Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Свиленски за тол системата: Ще стане още по-страшно след 19-и август

Снимка: БГНЕС

Оставам потресен от интервюто с г-н Глосов. Тези хора до ден-днешен не са разбрали какъв скандал забъркаха, какви трудности създадоха на българските граждани и продължават да обясняват как системата е перфектна, как са си свършили работата. За какви „Български пощи“ говори господин Глосов, когато вчера говорихме с шеф на регионално управление на „Български пощи“, а те и хал хабер си нямат, че трябва от понеделник да продават винетки. Просто в момента се действа под панически  притеснения, за да могат да си спасят постовете тези, които са останали

Това каза за БНР  Георги Свиленски - заместник-председател на парламентарната група на „БСП за България“ по повод искането на партията за оставка:

„Не искаме оставки на чиновници. Тези хора не са виновни, те изпълняват политика, изпълняват законодателство, прието от българския парламент... Те не могат да правят нищо друго в АПИ, преди да бъде приятел законодателството. Няма как нито да си назначат тол управлението, нито да се назначат тол полиция преди да приемеш закона, а законодателят това нещо го прави два месеца преди влизането на системата. А правителството не е предприело нищо - няма един законодателен акт от правителството, а го правят депутати.  Виждате ли къде се губи отговорността, защото сега, когато искаме отговорност политическа, трябваше министърът на регионалното развитие да я поеме“.

„Винаги когато Борисов трябва да реши проблем се получават сътресения“, коментира политикът в предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“. Според него този старт на системата създава недоверие в държавата:

„Не им ли беше ясно на 28 декември, че няма 500 терминала - да излезе някой да обясни. Не им ли беше ясно, че няма да могат да продават тези винетки.  И понеже чух обяснения, че едва ли не бюджетът е претърпял щети, защото парите, събрани миналата година и парите, събрани сега, били едни и същи. Тогава защо бяха тези 600 полицаи тол полиция на пътя с над 150 автомобила. Какво ще правят 6 месеца? Или въвеждаме електронна система, даваме 180 милиона за нея и в същото време назначаваме още 1000 човека, които да контролират, защото и досега си имаме винетна система, при положение че няма повишение на приходите“

Електронната винетка е най-малката част от системата и ако сега стана катастрофа, какво ще стане на 19-ти август, каза Свиленски:

„Този проблем засяга всеки един български гражданин и ще стане още по-страшно след 19-и август. Знаете ли какъв международен проблем ще стане тогава, защото сега страдат български граждани и такива, които влизат в България, но тогава целият международен транспорт ще изпита на гърба си некадърното управление на българското правителство“.

Тази система е стартирана и завършена през трите години от правителство на ГЕРБ, изтъкна политикът и призова правителството да не се оправдава с БСП или друга политическа сила:

„Господин Нанков беше назначен за заместник-министър с една единствена задача,  казана от премиера „Назначавам го заместник-министър, за да довърши тол-системата“.  Ето как я довърши, защото той беше министър, а сега продължава да бъде зам.-министър. И сега ли няма да поеме отговорност. Той пое отговорност за катастрофата като стана зам.-министър“.

Ние не правим скандалите, ние ги констатираме. Искаме да се възстанови държавността в България, а с тези хора няма да стане. Тези хора искат тоталитарно, еднолично управление, в което Борисов да казва Северна тангента ще се плаща или няма да се плаща. Аз съм бил общински съветник, когато тази тангента се проектираше и беше за това да изнесе трафика от центъра на София, да бъде облекчаваща пътна отсечка. Сега какво казваме – „Ще плащате винетки, другите минавайте през центъра“.

По повод големия протест, който подготвят превозвачите в Брюксел на 10 януари, Свиленски каза, че правителство последно е подкрепило превозвачите:

„Поръчали сме извадка на всички комисии, в какво е било поведението на българското правителство, да видим как нашите представители, министри, зам.-министри, европейски и български чиновници са отстоявали позициите си по пакет „мобилност“, защото това двуличие, което се проявява в политиката, няма как да бъде крито безкрайно“.

„Очаквам сега, ако наистина премиерът Борисов защитава българските преводачи, той да бъде пръв на първия ТИР, който ще бъде в Брюксел - да застане пред всички, за да стане ясно, че той защитава бранша си в Европа“ , заключи той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любослав Костов, КНСБ: В бюджет 2025 да се заложи поне 10% ръст на заплатите!

От 1 януари догодина минималната работна заплата ще бъде 1077 лева вместо досегашните 933 лева – това е записано в проект на правителствено постановление, който беше публикуван за обществено обсъждане. Съгласно Кодекса на труда минималната заплата се определя по специален механизъм и е 50% от средната за страната за период от 12 месеца ...

публикувано на 29.08.24 в 14:10

Заради горещините гроздоберът започва с месец по-рано в Сандански и Петрич

Горещото лято и продължителната суша принудиха лозарите от Санданско-Петричкия район да започнат гроздобера с месец по-рано.  Това досега не се е случвало, коментират собствениците на малки семейни лозя. Както и в други  неблагоприятни години  те нито очакват помощ от държавата, нито цени, които да покрият разходите им. Дори проблемите не могат..

публикувано на 29.08.24 в 14:08

Областният на Плевен се среща с Главчев заради безводието

В Плевенско продължава безводието. Продължават и усилията на институциите да се справят с този проблем. Какво ще поискат от държавата –Според  управителя на ВиК инж. Климент Тодоров скоро не се вижда краят на водния режим. Безводието създаде и проблеми при гасенето на пожарите това лято, сподели областният управител на Плевен и коментира..

публикувано на 29.08.24 в 13:49
Проф. Ива Христова

Проф. Ива Христова: В близките дни очаквам още заразени със западнонилска треска

Официално няма други случаи на заразени със западнонилска треска, освен тримата установени досега. Има обаче много проби за изследване, така че очаквам в близките няколко дни да има още случаи .  Това заяви пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.  " В момента сме в пика на това заболяване ,..

публикувано на 29.08.24 в 13:47

16-годишен с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен

16-годишно момче е с опасност за живота след падане с електрическа тротинетка в Плевен. От Областната дирекция на полицията предупреждават, че се увеличават произшествията с такива тротинетки. Непълнолетният е настанен за лечение в болница "Д-р Георги Странски" с  тежка черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. Извършен е оглед на..

публикувано на 29.08.24 в 13:44

РЗИ и КЗП със спешни проверки за т. нар. "енергиен прах"

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева разпореди Регионалните здравни инспекции да направят спешни проверки за продажбата на т.нар. енергиен прах, наричан още "енергиен сниф". Проверките ще са съвместно с Комисията за защита на потребителите. Експерти на министерството вече са проверили места за онлайн продажба на този прах и ще..

публикувано на 29.08.24 в 13:34

Здравното министерство разпореди: РЗИ-тата да засилят контрола над западнонилската треска

Министерството на здравеопазването е разпоредило на Регионалните здравни инспекции да засилят надзора и контрола на заболяването западнонилска треска. Става дума за инфекция, която се развива след ухапване от заразени комари. Медицинските специалисти трябва да следят за случаи на повишена температура с неясен произход, както и за инфекции на..

публикувано на 29.08.24 в 13:19