Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на САЩ обеща „ненадмината“ противоракетна отбрана

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори в Пентагона.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обеща, че САЩ ще създадат „ненадмината и несравнима“ система за противоракетна отбрана, предаде БТА.

Той заяви в реч в Пентагона, че Вашингтон ще направи всичко необходимо да гарантира, че „можем да засечем и унищожим всяка ракета, изстреляна срещу САЩ навсякъде и по всяко време".

Тази система по думите му ще помогне на САЩ да се защитят от модерните свръхзвукови и крилати ракети на съперници и противници.

„Космосът е новото пространство за водене на война“, заяви Тръмп и добави, че няма да се задоволи с „нищо по-малко от най-ефективна и най-високотехнологична система за противоракетна отбрана“.

Той не спомена Русия, Китай или Северна Корея в близо 20-минутното си слово. Но новата стратегия показва ясно, че планът на Пентагона за базирана в Космоса система за противоракетна отбрана цели защита от съществуващите заплахи от Северна Корея и Иран и противодействие на високотехнологичните оръжейни системи, които развиват Русия и Китай, отбеляза АП.

Това е първото преразглеждане на доктрината в сферата на противоракетната отбрана от 2010 година. Според плана Пентагонът трябва да разположи отбранителни технологии в Космоса и да използва тези системи, за да засича, проследява и поразява по-бързо насочени срещу САЩ ракети.

Тръмп каза още, че САЩ са изцяло ангажирани с НАТО, но повтори настояването си другите държави-членки да плащат повече за собствената си сигурност.

„Ние ще бъдем с НАТО 100%, но както казах на страните, трябва да правите повече и трябва да плащате", каза Тръмп в речта си в Пентагона.

Неговият коментар дойде след публикация в „Ню Йорк таймс“, че Тръмп е казал, че иска да изтегли САЩ от ключовия западен съюз за сигурност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Тръмп представя нова стратегия за противоракетна отбрана, предвиждат се елементи в Космоса

Американският президент Доналд Тръмп отива по-късно днес в Пентагона, за да представи дългоочакваната стратегия на неговата администрацията за развитието на американската система за противоракетна отбрана, предаде БТА. Тръмп ще бъде придружен..

публикувано на 17.01.19 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тейлър Суифт

Младежът, планирал нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, е с корени от РСМ

Деветнайсетгодишен австриец, заподозрян в терористична дейност, е предприел конкретни стъпки за планиране на нападение срещу концерт на Тейлър Суифт, а при претърсването на жилището му са открити химически вещества, предаде Франс прес като цитира..

публикувано на 08.08.24 в 14:31
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: "..

публикувано на 08.08.24 в 14:24
Игор Марковски

Игор Марковски: В парламента няма средно и високо ниво, има само ниско

В парламента ни няма никакво средно и високо ниво, има само ниско. Чудя се понякога това зло ли е или добро. И в крайна сметка какво сме избрали, дали ези или тура, никой не знае. Това коментира продуцентът на „Пеещи артисти“ Игор Марковски..

публикувано на 08.08.24 в 14:13

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско

Едно различно издание на "Нощен Хоризонт" от Банско ще зарадва слушателите тази вечер. Кети Тренчева, кореспондент на БНР в Благоевград, ще бъде водещ на предавенето.  Заедно с нея надникваме зад сцената на Банско джаз фест. "Няма да..

публикувано на 08.08.24 в 14:10

Близо 10 дка иглолистна гора изгоряха край с. Барутин

Близо 10 дка. иглолистна гора е унищожена при пожар край доспатското село Барутин. Два испански самолета се включиха в гасенето на пожара с вода от яз. "Доспат", съобщиха от кметството в Барутин. Два противопожарни екипа от Доспат и Девин,..

публикувано на 08.08.24 в 13:49

Полицията в Северна Гърция с допълнителни мерки за сигурността на гражданите

Гръцката полиция взема допълнителни мерки по защита сигурността на гражданите в районите на Северна Гърция. Откриват и полицейска школа в Ксанти. Вземат се мерки по увеличаване на сигурността в северната част на страната и спиране на..

публикувано на 08.08.24 в 13:35

Адвокатът на майката, осъдила "Шейново": Обезщетението от 70 000 лв. е твърде ниско

Адвокатът на Севда Михайлова – майката, която осъди болница "Шейново" за 70 000 лева – Тодор Мангъров, обмисля да обжалва решението на Софийския градски съд. "Това обезщетение от 70 000 лева е твърде ниско и не покрива щетите на майката", обясни..

публикувано на 08.08.24 в 13:35