Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционният кандидат Феликс Тшисекеди печели президентските избори в Конго

Феликс Тшисекеди
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционният кандидат Феликс Тшисекеди печели президентските избори в Демократична република Конго (бивша Заир), съобщава Би Би Си. Изборите се проведоха на 30 декември.

На брифинг в столицата Киншаса ръководителят на Централната избирателна комисия Корнейл Нангаа обяви, че Тшисекеди е получил 7 милиона гласа, Мартин Фаулю – 6,4 милиона, а подкрепяният от досегашния президент Джоузеф Кабила кандидат Емануел Шадари – 4,6 милиона.

Изборните резултати могат да бъдат оспорвани пред съда, но говорител на Шадари заяви, че конгоанският народ е направил своя избор и „демокрацията победи“, което кара коментаторите да смятат, че досегашният президент Кабила, който е на този пост от 2001 година, замествайки убития си баща Лоран Кабила, и Тшисекеди са сключили сделка.

Ако изборът на Феликс Тшисекеди бъде потвърден, той ще бъде петият президент на ДР Конго от получаването на независимост от Белгия през 1960 година, и първият, който не е от управлявалата досега Народна партия за реконструкция и демокрация.

Победителят вече заяви, че Джоузеф Кабила вече не трябва да бъде разглеждан като противник, а като партньор в демократизацията на Конго.

С територия от от над 2 300 000 кв. километра и население от около 80 милиона души Демократична република е една от най-големите държави в Африка и света. Страната е изключително богата на природни ресурси, като запасите ѝ от метали и други полезни изкопаеми се оценяват на 24 трилиона долара.

Въпреки това конгоанците са сред най-бедните в света, най-вече заради дълго продължилите граждански войни и широко разпространената корупция. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Конго

Демократична република Конго избира президент и премиер

Избори се провеждат в Демократична република Конго, където гласуват едновременно за президент и парламент. Информационните агенции, цитирани от БТА, отбелязват, че вотът може да доведе  до първото от половин век демократично предаване на властта...

публикувано на 30.12.18 в 09:47
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слави Трифонов

Трифонов: ИТН няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони

"Има такъв народ"  няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Така той коментира предложението на ПП-ДБ президентът Румен Радев да отложи връчването на втория..

публикувано на 15.07.24 в 19:54

Александър Маринов: Отиваме на избори, правителство няма да има с втория и третия мандат

Правителство няма да има с втори мандат, мисля, че и с трети няма да има. Отиваме на избори, прогнозира политологът Александър Маринов в интервю пред БНР. Да се отложи връчването на втория мандат за съставяне на правителство, това е много..

публикувано на 15.07.24 в 19:39
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска"

Отлага се началото на ремонта на столичната улица "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул...

публикувано на 15.07.24 в 19:32

Над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни

По над две катастрофи средно на ден са ставали по пътищата в област Монтана през юни. Катаджиите са установили над 3000 нарушения, като повече от половината са за превишена скорост. 73 пътно-транспортните произшествия в област Монтана са..

публикувано на 15.07.24 в 19:30

ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди връчването на втория мандат

На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" настояха връчването на втория мандат за съставяне на правителство в 50-ото Народно събрание са бъде отложено с 3 месеца, като предложиха парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 19:09

Редица влакове в страната се движат със закъснения заради високите температури

Повечето влакове в страната се движат със закъснения, след като бяха въведени ограничения на скоростта заради температури над 40 градуса, съобщават от пресцентъра на БДЖ.  С близо два часа закъснява влакът Варна - София.  От БДЖ съобщават..

публикувано на 15.07.24 в 18:43
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не е разтревожен от евентуален втори мандат на Доналд Тръмп. Зеленски също така заяви, че Русия трябва да присъства на втората среща на върха за мир в Украйна през ноември. Зеленски си..

публикувано на 15.07.24 в 18:35