Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучвател на разкопките до "Струма": Комитетът "Спаси Скаптопара" застраши обекта

Снимка: БГНЕС



Временната консервация на археологическите разкопки край село Покровник не е направена изцяло и качествено, което застрашава културното наследство, открито по време на теренните проучвания по трасето на магистрала „Струма“. Това заявиха в нарочна декларация до медиите от Инициативния комитет за запазване социализиране и развитие на археологическия обект. Така скандалът за опазването на археологията край Благоевград беше подновен. 

 Групата за обществен натиск „Спаси Скаптопара“, която в продължение на месеци лансираше тезата, че това е древното римско селище, дало първото име на града, обвини министерството, инспектората към него и най- вече ръководителя на проучванията доц. Здравко Димитров, че с действията и бездействията си на практика разрушават археологическия обект и в крайна сметка няма да има какво да се запази и експонира на място. 

След серия от преговори, през октомври беше постигнат консенсус и министърът на културата Боил Банов обяви, че четири от структурите, които имат висока стойност и са добре запазени, ще бъдат преместени от трасето на магистралата, след което реставрирани и експонирани в страни от пътя. Дали ще има музей на открито и с какви пари ще се направи той трябва да решава общината.

Тъй като това не стана в подходящия сезон и зимата дойде, решението беше да се направи временна консервация, а напролет работата да продължи:

"Това, което мога да кажа, като проучвател на най-големият археологически обект в България за последните 20 години, е че работата беше огромна. Изобщо няма да коментирам т.нар. "инициативен комитет", който е комитет за създаване на проблеми", смята Здравко Димитров.

 Зазимяването на обекта започна на 20 декември миналата година и трябваше да приключи за около седмица, заяви тогава Доц. Димитров. Оказа се, че времето не е стигнало, но нищо не е застрашено, категоричен е археологът:

"Всичко, което ще бъде запазено от този обект е приключено. Това са римската гробница-мавзолей, ранно християнската църква, цялата римска вила, баната към нея и пещите за керамика. Запазването им е много трудно, защото са от глина, но е предвидено в проекта. Остана да се покрие тази част от обекта, която по закон трябва да бъде съхранена, но няма да бъде запазена. Това са основите на селскостопански сгради, кошари, в северната част. Тази част няма как да бъде експонирана. Всичко запазено до момента няма нарушения, състоянието на структурите е добро", каза още Димитров. Той допълни, че до момента са консервирани 20 декара, което е безпрецедентно за български археологически обект.  

Продължаването на процеса по временната консервация на археологията край Покровник някак съвпадна с декларацията на Инициативния комитет, който вече настоява за публично оповестяване на документите, разходите и независима инспекция на място за състоянието на обекта. Временната консервация приключи преди няколко дни. Най-голямата причина за забавянето, според археолога Доц. Димитров , са действията на Инициативния комитет , които „изяли" подходящия сезон за консервация. Призна обаче че имало и други, не толкова съществени:

По принцип нещата се забавиха заради тяхната дейност. Решението за запазване беше на 21 август. Два месеца се загубиха в преговори. Обектът можеше да е преместен и реставриран преди зимата, смята Димитров. 

 Проектът за преместването на обектите, което би трябвало да започне през пролетта, е почти готов и напълно обезпечен финансово, тъй като са спестени поне 200 хиляди лв. От теренните проучвания. Ако това се случи:

"Проектът за цялостното пренасяне на гробницата и за това обектът на Покровник да бъде запазен може да бъде входиран в Министерство на културата в ранната пролет. Няма проблем 90% от обекта да бъде съхранен точно до трасето на бъдещата АМ "Струма", каза Димитров и допълни, че е на разположение за консултации относно бъдещия музей на открито.  

 И ако приемем, че временната консервация ще запази археологията от влиянието на атмосферните условия, то леко притеснителен е фактът, който сподели ръководителят на проучванията доц. Здравко Димитров, че охрана на обекта няма. Такава трябваше да осигури община Благоевград.

Репортажът чуйте в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03