Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма е-винетки в Български пощи и в част от бензиностанциите в София

| обновено на 07.01.19 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Електронни винетки все още не могат да се купуват от клоновете на Български пощи и от някои от големите вериги бензиностанции, показа репортерска проверка на „Хоризонт“ в София. По-рано от Пътната агенция увериха, че от днес електронните винетки ще са достъпни на тези места.

От Български пощи съобщиха, че от 12.00 часа утре (вторник) започва поетапно продажбата на електронни винетки в пощенските станции.

Вчера шефът на Агенцията инж. Светослав Глосов посочи пред БНР, че над 4500 ще са местата, където ще се предлага услугата. Според него там, където наблизо няма бензиностанция, е-винетка ще може да се купи от пощата. 

От 5 януари е започнало разпространението на винетки на касите на Еasypay, а от началото на месеца продажба се извършва и от един от мобилните оператори. От Пътната агенция твърдят, че до месец се очаква да започне продажбата на електронни винетки и през банкоматите.

Четири терминала за купуване на електронни винетки бяха монтирани в петък на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе. На пръв поглед би трябвало всичко с покупките да е наред, тъй като апаратите наистина имат настройки за различни езици, но се оказа, че някои от чуждите банкови карти са несъвместими с нашата система. Иначе на граничния пункт „Дунав мост“ хората, които влизаха в страната, споделяха, че румънската система за платени пътища е по-улеснена. В Румъния хартиените носители са премахнати завинаги на 1 октомври 2010 г., т.е. преди 8 години, а изграждането на системата е струвало 8 милиона евро без ДДС. Грешките са били свързани с камерите, които трудно различават буквите Y и V от регистрационните номера. Линейки и други специализирани автомобили, освободени от винетки, са получавали автоматично десетки глоби, но това е преодоляно в първите седмици. Сега се купуват както от всички бензиностанции и по интернет. Годишната винетка за лек автомобил в Румъния е на цена от 54 български лева. През следващите дни се очаква да се монтира терминал за купуване на българска винетка и на граничния пункт в Силистра.

В Област Видин, според шофьори, местата за купуване на винетки не са достатъчни. Устройства за разплащане с дебитна и кредитна карата има на двата гранични пункта със Сърбия, но не и на влизане от Румъния, установи проверка на Радио Видин. Не са достатъчни и терминалите за самотаксуване от бензиностанции. Предстои монтирането на три апарата за самотаксуване на Дунав мост 2. Влизащите от Румъния шофьори могат да си купят електронна винетка чрез уеб сайта www.bgtoll.bg и мобилното приложение. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Желязков забранил предизборни срещи в НС, Нинова му иска оставката

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на председателя на парламента Росен Желязков заради издадена заповед, която ограничава изявите на депутатите и парламентарните групи пред медиите. По думите на Нинова е наредено брифинги, кръгли маси с журналисти и външни лица да се случват само с мотивирани искания на председателя на..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

МААЕ потвърди: Няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран след атаката от Израел

Международната агенция за атомна енергия потвърди, че няма нанесени щети по ядрените обекти на Иран при предполагаема атака на Израел срещу страната. Агенцията продължава да следи ситуацията много внимателно и призовава за изключителна сдържаност от всички страни, като подчертава, че ядрените съоръжения никога не трябва да бъдат мишена във..

публикувано на 19.04.24 в 09:48

Отмениха ограниченията за полети до няколко града в Иран

Иран отмени ограниченията за полети до няколко града, възобновени бяха полетите и на международното летище в Техеран. Мярката беше въведена след съобщения на американски източници, че Израел атакува обекти в Иран. Тази сутрин иранската противовъздушната отбрана е свалила три дрона над град Исфахан. В резултат на съобщенията за израелския удар..

публикувано на 19.04.24 в 09:39
Министерство на земеделието

Николай Вълканов за смяната на земеделския министър: Причината са изборите. Важно е кой отпуска парите

"По всяка вероятност причината са изборите. Земеделското министерство разпределя значителен финансов ресурс. Предстои изплащането и т.нар. украинска помощ, която бе договорена – в размер на 250 милиона. За нея беше ясно, че не са заделени средства от редовния кабинет, който подаде оставка през март. От политическа гледна точка ще е важно не само..

публикувано на 19.04.24 в 09:33
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15