Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

139 положителни проби за трихинелоза при диви свине отчете БАБХ за 2018-а

От началото на 2018 г. досега са установени 139 положителни проби за трихинелоза при диви свине. Има тенденция на увеличаване на заразата, отчитат от Агенцията по храните и препоръчват сериозни ограничителни мерки. 

Заради зачестилите случаи, при които хората се заразяват с трихинелоза след консумация на месо от диви свине, от Агенцията по храните съветват ловците да изпращат проби за изследване от всяко отстреляно диво прасе и да не консумират месото преди излизането на лабораторните резултати. Хората трябва да знаят, че дори и при домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинелоза. 

Агенцията съветва всеки, който коли животно за лична консумация, също да носи проба за анализ, преди да го предлага за консумация на семеството си. Потребителите могат да бъдат спокойни, че месото, пуснато за продажба в търговската мрежа, задължително е преминало ветеринарно-медицински контрол и е безопасно. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн обаче е много рисково, предупреждават експертите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожарите - Славянка и Влахина планина, Алино, Вършец

Мащабна акция по овладяване на пожара в планината Славянка се провежда на гръцка територия, потвърдиха нашите огнеборци, които  близо месец са на граничната бразда  и успяха да овладеят пожара  на наша територия.  Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия Няма опасност пожарът в Република Северна..

публикувано на 12.08.24 в 15:21

Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия

Руският президент Владимир Путин обеща Москва да отговори на навлизането на украински сили на руска територия. В момента той ръководи заседание, посветено на трансграничната операция. Според Путин, Украйна се опитва да подкопае руската стабилност с нахлуването си в южната част на страната, но няма да успее. "Загубите на украинските..

публикувано на 12.08.24 в 15:16
Игор Федик

Игор Федик: Руснаците бяха изненадани и не разбираха какво трябва да направят

Целта е украинските сили е да създадат буферна зона в северните области и да направят офанзивни операции. Второ политическата цел е да създаде някакъв вътрешен хаос вътре руска федерация във властта на Путин. Да се покаже на руското общество, че Путин не е толкова могъщ и не контролира всичко. Той  е много слаб. Руснаците бяха много..

публикувано на 12.08.24 в 15:10
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: МО за пореден път налива пари в чужди икономики

Защо бързо и без обществена поръчка се решава да се сключи договор с немска фирма за ИРИС-Т? Защо се избират точно тези ПВО ракети, които имат обсег на действие 40 км? Това каза пред БНР лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и изказа съмнение в "безкористността на тези сделки, направени от поредното служебно правителство ". "Миналата сряда (7-и..

публикувано на 12.08.24 в 15:09
Двойка минава край билборд, показващ ирански дронове и с надпис:

Военновъздушните сили на Израел спират задграничните пътувания на обслужващия персонал

Военновъздушните сили на Израел спряха задграничните пътувания на обслужващия персонал, съобщи военен говорител. Регионът се подготвя за възможни атаки срещу Израел от Иран и неговите съюзници след убийството на високопоставен командир на " Хизбула" в ливанската столица Бейрут и на лидера на "Хамас" и в иранската Техеран. Поради все още..

публикувано на 12.08.24 в 15:02
Олимпийският шампион Магомед Рамазанов на летище София днес при завръщането от Олимпийските игри - 12 август 2024 г.

В. Търново посреща олимпийския шампион Магомед Рамазанов и личния му треньор Мирослав Колев

Олимпийският шампион по борба свободен стил Магомед Рамазанов и личният му треньор Мирослав Колев тържествено ще бъдат посрещнати утре на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Борецът Магомед Рамазанов е първият олимпийски шампион на Велико Търново. Трето олимпийско злато за страната ни, извоюва го борецът Магомед Рамазанов! Магомед..

публикувано на 12.08.24 в 14:39

Четирима задържани след масов бой в квартал "Надежда" в Сливен

Четирима са задържани за масов бой в квартал "Надежда" в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта. Скандалът между родовете прераства в бой и замеряне с камъни и бутилки. При овладяване на конфликта са..

публикувано на 12.08.24 в 14:37