Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат достъпни близо 400 книги от български автори в изпълнение на професионални актьори

Платформата за аудиокниги Storytel стартира и в България

Аудиокнигите са сред най-бързо растящите сегменти на дигиталния пазар

Лиза Василева
Снимка: Личен архив

В понеделник в галерия „Кредо Бонум“ в София ще бъде представена българската секция на платформата за аудиокниги и аудиосериали Storytel. Откриването ще бъде съпроводено с аудиовизуална изложба - на около 100 слушалки посетителите ще могат да се слушат откъси от различни творби, съпроводени с видео представяне на някои от авторите. Storytel като стрийминг платформа за аудиокниги и аудиосериали се появява в Европа през 2005 година и вече е на 3 континента и 15 пазара. 

„Аудиокнигите не са нов феномен, но със сигурност са най-бързо растящият сегмент за издателския бизнес. Това показват числата – и за Щатите, и за Европа“, коментира в предаването "Графити по въздуха" Лиза Василева, управител за България на Storytel.

В предаването „Графити по въздуха“ тя изрази надеждата, че към аудиокнигите ще има сериозен интерес. „Надяваме се да достигнем до една наистина разнообразна аудитория - и по възраст, и по  демография, и като локация. Има произведения за много младите слушатели и деца, включая по-активните технологично по-възрастни хора.“

„Смело е да кажем, че аудиокнигата ще замести четенето. Аз се надявам това да не е така. Има много статистика, която показва, че слушането на аудиокниги, всъщност, увеличава четенето и желанието за четене на книги. Може да звучи малко парадоксално на пръв поглед, но има статистика, която подкрепя това. И *аз съм сигурна, че нашите партньори - издателствата, ще го забележат съвсем скоро. Появата на Storytel е със сигурност в подкрепа на издателския бизнес.“

Платформата вече предлага и почти 400 заглавия на български аудиокниги, като три четвърти от тях са записани в последната година. За актьорите аудиокнигите също са предизвикателство. „Наратор-четец на аудиокнига е нещо ново за България и е страхотно да видим как в рамките на година или няколко месеца професионални актьори успяват да се преборят с новото в това да изчетат един текст, сравнено с това да изиграят един спектакъл“, поясни Лиза Василева. Платформата работи постоянно с около 20 наратори-четци. 

Извън модата и привличането на интереса на младите хора, които не са почитатели на традиционната книга, аудиокнигите могат да са от полза както за по-възрастните читатели, които вече по-трудно четат, така и за незрящите. „Аудиокнигата може да бъде чута, докато пътуваме към училище или към работа, докато спортуваме, докато прекарваме свободното си време активно. Докато четенето на книга е едно малко по-самостоятелно и вглъбено преживяване, изисква друга атмосфера“, посочи Василева.

Разказването на истории като едно много старо и познато на всеки от нас занимание може да бъде преоткрито, категорична е тя.

По образование Лиза Василева е филолог и четенето е нейна ранна детска страст. Съчетава този свой интерес с познанията си за технологиите и професионалния си опит с тях, и така стига до платформата за аудиокниги. 

За глобалния пазар Storytel произвежда годишно около 5 хиляди аудиокниги на 17 езика.

Чуйте цялото интервю с Лиза Василева в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран очаква удари във вътрешността на Израел като отговор от "Хизбула" за убийството на Фуад Шукр

Иран очаква групировката "Хизбула" да нанесе удари във вътрешността на Израел, като не се ограничава само до военни цели, заявиха от иранската мисия в ООН. Политическият лидер на "Хамас" беше погребан в Катар В изявлението по повод убийството на военния ръководител на ливанското ислямистко движение Фуад Шукр, се посочва че с този акт са..

публикувано на 03.08.24 в 15:37
Плаж на о-в Крит

Половината гърци не могат да си позволят почивка това лято

Проучване в Гърция показва, че половината гърци не могат да си позволят почивка това лято. Опозицията обвинява правителството в липса на добра социална политика. Само 10% от гърците могат да си позволят нощувка в хотел по време на лятната почивка, по данни на проучване на Европейския общ синдикат. Директорът на Института по проучване..

публикувано на 03.08.24 в 14:27

Катастрофа на АМ "Тракия" в посока София, шофирайте внимателно около 73-тия километър

Движението при 73-ти километър на АМ "Тракия“, в посока София е затруднено заради катастрофа между два леки автомобили. Има данни за пострадали хора, съобщи говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов "Към мястото пътуват екипи на Спешна помощ, на Пътна полиция, на Пожарната. Сигналът за пътния инцидент е пристигнал в областната..

публикувано на 03.08.24 в 14:12

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Трифонов отрече да е участник в сценарий за свалянето на Рая Назарян ИТН на разговори с ГЕРБ-СДС за прaвителство с третия мандат..

публикувано на 03.08.24 в 14:01

Откриха заразени с чума животни близо до българо-гръцката граница

В Гърция откриха заразени животни с чума в района на Комотини, близо до границата с България. Атина забрани трансфера на овце и кози в страната. Случаите на чума по кози и овце се увеличават, съобщават санитарните власти. Положителни проби дадоха днес изследванията на животните в две животновъдни ферми до Комотини. Общо случаите в..

публикувано на 03.08.24 в 13:20

ИТН и ГЕРБ-СДС започнаха разговор за политиките по сектори

В Народното събрание ИТН разговарят с най-голямата ПГ - тази на ГЕРБ-СДС, в търсене на подкрепа за правителство с третия мандат. Това е последната консултация на ИТН, след като от партията вече се срещнаха с независими депутати от "Величие" и ДПС, с БСП, "Възраждане" и ПП-ДБ.  От страна на ГЕРБ участници са Деница Сачева, Теменужка Петкова и Росен..

публикувано на 03.08.24 в 13:16

Жителите на Хаджидимитрово с тричасова блокада на път, плашат с гражданско неподчинение

Жителите на свищовското село Хаджидимитрoво блокираха за три часа пътя между Полски Тръмбеш и Свищов. Протестът е заради безводието. Има нов довеждащ водопровод до единия от каптажите на селото, но проблемът е рязкото намаляване на нивото на водоизточниците и той няма как да се реши, поясниха от водоснабдителното дружество, а протестиращите..

публикувано на 03.08.24 в 13:12