Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди изпратиха убития кмет на Гданск

| обновено на 19.01.19 в 19:10
3
Траурната служба за погребението на кмета ан Гданск е предавана на живо на големи екрани на улиците в града.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 45 000 души се събраха в полския град Гданск, за да отдадат последна почит на убития миналата седмица кмет либерал Павел Адамович. Той беше наръган на благотворително събитие, като престъплението повдигна въпроси за езика на омразата в политиката в страната. Днес в Полша беше ден на траур. 
Една от най-големите катедрали в Европа - "Дева Мария", успя да побере само 3500 от всички желаещи да си вземат последно сбогом с Адамович. На траурната церемония присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, приятел на Адамович, президентът на Полша Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и бившият президент Лех Валенса. Церемонията беше предавана на живо на големи екрани по улиците, където гражданите споменаваха името на убития кмет само с добро:
"Това беше усмихнат, позитивен, отворен човек, който разговаряше с всички и им казваше добра дума. Един прекрасен човек, който се грижеше за всички."
"Всяка година виждахме промени в града - инвестиции, пътища, търговски центрове, културни институциии. Гданск беше много динамичен град и мисля, че това беше благодарение на Адамович.", споделяха хората.
Адамович беше наръган с нож от мъж с криминално минало, който изтъкна и политически мотиви за убийството. Кметът на Гданск беше считан за критик на анти-имигрантската политика. Много поляци смятат, че убийството е подхранено от езика на омразата в интернет и вредните разделения между основните политически партии:
"Надявам се тази смърт да помогне в премахването или поне ограничаването на езика на омразата, но е тъжно, че трябва да чакаме да се случи трагедия, за да се съберем."
Полският политолог Радослав Марковски заяви в предаването на "Хоризонт" Събота 150, че правителството окуражава заплахите срещу либералите и демократите:
След смъртта на Адамович полицията арестува няколко души за устни и писмени заплахи срещу други политици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Радослав Марковски: Управляващите създадоха атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ е виновна за атмосферата на радикално противопоставяне, довела до убийството на кмета на Гданск Павел Адамович, заяви пред БНР полският политолог Радослав Марковски...

обновено на 19.01.19 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те..

публикувано на 25.04.24 в 11:32

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-мета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно,..

публикувано на 25.04.24 в 10:47
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не може да се говори за епидемия от коклюш

В момента не може да говорим за епидемия от коклюш . Това заяви пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. "Има, но рядко пациенти със съмнения за коклюш, и то в различни възрасти...

публикувано на 25.04.24 в 10:31

Ученици "ще гледат процес" в деня на отворените врати в Административен съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура..

публикувано на 25.04.24 в 10:27
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция!

Станахме свидетели на нова коалиция. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира резултатът от гласуването в зала и включването на искането за оставка на председателя на НС Росен Желязков като точка първа в дневния ред. "Първо искам да поздравя..

публикувано на 25.04.24 в 10:25

Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом"

Журналистът и писател Ива Димитрова представя новата си книга "Безупречен дом" , която разглежда проблема за емоционалното насилие при двойките . Пред БНР тя  подчерта, че книгата е и за жени, и за мъже, защото жертва може да бъде всеки . "На..

публикувано на 25.04.24 в 10:24