Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Вълев:

Само 1/4 от аптеките в страната имат готовност да се включат в новата система за лекарствата

Част от лекарствата ще изчезнат след Брекзит, предупреди фармацевтът

Снимка: БГНЕС

Около 1000 аптеки от общо 4200 имат готовност да се включат в системата за верификация на лекарствата, заяви пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Новата система за контрол на лекарствата трябва да влезе в действие от 9 февруари. Тя предвижда медикаментите да имат нови кодове на опаковките, които гарантират тяхното качество и проследяване в търговската мрежа, а аптекари, търговци и производители да могат да поставят и четат тези кодове – т.нар. "система на верификация на лекарствата". 

„Проблемът е много сериозен. Той изисква аптеките да са подготвени софтуерно и финансово за въвеждане на тази нова европейска система. Типично – държавата въобще не се е подготвила за това. Същинският процес по създаване на националната система започна след 2016 г. Големият проблем е в това, че в малките населени места, където има по една малка аптека, рискът тя да затвори е доста голям. За да тръгне верификацията, се изисква изменение на Закона за лекарствата – то не е направено. После министърът трябва да издаде наредба – тя не е написана. Тя трябва да се публикува и обсъди. Това не знам как ще се случи за 24 дни“, обясни Вълев в предаването „Преди всички“.

Той подчерта, че един четец, който е за едно работно място, струва от 250 до 500 лв. По думите му обаче по-големият проблем е, че след закупуването на тези четци, те трябва да бъдат свързани със софтуер. В половината аптеки в България въобще няма никакъв софтуер, който тепърва трябва да се изгражда, а срокът е 9 февруари, обясни Вълев. Той добави още, че през годините страната не е кандидатствала за европейско финансиране за тази система. Сега всичко е в ръцете на аптеките, каза той.

„Фармацевтите целодневно ще трябва да сканират едни кодове и никой не е предвидил плащане за този извънреден труд. По данни на анализаторските организации става въпрос за годишен оборот от около 180 млн. опаковки. Някой трябва да сканира по няколко пъти 180 млн. опаковки и то без пари“, предупреди Антон Вълев.

Той коментира още обстановката с лекарствата, идващи от Великобритания, на фона на излизането на страната от ЕС: „Част от лекарствата ще изчезнат, защото британските фирми ще трябва извънредно да регистрират своите лекарствени продукти за територията на ЕС наново. Тази процедура отнема доста пари“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Русия и Украйна са се атакували взаимно с дронове тази нощ

Русия и Украйна са се атакували взаимно с дронове тази нощ. Руските власти твърдят, че при украински удари е загинал един човек в граничната област Белгород. Русия твърди, че е свалила 47 украински дрона тази нощ, а Украйна - че е неутрализирала 24 безпилотни летателни апарата, изстреляни от силите на Москва. Украинските военновъздушни сили..

публикувано на 12.10.24 в 17:31

Тиквеник с дължина 355 метра разрязаха в Севлиево за празника на тиквата

Тиквеник с дължина 355 метра разрязаха в Севлиево, където се провежда традиционният празник на тиквата. Днес е кулминацията на дните, посветени на този род плодови зеленчуци, отглеждан в полето. От печена тиква и рачел до мусака с тиква и други екзотични ястия бяха подредили кулинарите в изложението, превърнало се в запазена марка на..

публикувано на 12.10.24 в 17:21
Германският министър на отбраната Борис Писториус

Борис Писториус: Германия има нужда от значително по-голяма армия

Германският военен министър Борис Писториус заяви, че страната има нужда от значително по-голяма армия, за да отговори на съвременните предизвикателства. Писториус влезе в открита дискусия с финансовия министър Кристиан Линднер за отпускането на повече средства за Бундесвера. В рамките на няколко години германската армия ще трябва да осигури..

публикувано на 12.10.24 в 16:57

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка край село Долна Вереница. Има задържан по случая При извършване на обход на екип на "Пътна полиция" - Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано, лице източващо гориво от спрял да почива тир.  След като..

публикувано на 12.10.24 в 16:49

Голям протест в Търговище заради загиналия край Попово моторист

Хора от различни части на страната се събраха в Търговище на протест пред сградата на Областната дирекция на МВР, предаде БТА. Недоволството е породено от съмнения на семейството и близки на загинал в началото на април край Попово моторист за начина, по който се разследва случая. Близките подозират, че не става дума за пътнотранспортно..

публикувано на 12.10.24 в 16:49

СГС остави в ареста шофьора, обвинен в смъртта на жена при катастрофа на бул. "Владимир Вазов"

Софийският градски съд остави в ареста шофьора, който е обвинен смъртта на жена при катастрофа на столичния булевард "Владимир Вазов", предаде БТА. В мотивите си магистратите посочиха, че обвиняемият 72-годишен мъж има престъпления, за които е бил реабилитиран. Съдията отбеляза, че реабилитацията заличава правните последици, но не и фактите...

публикувано на 12.10.24 в 16:38

Даниел Панов в Деня на българската община: Имаме нужда от обединение, а не разединение

Националното сдружение на общините в Република България създаде модел, както за взаимно партньорство между своите членове, така и за ефективно сътрудничество с държавни институции и граждански структури. Това заяви в Деня на българската община кметът на Велико Търново Даниел Панов, председател на Сдружението на общините, и призова политиците..

публикувано на 12.10.24 в 16:32