Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологът Данте Бартоли: Има неща, които правят Матера и Пловдив уникални

2
Знакът на Пловдив - Европейска столица на културата 2019
Снимка: БГНЕС


След Пловдив и италианският град Матера открива домакинството си като Европейска столица на културата. На церемонията в събота приветствие ще отправи президентът на страната Серджо Матарела.

На ежегодния симпозиум във Флоренция „Тourismа” през месец февруари за археология и туризъм, архехеологът Данте Бартоли ще изнесе лекция за България под наслов: ”Пътуване до България: от загадъчното царство на траките до съперническата империя на Византия“. В предаването „Преди всички“ той  разказа какво прави Матера уникална:

„Нека кажем най-напред, че до 1952-ра година, Матера е бил смятан за „Срамът на Италия“ - определение, дадено от тогавашното правителство на Алчиде Де Гаспери. Това е период след Втората световна война, в който Италия бе сред победените и започва да се възстановява от това, да се развива и модернизира. Било е неприемливо, че в един град в Южна Италия хората живеят в пещери, които всъщност са най-хубавата и интересна част на Матера, скалите в които човекът създал свои жилища. За правителството тогава този начин на живот, напомнящ Каменната ера в една модернизираща се Италия, бил недопустим. Хората били евакуирани от там и после настанени в новопостроени жилища край самия град.

Матера не е само градът на пещерните жилища, защото чрез своите църкви и аристократични сгради е един елегантен град. Постепенно започва да се преоценява неговата същност, направиха се ремонти и подобрения и сега Матера е много хубав. Освен това, в днешно време, да се пребивава в пещерен дом с всички съвременни нужди - ток, вода, газ и т.н., се превърна в символ на социално развитие и лукс, защото скалните жилища станаха хубави малки хотели, домове за гости".

Данте Бартоли смята, че Пловдив е много различен от италианския град, но също може да предложи уникални неща:

„Пловдив е различен от Матера, защото има индустрии и е с много повече възможности за трудова реализация. Общото между двата града е от периода на древните гърци и римляни, въпреки, че се различават архитектурно. Амфитеатърът в Пловдив например е нещо удивително! Всички останки под съвременния Пловдив са много хубави и добре съхранени. Атрактивни са сградите, църквите и джамиите в Стария град, които представят многообразното културно богатство на Пловдив. Според мен специфичните особености на Пловдив и тези на Матера не могат да се видят другаде и това ги прави уникални и привлекателни".

Има и нещо, което свързва двата града и това е един колбас, казва Бартоли:

„Луканка, на български е луканка. Луканка произлиза от луканика. Била е предпочитаната наденица на римляните. И понеже римляните са дошли и по българските земи, са разпространили луканиката, която е от област Лукания или днешната Базиликата. По време на Римската империя била Лукания, а там правели най-вкусните колбаси".

Данте Бартоли сподели и какво очаква от Пловдив като Европейска столица на културата:

 „Представям си я пълна  със събития, спектакли и с хора. Сигурен съм, че в България държите подобни събития да са добре организирани и в случая с множество културни изяви. Като дойда в Пловдив, може да споделя на място личните ми впечатления от него като столица на Европейската култура".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 европейски държави събраха пари за 500 000 снаряда за Украйна

Двадесет европейски държави са събрали достатъчно средства, за да закупят половин милион снаряда за украинската артилерия. Това съобщи АФП. Това ще помогне за промяна на ситуацията на фронта, заяви премиерът на Чехия Петр Фиала при посещение във Вашингтон. Киев може да очаква първите доставки през юни. Чрез чешката инициатива се цели да..

публикувано на 16.04.24 в 23:00

Пиян полицай предизвика катастрофа на оживен булевард във Велико Търново

Полицай предизвика катастрофа тази вечер на оживен булевард във Велико Търново. Дрегерът е отчел 1,84 промила алкохол в издишания въздух. Полицаят е задържан.  Той е бил с личния си автомобил, потвърдиха за "Хоризонт" от ОДМВР.  Около 21 часа тази вечер на светофара до Регионалната дирекция по горите на бул. "България“ във Велико Търново е станала..

публикувано на 16.04.24 в 22:45
Британският премиер Риши Сунак.

Сунак е призовал Нетаняху да "прояви здрав разум“ по отношение на ситуацията с Иран

Британският премиер Риши Сунак е разговарял по телефона с израелския си колега Бенямин Нетаняху и го е призовал да прояви "здрав разум" по отношение на ситуацията с Иран.  Говорител на Даунинг стрийт информира, че Сунак е казал на Нетаняху, че „значителната ескалация не е в ничий интерес и само ще задълбочи несигурността в Близкия изток“...

публикувано на 16.04.24 в 21:52

Малчугани ще тренират на обновена спортна площадка в Монтана

Още една спортна площадка ще могат да използват жителите на Монтана за масов спорт. Тя се намира зад зала "Младост". Изградена е преди повече от 10 години с европейски средства. Сега общината я възстанови и ще може да ползва от всички живеещи в най-големия жилищен квартал в града "Младост", както и всички останали“, каза кметът на Монтана Златко..

публикувано на 16.04.24 в 21:26

Европейската дипломация готви нови санкции за Иран заради атака срещу Израел

Министрите на външните работи на ЕС са предложили да се разширят санкциите срещу Иран заради масивната му атака към Израел през уикенда, съобщи след видеоконференцията им върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Те разговаряха в навечерието на специалния Европейски съвет днес и утре, където въпросът също ще се обсъжда...

публикувано на 16.04.24 в 20:56

Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит

Полицията в София задържа мъж, който е разпознат на записите от охранителните камери като човекът, който осквернява гроба на патриарх Неофит под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Оскверниха гроба на патриарх Неофит По-рано от Светия синод уточниха, че в рамките на няколко дни гробът е бил два пъти обект на..

публикувано на 16.04.24 в 20:52
Виолета Коритарова

Министър Коритарова: Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи

Подписването на споразумения за финансиране на общински проекти ще продължи. Това гарантира министърът на регионалното развитие Виолета Коритарова пред членове на Националното сдружение на общините.  Обсъдена беше инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет. Министърът призова местните власти..

публикувано на 16.04.24 в 20:20