Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И президентът подкрепи исканията на превозвачите за поправки в пакета "Мобилност"

| обновено на 08.01.19 в 16:55
Президентът Румен Радев подкрепи исканията на българските превозвачи за приемането на поправките в пакета „Мобилност“
Снимка: БГНЕС


Президентът Румен Радев подкрепи исканията на българските превозвачи за приемането на поправките в пакета „Мобилност“, както и намеренията им за справедливи протести. На среща с представители на организации от транспортния бранш държавният глава заяви:

"Аз съм с вас. Вашите справедливи искания дават и повод всички институции в България да са обединени в своята подкрепа към вас. Вашата борба е справедлива, защото предприетите действия по пакета "Мобилност" са в грубо нарушение на принципите на ЕС, това е дискриминация към българския бизнес, която не трябва да позволяваме да се осъществи".

Над 600 представители на фирми от българския транспортен бранш ще протестират на 10 януари в Брюксел, когато комисията по транспорт в Европейския парламент ще обсъжда така наречения пакет „Мобилност“. Българските превозвачи настояват от него да отпадне изискването шофьорите да се връщат в страната на регистрация на всеки три седмици, както и регламента, свързан с нощните почивки на шофьорите. Представители на организации от транспортния бранш се срещнаха с президента.

Росен Димитров от Националната транспортна асоциация благодари за подкрепата на президента. Браншът очаква подкрепа от всички институции в държавата. Превозвачите отново определиха мерките, заложени в пакета "Мобилност", като протекционизъм, чиято цел е да закрие транспортният бранш в Българя:

"Ако един шофьор е служител в немска фирма и данъците и социалните осигуровки отиват в Германия, няма изискване да се връща този шофьор на всеки три седмици в страната на регистрация. Къде е тогава социалният елемент? Чрез този пакет и приемането му ще се създаде конкурентно предимство в страни, регистрирани извън Европейския съюз. Това ли е целта?.

Нашата цел с подкрепата на всички тези институции, президентска и съответно на нашето правителство, е да презентираме нашата правилна позиция пред всички международни инстанции. В момента имаме подкрепа на 17 гласа от 49".

Председателят на Асоциацията на българските предприятия за международни превози Георги Петърнейчев сподели за БНР, че в срещата са участвали ръководителите на всички транспортни съюзи:

„Браншът никога не е бил така обединен! Търсим подкрепа от всички всевъзможни страни, които могат да допринесат за решаването на нашия проблем“.

Държавният глава е обещал на превозвачите да търси съдействие и помощ от своите колеги при посещенията си в чужбина, допълни Петърнейчев в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“. Той заяви още, че на протеста на 10 януари в Брюксел, освен български и румънските превозвачи ще има такива от Унгария, Полша, Литва и Латвия.

„Румънските превозвачи също имат разрешение, само че от другата страна на европарламента - на площад Люксембург. В един момент и ще се обединим в едно и ще иска представляваме една голяма маса…“.

Протестите в четвъртък са до 13 часа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ангел Джамбазки

Местните власти в Брюксел са разрешили протеста на българските превозвачи срещу пакета "Мобилност"

Местните власти в Брюксел са дали разрешение за провеждане на протест на българските превозвачи срещу т.нар. пакет "Мобилност", добил популярност като "Плана Макрон". Това съобщи за "Хоризонт" евродепутатът Ангел Джамбазки. Протестът ще се проведе на 10..

публикувано на 08.01.19 в 13:43

Правителството подкрепя исканията на българските превозвачи за поправки в пакет "Мобилност"

Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи за приемането на поправки в т.нар. пакет „Мобилност“, който ще бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Това стана ясно по време на..

публикувано на 08.01.19 в 11:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат..

публикувано на 14.07.24 в 16:46
Снимка, предоставена от Обсерваторията на НАСА за слънчева динамика (SDO), показва слънчево изригване през  април 2016 г.

Повишена слънчева активност с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация

Астрономите предупреждават за засилена слънчева активност, която се изразява с повече геомагнитни бури и по-мощна слънчева радиация.  Максимумът на тази активност се очаква да бъде през юли 2025 г., каза доц. Камен Козарев от Института по астрономия..

публикувано на 14.07.24 в 16:19