Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

128 души са потърсили подслон в центъра за кризисно настаняване в кв. „Захарна фабрика“

Снимка: Георги Нейков, БНР


Броят на потърсилите помощ в центъра за кризисно настаняване в кв. „Захарна фабрика“ се увеличава заради минусовите температури в столицата. През изминалата нощ са потърсили подслон 128 души. Пред БНР директорът на центъра Йорданка Темелкова увери, че няма да има човек, който да е потърсил подслон и да е върнат.

„Капацитетът е 180 души, но имаме готовност да приемем и много повече. Столична община има възможност да се погрижи наистина добре за тези хора. Потърсилите подслон могат да останат от първия до последния ден на работата на центъра. Центърът ще работи до 30 март. Хора, употребили алкохол и наркотични вещества, не се допускат до центъра. Когато е много студено, почти негласно сме се разбрали тези хора да стоят пред вратата на центъра, за да изтрезнеят и да влязат, за да не се опасни за себе си и за другите“, каза тя в предаването "Преди всички".

Центърът има мобилен екип, който обикаля града и събира бездомните лица и тези, които имат нужда от подслон. Темелкова посочи, че единственото, от което има нужда центъра, са топли дрехи и обувки.

Телефонът, на който можете да подадете сигнал за човек, който има нужда от подслон, за София е 0700 17 310, както и на телефон 112.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът в Огражден планина.

Пожарът в Огражден планина се е прехвърлил през границата с РСМ на българска територия

Единият от пожарите, които бушуват в Република Северна Македония, е прехвърлил планината Огражден и вече е на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Веднага са мобилизирани екипи с противопожарен автомобил от горското стопанство в Сандански и служители от района на Струмяни. Към момента не се уточнява каква..

публикувано на 14.07.24 в 18:24
Доналд Тръмп след стрелбата, заобиколен от агенти на службите, Бътлър, Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Фокус на разследването: Как атентаторът, ранил Тръмп, е успял да изпревари Сикрет Сървис

Бившият президент на Съединените щати и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп бе леко ранен при покушение в Бътлър, щата Пенсилвания. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство ФБР идентифицира нападателя - 20-годишния Томас Матю Крукс. Продължава разследването за..

публикувано на 14.07.24 в 18:15
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница

Няма активни пожари в Гърция в близост до българската граница. Трафикът е натоварен, температурите са рекордни. Пожарът между Серес и Солун е овладян. Властите пуснаха за движение магистралата от Промахон - Солун в двете посоки. В района на изгасеното пожарно огнище от съображение за сигурност се намират още пожарникари и военни, които следят да не се..

публикувано на 14.07.24 в 17:51

Глигани по плажовете на Италия: Ако температурата е непоносима, даже се крият под някой чадър

Глигани се появиха по плажовете на Италия. Най-често глиганите са идвали по плажовете на област Лигурия, а местните медии вече описват ситуацията като "консолидирана еволюция" на тези животни. Ежедневникът "Република" представя дивите прасета "като туристи по плажовете, разхождат се спокойно между чадъри и хавлии в търсене на нещо, което ги..

публикувано на 14.07.24 в 17:29

Адм. Ефтимов от мястото на горския пожар, област Пловдив: Ситуацията в момента е под контрол

Горският пожар в област Пловдив е под контрол, обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който посети района на селата Иван Вазово и Михилци.    "Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", областната управа, местната власт и..

публикувано на 14.07.24 в 17:18

Стартът на жътвата в бобовдолското Мало село отново се превърна в празник

С ритуала зажънване в бобовдолското Мало село започна прибирането на реколтата.  Организатор е местното читалище "Пробуда - 1916". Участват арендатори, които обработват житни масиви в района на Разметаница. Там няма необработвани площи, коментират местните хора. Ритуалът беше извършен в покрайнините на селото, а архиерейският наместник на..

публикувано на 14.07.24 в 17:05

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна

Лятно училище във Вършец събира деца от цялата страна. Заниманията ще продължат до края на август. Лятното училище във Вършец всяка година се посещава от все повече деца. Организаторите от Центъра за работа с деца за всеки ден от седмицата имат изготвена програма. Въпреки че заниманията се заплащат, по 10 лева за ден, за седмица - 30 лв., 100..

публикувано на 14.07.24 в 16:46