Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Янков: Заради липсата на регламент за ски извън пистите зачестяват инцидентите с лавини

Снимка: архив
Липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за инциденти като този от вчера със загиналите двама младежи от София, които бяха затрупани от лавина в Пирин. Това коментира пред "Хоризонт" доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище". 

Пред БНР доц. Янков повдигна темата, че липсва сериозна регламентация в областта на зимните екстремни спортове. "Нито един маршрут за извънпистово каране не е официално легализиран, липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им, защото най-примитивната форма е да се казва: не трябва да се излиза навън. Само че това не е достатъчно и не работи. В България има такива експерти, но най-вероятно трябва да бъдат чути от институциите и да се почне, от вендъж няма да се случи. Отделно обучаването на младежите - не да не го правят, а как да го правят, също ще бъде сериозна превантивна мярка", посочи Янков.

Той допълни, че сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е и липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини.

"Вижда се, че забраните не работят. Включително хората в Банско се опитаха в един от опасните участъци да изградят непреодолима преграда, стена и т. н., с тези забрани не може да се случи това. Не може нашите младежи да виждат, че в цял свят хората карат извънпистово. За да го направиш, тряба да умееш да караш много, да спазваш стриктни правила, да имаш подадена информация, с която да умееш да боравиш. Какво виждаме в този случай - хора, оборудвани с екипировка, скъпа и надеждна, са попаднали в лавината. Това не са случайни хора. Те са се интересували, инвестирали са и са се подготвили, отишли са с нагласата да практикуват този екстремен спорт и въпреки всичко са отишли на място, което, всеки, който се занимава непрофесионално знае, че там рискът е много голям", посочи пред "Хоризонт" преподавателят в Националната спортна академия.

Цялото интервю на Валерия Николова с доц. Янков в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред Съдебната палата в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Обвинен, че е блъснал дете на пешеходна пътека до МВР, отива на съд Детето беше прегазено на пешеходна пътека от миналото лято. 15-годишно дете почина в София, след като..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, котио решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите да се предифинира ролята на държавата в икономиката, като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва.  Имам опит в..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Служебният министър-председател Димитър Главчев се срещна с близки но отвлечени български моряци

Премиерът Главчев се срещна с близки на отвлечените моряци

Премиерът и външен министър Димитър Главчев и заместник-министърът на външните работи Иван Кондов се срещнаха в Министерския съвет с близки на отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader.  "Хамас" ще решава за освобождаването на Galaxy Leader и двамата българи Главчев увери, че нито за ден институциите не са спрели да търсят възможности за..

публикувано на 25.04.24 в 14:40