Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц отчете с 95% по-малко мигранти Австрийското европредседателство

Австрийският канцлер благодари на България за вкарване на Балканите сред приоритетите на Европа

Австрийският канцлер Себастиан Курц говори пред Европейския парламент в Страсбург.
Снимка: Ройтерс

С 95 процента по-малко са новопристигналите мигранти по маршрута през Централното Средиземноморие, като броят на загиналите, търсещи по море убежище в Европа, рязко е намалял.  Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург австрийският канцлер Себастиан Курц, който отчете резултатите от европредседателството на Виена.Той подчерта приноса на България в извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа и се похвали с успехите на Виена в овладяването на миграционните потоци през Средиземно море. От своя страна  еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос призова Евросъюза към компромис преди евроизборите по дълго време отлаганата реформа на европейската система за убежище.

Въпреки че все още няма консенсус по отношение на реформата на Дъблинския регламент и политиката по миграцията, Курц изтъкна успешното сътрудничество с държави от Африка като причина за овладяване на мигрантската вълна към Европа.

В спасително-издирвателните операции вече се включват кораби от Либия и Египет, което е довело до закриване на централния маршрут през Италия, обясни австрийският канцлер.

„В момента Централно-средиземноморският маршрут, маршрутът през Италия, де факто е затворен. През последните седмици на практика от там вече няма новопристигнали“, каза той.

По време на дебата, посветен на застоя в реформата на политиката на Европейския съюз в областта на убежището и миграцията, предшествал речта на австрийския канцлер, еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че ако Евросъюзът не действа единно, миграционният въпрос може да стане неуправляем:

"Това е последният шанс за Европа. На трябва да пестим усилия. Комисията и аз лично оставаме ангажирани да работим с Еропарламента и със Съвета да постигнем целта – реформата на европейската система за убежище. Не трябва да се забравя, че в сферата на миграцията, всички наши действия са взаимосвързани и всички парчета трябва да съвпаднат напълно".

Европейският съюз няма алтернатива, това което ни обединява, е желанието за сътрудничество чрез компромис, с тези думи Себастиан Курц се обърна към евродепутатите, поставяйки в изказването си ключов акцент и на предизвикателствата, които следват Брекзит. Той призова Евросъюза да остане единен независимо оттова какъв ще бъде изходът от днешното ключово гласуване по Брекзит в Камарата на общините в Лондон. Утре в Европарламента, ден след решаващия вот на британския парламент, темата ще бъде подложена на дебат и от евродепутатите в Страсбург.

"Дори решението на британския парламент да е негативно и да предстоят тежки седмици и месеци, надявам се да успеем да запазим единството на 27-те държави в Евросъюза", заяви днес Курц.

Западните Балкани бяха също водещ акцент в обръщението на канцлера на Австрия от трибуната на Европарламента.
Пред евродепутатите Курц благодари на България за извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа:
“Наблюдаваме позитивно развитие на ситуацията в няколко държави от Балканите като например решението със спора за името на Македония. Бяха отворени две нови преговорни глави със Сърбия и една с Черна гора – това са важни знаци за европейската перспектива на региона. Надявам се, че Румъния, както и следващите страни, които ще председателстват Евросъюза, ще продължат приоритета, поставен във фокуса на Европа от България".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е минимумът за група. Искането за напускане е от Павлин Стефанов. Не е ясно какво ще се случи със..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха "против".  Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип. На 21 май ще бъде следващото разпоредително заседание, когато ще стане ясно дали делото ще тръгне..

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона за хазарта на ГЕРБ - СДС и ДПС.  В заседанието участва и вицепремиерът и министър на финансите..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона може и да се увеличат до утре, защото има изпратени в столични лаборатории проби за изследване и те..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин Тодоров, след което близка до него фирми са поела обществени поръчка в предприятието. Според Димитров..

публикувано на 25.04.24 в 15:09
Богдан Боцев

Депутатът Богдан Боцев се отказва от участие в изборите

Депутатът от Гоце Делчев Богдан Боцев, който бе народен представител от БСП в четири парламента, се отказва от участие в предстоящите предсрочни избори. Той се връща в Общината като заместник-кмет. Въпреки че от години водач на листата на БСП е външен за Благоевградска област кандидат, Боцев влизаше в няколко парламента с рекорден брой..

публикувано на 25.04.24 в 15:06