Доц. Янков: Заради липсата на регламент за ски извън пистите зачестяват инцидентите с лавини

Снимка: архив
Липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за инциденти като този от вчера със загиналите двама младежи от София, които бяха затрупани от лавина в Пирин. Това коментира пред "Хоризонт" доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище". 

Пред БНР доц. Янков повдигна темата, че липсва сериозна регламентация в областта на зимните екстремни спортове. "Нито един маршрут за извънпистово каране не е официално легализиран, липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им, защото най-примитивната форма е да се казва: не трябва да се излиза навън. Само че това не е достатъчно и не работи. В България има такива експерти, но най-вероятно трябва да бъдат чути от институциите и да се почне, от вендъж няма да се случи. Отделно обучаването на младежите - не да не го правят, а как да го правят, също ще бъде сериозна превантивна мярка", посочи Янков.

Той допълни, че сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е и липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини.

"Вижда се, че забраните не работят. Включително хората в Банско се опитаха в един от опасните участъци да изградят непреодолима преграда, стена и т. н., с тези забрани не може да се случи това. Не може нашите младежи да виждат, че в цял свят хората карат извънпистово. За да го направиш, тряба да умееш да караш много, да спазваш стриктни правила, да имаш подадена информация, с която да умееш да боравиш. Какво виждаме в този случай - хора, оборудвани с екипировка, скъпа и надеждна, са попаднали в лавината. Това не са случайни хора. Те са се интересували, инвестирали са и са се подготвили, отишли са с нагласата да практикуват този екстремен спорт и въпреки всичко са отишли на място, което, всеки, който се занимава непрофесионално знае, че там рискът е много голям", посочи пред "Хоризонт" преподавателят в Националната спортна академия.

Цялото интервю на Валерия Николова с доц. Янков в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.