Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Хоризонт“ на 48 г. - една (не)малка история (СНИМКИ)

| обновено на 04.01.19 в 17:04
79
Част от първия екип на "12+3", сред които Чавдар Стефанов, Петко Георгиев, Йордан Лозанов, Георги Папакочев

Програма „Хоризонт“ на Българското национално радио отбелязва днес своя 48-и рожден ден. На 4 януари 1971 година в 6 часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма, която излъчва новини на всеки кръгъл час.

На същата дата се ражда и едно от предаванията-емблеми на „Хоризонт“ – „Неделя 150“. Програмата на „Хоризонт“ става 24-часова три години по-късно, през септември.

Също на четвърти януари, но през 1989-а, се появява и предаването „12 плюс 3“. На 4-и януари е рожденият ден на друго популярно предаване – „Пулсиращи ноти“.

Най-старият запис, който се пази от програмата в Златния фонд на БНР, е сутрешна емисия новини от 16 май 1971 година.

През тази година отбелязваме и 35 години от създаването на нощния блок на „Хоризонт“ и 40 години от началото на сутрешния блок „ Хоризонт“ - „Преди всички “.

Част от историята и гласовете на „Хоризонт“ можете да видите в галерията от снимки.

Можете да ни пишете какво е за вас „Хоризонт“ или да ни изпратите интересни снимки свързани с историята на програмата на страницата във Фейсбук на „Хоризонт“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Програма "Хоризонт" отбелязва своя 48-и рожден ден

Днес програма "Хоризонт" на Българското национално радио отбелязва своя 48-и рожден ден. На този ден през 1971 година в шест часа сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма. На същата дата се ражда и едно от..

обновено на 04.01.19 в 13:05
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36