се работи активно“, добави Борис Бонев.

„Показателно, че за всичките тези месеци никой – и от АПИ, но най-вече от Столичната община, не се е сетил, че може би тази работна група следва да бъде предварително направена, а не сега да се чудим кой ще плаща и кой ще поддържа този път“, посочи той.

Целите репортажи и интервюто чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Във Варненско се чувстват дискриминирани след решението за тангентата в София

Казусът с евентуалното купуване на винетки за околовръстния път на София далеч не е единственият спорен случай в страната. От години хората, които живеят близо до Варна, в това число и във вилните зони до Златни пясъци, са задължени да си купуват..

обновено на 02.01.19 в 17:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад

Пожарът в Болярово се развива на голям фронт в посока юг-югозапад. В гасенето участват 4 хеликоптера - два български и два чешки, а при необходимост ще се включат вертолети от Франция и Испания. На място са стотици пожарникари, горски служители..

публикувано на 19.07.24 в 14:21
Министерство на образованието и науката

Публикувано е второто класиране от приема за гимназии след 7 клас

Министерството на образованието и науката публикува второто класиране от приема за гимназии след 7 клас.  Проверката става чрез интернет-платформата infopriem.mon.bg с входящ номер и идентификационен код.  Срокът за записване на класираните ученици в..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Кабинетът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е буквално "изтърбушен"

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров заедно с депутати и активисти, лоялни на почетния председател на партията, влязоха в сградата на партията.  Пред журналисти Чакъров обясни, че от кабинетите  липсват документи.  "Всичко е изнесено, всички..

публикувано на 19.07.24 в 14:12

Фермери от Източните Родопи в критична ситуация с изхранването на животните

Фермери от Източните Родопи съобщиха за критична ситуация с изхранването на животните.  Заради горещото време площите за паша са силно намалели, а водата е недостатъчна.  Според Бойко Синапов, председател на Сдружението "Обединени български животновъди"..

публикувано на 19.07.24 в 13:49

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на Crowdstrike, блокирала устройства с Windows

Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на компанията за киберсигурност, наречена Crowdstrike, която обаче е довела до блокиране на устройствата с Windows. Проблемът е идентифициран, изолиран и вече се работи по отстраняването му,..

публикувано на 19.07.24 в 13:42

Лоялните към Доган лепят плакати по стените на централата на ДПС

Депутатите и активистите на ДПС, лоялни на Ахмед Доган, обявиха на среща, че застават зад призива на почетния председател за оставка на съпредседателя на партията Делян Пеевски.  Депутатите от ДПС, лоялни на Доган, събират съмишленици на..

публикувано на 19.07.24 в 13:28

Глобиха ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия

Хигиенната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия. Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното..

публикувано на 19.07.24 в 13:19