Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регистър на пчелините искат от ВМРО с промени в Закона за пчеларството

ВМРО подготвя предложения за промени в Закона за пчеларството. Те предвиждат Регистър на пчелините в България и глоба до 1000 лева за липса на регистрация, определяне на минимална изкупна цена на естествения пчелен мед и криминализиране на пръсканията с пестициди, довели до унищожаване и повреждане на пчели и пчелни семейства. Предложенията ще бъдат внесени в първите работни дни на парламента. Предвидено е и създаване на специализирана Дирекция по пчеларство в Земеделското министерство, каза депутатът Красимир Богданов: 

"Много важен е въпросът за определянето на опрашването на земеделските култури като екосистемна услуга, субсидиране на тази дейност. В много от държавите на ЕС и зад Океана опрашването е един от основните източници на финансиране. Също много важен момент е фиксирането на минималната изкупна цена, която ние сме фиксирали в размер на 1% от минималната работна заплата - 5,60 лв".

В законопроекта са залегнали исканията на пчеларите, които протестираха в края на м.г. е потърсено мнението на пчелар и пчеларски дружества от Северозападна България. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първи учебен ден в Пирея, 12 септември 2022 г.

Пълна забрана за мобилни телефони в училищата в Гърция

Пълната забрана за мобилни телефони в училище вече действа в Гърция. Учителите доволни от по-строгите мерки. Само за няколко дни от началото на учебната година в Гърция и учителите вече коментират, че децата се концентрират по-лесно без мобилните телефони. Забраната действа във всички учебни заведения, подчерта министърът на образованието...

публикувано на 16.09.24 в 10:32

Първокласниците в Радомир ще получат книга за първия учебен ден

Книжка с послание от кмета на Радомир Кирил Стоев ще получи като подарък за първия учебен ден всеки един първокласник в община Радомир, а на всяко учебно заведение общината ще подари специалното юбилейно издание на "Буквар с различни поучения", по-известен като Рибния буквар на д-р Петър Берон.  Близо 140 първокласници ще прекрачат за..

публикувано на 16.09.24 в 10:22

Близо 750 са първокласниците във Велико Търново

Близо 750 първокласници прекрачиха прага на училищата във Велико Търново. Само в едно училище има неприключили ремонти, като част от децата  ще учат в най-близката гимназия.   За 55-а учебна година в ОУ "Свети Патриарх Евтимий" във Велико Търново би първият учебен звънец. 790 са учениците, като първокласниците са 119. "Тръгвам на училище..

публикувано на 16.09.24 в 10:08
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"

" Учителските заплати трябва да се увеличават. Надявам се този консенсус, който имахме през последните години, да продължи". Това обясни пред БНР Красимир Вълчев, депутат от ГЕРБ, председател на Комисията по образование и наука в НС, бивш министър на образованието. "През 2015 г. направихме анализ в министерството и видяхме, че сме изправени пред..

публикувано на 16.09.24 в 10:05

Плевен почита паметта на загиналите пилоти

Плевен почита паметта на загиналите пилоти от авиоабаза Долна Митрополия с наполовина свалени знамена на пл. "Възраждане". Знамената на централния площад "Възраждане" в Плевен днес ще бъдат свалени наполовина! По този начин Община Плевен отдава своята почит към майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - инструктори в 12-а..

публикувано на 16.09.24 в 09:55
Десислава Стоянова

Десислава Стоянова: Надявам се ВАС да е на страната на гражданите

Имаме Девня, защото там се изгарят отпадъци, внесени от Италия, а до преди 2 години от Англия. Защо се издават още разрешителни за изгаряне, след като са използвани едва 15% от 1,7 млн. тона боклук, попита институциите Десислава Стоянова от "За Земята" в интервю пред БНР. Тя е категорична, че изгарянето на отпадъци е опасно за здравето на..

публикувано на 16.09.24 в 09:45

Шестима министри ще проведат среща с ЦИК за изборите

В Централната избирателна комисия за днес е насрочена среща с представители на шест министерства във връзка с изборите на 27 октомври. Шестимата министри, ръководещи отговорните ведомства за организационно-техническата подготовка на вота, ще обсъдят предложения на служебния кабинет, които засягат удостоверяването на машините за гласуване,..

публикувано на 16.09.24 в 09:43