Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аромат на рози в колите намалява катастрофите

Произшествията намалели най-много - с 64%, с аромата на рози.
Снимка: БГНЕС

Учени от университета на Съсекс установиха, че полъхът на приятен и успокояващ аромат в автомобилите намалява  броя на пътните инциденти, съобщи в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Колкото и невероятно да звучи, мимолетното  пръскане на розов аромат може да се окаже не по-малко важно за безопасността на пътуващите от коланите и въздушните възглавници.

Учените работили със симулатор, като монтирали пръскащо аромати устройство на волана. То освобождавало различни миризми в опасни ситуации, като рязко спиране на автомобил или изскачане на велосипедист на пътя.

Проверените аромати са на роза, лимон и мускусния цибет. Произшествията намалели най-много - с 64%, с аромата на рози. Мускусът ги увеличил с 46 процента.

Обонянието се смята за най-старото сетиво. То се задейства по-бързо от зрението и слуха. Затова учените са убедени, че разпръскването на аромати в автомобилите може да подаде сигнал на мозъка по-бързо от визуалната информация.

Идеята обаче не може да бъде приложена веднага, защото за нея е необходим някакъв изкуствен интелект, който да предусеща опасността на пътя.

Съществуващите  ароматизиращи системи в колите нямат същия ефект, нито ароматизаторите, защото носът бързо привиква. Ясно се усеща само полъх от време на време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починал е психологът и Нобелов лауреат Даниел Канеман

В сряда на 90-годишна възраст е починал Даниел Канеман, американско-израелски психолог, чиито прозрения за често проблематичния процес на вземане на решения от хората му донесоха Нобелова награда за икономика. Това съобщи Дойче Веле. Канеман и дългогодишният му сътрудник Амос Тверски направиха много за развенчаването на широко разпространеното..

публикувано на 28.03.24 в 18:03
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Ако Ф-16 за защита на Украйна излитат от летища в други страни, те ще станат легитимни мишени

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия нямала никакви агресивни намерения и нарече "пълни глупости" и "бълнуване" предположенията, че след Украйна ще нападне и някоя страна-членка на НАТО. Късно снощи руските медии разпространиха видео кадри от посещение на Путин при военни пилоти в Тверска област, с които руският президент споделил..

публикувано на 28.03.24 в 17:54

Украйна поиска от НАТО повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна поиска от западните си съюзници в Алианса повече системи и оборудване за противовъздушна отбрана на заседание на Съвета НАТО - Украйна, след вълна от руски ракетни нападения по критична и енергийна инфраструктура.  Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта В социалната мрежа X министърът на отбраната..

публикувано на 28.03.24 в 17:45

Израелската армия съобщи за около 200 ликвидирани терористи в болница в Газа

Израелската армия продължава офанзивата си срещу "Хамас" в Ивицата Газа на фона на все по-големия международен натиск за прекратяване на огъня заради задълбочаващата се хуманитарна криза.  Според ООН Израел пречи на доставките на помощи и използва глада като оръжие, което е равносилно на военно престъпление.  Фолкер Тюрк: Гладът в Газа..

публикувано на 28.03.24 в 17:38

Шумен без вода до утре сутринта

Продължава отстраняването на аварията по довеждащия водопровод край село Хан Крум. Тази вечер най-вероятно няма да бъде пусната водата, каза главният инженер на ВиК – Шумен Антон Стефанов. "Все още осушаваме терена. Направили сме дигите, има още малко да се довърши дигата около аварията и започваме с помпи да осушаваме. След това ще се направят..

публикувано на 28.03.24 в 17:38
Юлиана Николова

Юлиана Николова: Надявам се предсрочните избори да не задушат европейските цели на България

Очаквам Шенген да бъде приоритет и за следващото правителство . Това каза пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Много малко от политическите сили, които ще се явят на избори, открито заявяват, че присъединяването към Шенген е грешка. Не чувам такива заявления. Това временно отлагане на сухопътния Шенген трябва да бъде преодоляно..

публикувано на 28.03.24 в 17:17
Лидия Енчева

10 000 лв. отпуска община Силистра на младата тенисистка Лидия Енчева

10 000 лева ще отпусне община Силистра на млада тенисистка от града – Лидия Енчева, за постигнати високи резултати на национално и международно ниво. Решението е взето на заседание на местния парламент днес.  Седемнайсетгодишната Енчева е републикански шампион по тенис на закрито и вицешампион по тенис на открито за миналата година. Печелила..

публикувано на 28.03.24 в 17:15