Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС окончателно отмени промените в плана за "Пирин"

Според Валери Симеонов решението е взето под натиск

Снимка: БГНЕС

13 месеца след решението на Министерския съвет, с което беше променен Планът за управление на Национален парк „Пирин“, петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно заради нарушени разпоредби от българското и международното право. 

За да постановят решението си, върховните съдии Mилĸa Πaнчeвa, Haтaлия Mapчeвa, Pyмянa Πaпaзoвa, Гeopги Гeopгиeв и Toдop Toдopoв са анализирали българското и международното право, отнасящо се до защитените територии. Цитират се peшeния пo дeлa нa Cъдa нa Eвpoпeйcĸия cъюз, eвpoпeйcĸи диpeĸтиви и peшeния нa Koмитeтa зa cвeтoвнo нacлeдcтвo.

Отмяната на правителственото решение е и заради липсата на eĸoлoгичнa oцeнĸa и oцeнĸa зa cъвмecтимocт, както и на включването на обществеността при тяхното обсъждане. Върховните cъдии смятат, че измeнeниятa нa плaнa зa yпpaвлeниe нa „Πиpин” водят до включването на гoлeми плoщи oт нaциoнaлния пapĸ в зoнaтa зa тypизъм и зoнaтa нa cгpaдитe и cъopъжeниятa, а това - са категорични те, води до пpeĸpaтявaнe нa възмoжнocтите те да бъдaт изпoлзвaни пълнoцeннo зa oпaзвaнe нa биopaзнooбpaзиeтo.

От Министерството на околната среда и водите заявиха, че министър Нено Димов ще се съобрази с решението на Съда. И припомнят, че досега не са предприети никакви действия по устройствени планове или инвестиционни предложения, произтичащи от решението на Министерския съвет от декември 2017-а година. Тогава промените доведоха до протести на природозащитници. Те бяха заради съмнения, че промените отварят пътя за изграждането на нова кабинкова линия в защитената зона.

Ключов момент в решението на ВАС е тълкуването на текста от Закона за защитените територии, забраняващ строителството в националните паркове, освен на заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за управлението на парка. Магистратите са категорични, че допустим е единствено ремонт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка. И понеже измененията на плана за управление на парк "Пирин" попадат в обхвата на няколко закона, според върховните съдии, министърът на околната среда е бил длъжен да извърши екологична оценка. 

Отхвърлянето от Върховния административен съд на промените в плана на Национален парк "Пирин" предизвика коментар на бившия вицепремиер и депутат от "Обединени патриоти" Валери Симеонов. Той намекна, че въпросното решение е било взето под натиск:

"Трагичен ден за българската икономика и туризъм. Имам съмнение, че е станало под натиск, само това ще ви кажа", заяви Симеонов.

Природозащитниците приветстваха решението на Върховния административен съд. Андрей Ковачев от сдружение „За да остане природа в България“ изтъкна, че констатираните от магистратите нарушения са сред основните мотиви, станали причина за поредицата от протести, организирани от еколозите през изминалата година:

"Решението на съда описа всички наши протести. В този случай съдът заслужава нашата благодарност за добрата работа. Може би при такова сложно дело, 13 месеца не са толкова много, защото действително казусът беше много сложен и много натоварен с обществено противопоставяне, слава Богу, законът и общественият интерес успяха да надделеят".

Решението на ВАС ще предизвика икономически срив, който бизнесът в Банско и района определи като лавина. Според кмета Георги Икономов решението е било предопределено от бездействието на парламента по отношение на спорни законови текстове:

"Да се вземе ясно решение - на държавно ниво - ще го развиваме ли този зимен туризъм, или ще го спираме. Ние сме дотук с нашите искания. На нас остава да се съобразим с решението на съда и да си търсим алтернатива за развитието на курорта, което ще рече - лятото, с фестивалите". Той уточни, че световните спортни събития ще ги има, "както ги имаше, когато сме били с една кабинка".

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Икономов заяви, че чете решението „с огорчение“:

„Естествено е да бъде днес радостен ден за една малка групичка хора, които откровено не работят за интересите на България и за природата. Като не се построи втора кабинка какво ще се случи – още хиляди автомобили се качват в планината, които замърсяват стократно повече от една кабинка. Това те много добре го знаят. Защо не го говорят“.

Кметът изтъкна, че лифтовете в Банско започват да остаряват и, ако не се модернизират, след 20-30 години ще приличат на тези във Витоша:

„Ще започне едно задържане на туризма, не само в Банско, а  говоря за целия зимен туризъм, защото в крайна сметка няма да има нормален и разумен инвеститор, които и да си помисли даже да инвестира в такава обстановка в зимния туризъм. За какво тогава говорим, че сме зимна дестинация“.

Всички други държави се модернизират в тази посока, каза кметът на Банско и даде за пример Андора, която има размери приблизително колкото община Банско, но прави инвестиции за над 40 милиона евро заради предстоящата Световна купа по ски. Нова кабинка в Банско би могла да разпредели по-равномерно туристите в курорта, категоричен е кметът. Според него, решението на ВАС ограничава ръста на курорта

„Не можем да постигнем нищо повече в от това което сте в момента - не можем да посрещнем нито като бройка повече туристи, нито като качество, защото инфраструктурата ни е такава“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа кореспондентът на БНР Даниела Стойнова Недоволни жители се срещнаха с кмета на града Благомир Коцев,..

публикувано на 12.08.24 в 09:17
Кметът на Благоевград Методи Байкушев

Стартира тридневен форум под мотото "Ела си в Благоевград"

" Ела си в Благоевград" е мотото на тридневен форум, организиран от  екипа на кмета Методи Байкушев. Предвидени са срещи с успели в бизнеса местни жители, които ще представят своя модел на работа, както и възможностите да привлекат кадри към своите компании. По време на форума кметът ще представи стратегията за развитие на Благоевград за..

публикувано на 12.08.24 в 09:11
село Стрелец

Безводие мъчи горнооряховскато село Стрелец: Хората са готови да бойкотират предстоящите избори

Умираме бавно, казват хората от село Стрелец в община Горна Оряховица. От началото на август в населеното място с 250 жители е обявено бедствено положение заради безводието. Общинските водоноски все още не са достъпни за хората, затворени са в частен двор, защото не са минали пробите и изследванията на здравните власти. Чакат се 37 тона..

публикувано на 12.08.24 в 09:05

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:00
Снимката е илюстративна

Локализиран е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за  нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица..

публикувано на 12.08.24 в 08:56

Илия Хрисимов, полицейски синдикат: Политиците - с техните боричкания с министъра, намесват и работещите в системата

"Ние не сме организаторите. УС на синдикалната организация на служителите в МВР не участва в това събиране ". Това обясни пред БНР Илия Хрисимов, зам-председател на синдиката, след като н а Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи се появи   съобщение за събиране на полицаи в12 часа днес, пред НС заради "безпрецедентен опит за..

публикувано на 12.08.24 в 08:55