Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Печат,вестници
Снимка: Ани Петрова

"Яжте българска храна, за да сте здрави", съветва, в интервю за 24 часа, академик Атанас Атанасов, управител на Съвместния геномен център към Софийския университет. Защо да ядем годжи бери, когато нашата шипка е със сто пъти по-високо съдържание на витамин Це, възкликва академикът и подчертава, че храната определя здравето на 50%. 

"Забранете пиратките, не е сложно", призовава Труд. "Пукотевицата в нощта срещу 1 януари е буквално страшна, за нея се дават милиони левове.", пише вестникът. Още една актуална тема в Труд - кой да почиства снега. Вестникът разказва как е уреден този проблем в Германия. Там, по закон, е задължение на общините.  Общинската администрация пък има право да задължи собствениците на жилища да почистват снега пред съответния имот, като разчистените пътеки трябва да са поне един метър широки.

"АПИ призна пълния провал а електронната винетка" е водещото заглавие на Сега. До 15 януари автомобилите ще се движат по шосетата без пътна такса.  Борисов свиква кметове заради платените пътища, допълва вестникът. Монитор конкретизира проблема - във варна до гробището трябва да се пътува с винетка, в Пловдив това се налага, ако ползваме летището, в софия беше първият проблем със Северната тангента.

Опасенията от криза връщат интереса към златото, информира Стандарт. Изданието предлага обобщена прогноза на спеиалисти от различни области на живота за 2019 година. Финансисти залагат на златото като сигурна инвестиция. Еврото има потенциал за растеж. В интервю за Стандарт, социологът Юлий Павлов заявява, че недоволство ще има, но то няма да застраши властта и няма да има предсрочни избори. Икономистът проф. Боян Дуранкев приема като истинска заплаха растящото негласуващо мнозинство, а енергийният експерт Богомил Манчев очаква нарастване на дефицита на националната електрическа компания до един милиард лева и намаляване на износа на ток.

Филм на българина Джоузеф ал Ахмад спечели две награди на кинофестивал в Лос Анджелис, съобщава 24 часа. Наградите са за най-добър късометражен филм и за пОчетен режисьор на филма "Мотиви". Става дума за криминална драма, действието се развива в Москва, където все още учи режисьорът, роден в София, изявява се и като художник.

По повод подготовката на Пловдив за европейска столица на културата, вестник Сега цитира министъра на културата Боил Банов, който е казал "Пловдив не е готов, но има естествен чар". Строителство на грандиозна кула за откриването на годината, в която Пловдив е културна столица, предизвика задръствания и препирни между отговорните институции.

Телеграф пише "Харчим по 12 милиарда лева за храна годишно". Данните са на Евростат. Даваме за храна наполовина по-малко от средния европеец, показва анализ.

В следващите три години ще има остра нужда от 30 хиляди инженери по електроника и автоматика, информира Монитор. Тази година вече се търсят машинни оператори и шофьориДанните са на Агенцията по заетостта.

"И Бобошево остана без аптека", пише Дума като водещо заглавие на броя. В близо 90 общини в страната хората нямат достъп до осигурявани от Здравната каса лекарства, алармира вестникът. Изданието пише и за друг важен проблем - лихвоточки по стари жилищнивлогове ще се изплащат и признават до края на 2019 година.

"България се топи с 50 000 годишно" е водещото заглавие на Земя. Възрастни майки и феноменът "деца раждат деца" характеризират демографската ситуация, казват специалисти. Вестникът се позовава на анализ на БАН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръководителят на "Хамас" в Ивицата Газа поема ръководството на палестинската групировка

Яхъя Синуар - ръководителят на "Хамас" в ивицата Газа, поема ръководството на палестинската групировка. Това обявиха от "Хамас" седмица след като досегашният лидер - Измаил Хания - бе убит в Техеран,  предаде Ройтерс. Синуар, освободен от израелски затвор през 2011 г. при размяна на затворници между Израел и "Хамас", е шеф на движението в ивицата..

публикувано на 06.08.24 в 21:29
снимката е илюстративна

Пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня

Голям пожар засегна стопански двор и постройки в ловешкото село Владиня. Има изгорели животни и  фураж, а пет екипа на пожарната продължават да гасят сухи треви край селото, тъй като заради силния вятър пламъците могат да стигнат до съседните села Дренов и Вълчитрън. Пожарът е тръгал от сухи треви, но е навлязъл в стопански двор на местен..

публикувано на 06.08.24 в 21:20

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от..

публикувано на 06.08.24 в 20:53

От столичния зоопарк искат крокодила, собственикът му не го дава

Представители на Зоологическата градина в София и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София пристигнаха в столичния квартал "Ботунец", за да вземат открития там крокодил, но представящият се за собственик на животното не им позволява. Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти Той иска да получи..

публикувано на 06.08.24 в 20:29

Русия: Украинските войски, атакували позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия

Украинските войски, атакували руски позиции югозападно от Курск, са отстъпили на своя територия, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА "Новости". В съобщението се твърди, че украинците са понесли значителни загуби от артилерията и авиацията на руснаците.  Местните власти съобщиха за жертви от мирното население - 3-ма убити и 18..

публикувано на 06.08.24 в 20:14
Лидерът на

Лидерът на "Хизбула" заяви, че са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на Фуад Шукр и Исмаил Хания

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че ръководената от него групировка и Иран са "задължени да отвърнат" на Израел за убийствата на командира Фуад Шукр и лидера на "Хамас" Исмаил Хания, независимо от последиците. Израелски военни самолети прелетяха над Бейрут преди обръщение на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала каза това в телевизионно..

публикувано на 06.08.24 в 20:13

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена

Овладян е пожарът в свищовското село Горна Студена. Локализиран е огънят и в Хаджидимитрово, където има пострадали къщи. Гаси се и пожарът в Козловец.  В Горна Студена пожарът е бил в центъра на селото. Запалила се е и изгоря гористата местност, най-вероятно от късо съединение в електропровода, но няма пострадали хора и къщи. Гасихме с..

публикувано на 06.08.24 в 20:05