Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди изпратиха убития кмет на Гданск

| обновено на 19.01.19 в 19:10
3
Траурната служба за погребението на кмета ан Гданск е предавана на живо на големи екрани на улиците в града.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 45 000 души се събраха в полския град Гданск, за да отдадат последна почит на убития миналата седмица кмет либерал Павел Адамович. Той беше наръган на благотворително събитие, като престъплението повдигна въпроси за езика на омразата в политиката в страната. Днес в Полша беше ден на траур. 
Една от най-големите катедрали в Европа - "Дева Мария", успя да побере само 3500 от всички желаещи да си вземат последно сбогом с Адамович. На траурната церемония присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, приятел на Адамович, президентът на Полша Анджей Дуда, премиерът Матеуш Моравецки и бившият президент Лех Валенса. Церемонията беше предавана на живо на големи екрани по улиците, където гражданите споменаваха името на убития кмет само с добро:
"Това беше усмихнат, позитивен, отворен човек, който разговаряше с всички и им казваше добра дума. Един прекрасен човек, който се грижеше за всички."
"Всяка година виждахме промени в града - инвестиции, пътища, търговски центрове, културни институциии. Гданск беше много динамичен град и мисля, че това беше благодарение на Адамович.", споделяха хората.
Адамович беше наръган с нож от мъж с криминално минало, който изтъкна и политически мотиви за убийството. Кметът на Гданск беше считан за критик на анти-имигрантската политика. Много поляци смятат, че убийството е подхранено от езика на омразата в интернет и вредните разделения между основните политически партии:
"Надявам се тази смърт да помогне в премахването или поне ограничаването на езика на омразата, но е тъжно, че трябва да чакаме да се случи трагедия, за да се съберем."
Полският политолог Радослав Марковски заяви в предаването на "Хоризонт" Събота 150, че правителството окуражава заплахите срещу либералите и демократите:
След смъртта на Адамович полицията арестува няколко души за устни и писмени заплахи срещу други политици.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Радослав Марковски: Управляващите създадоха атмосферата, довела до убийството на кмета на Гданск

Управляващата в Полша консервативна партия „Право и справедливост“ е виновна за атмосферата на радикално противопоставяне, довела до убийството на кмета на Гданск Павел Адамович, заяви пред БНР полският политолог Радослав Марковски...

обновено на 19.01.19 в 11:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро и Едмундо Гонсалес

ЕС не признава победата на Мадуро на президентския вот

Резултатите от президентските избори във Венецуела, официално спечелени от президента Николас Мадуро, "не могат да бъдат признати", предаде АФП, цитирайки изявление на Съвета на ЕС. "Въпреки че се ангажира да го направи, Националният..

публикувано на 05.08.24 в 08:48

Политолози: Трябва да се гласува, да не пада избирателната активност

Нека не се дразним, да отидем да гласуваме и да се надяваме, че ще намерим стабилност, не трябва да пада избирателната активност, призова журналистката Ружа Райчева в интервю пред БНР. Тя и политическият анализатор Атанас Радев са едно..

публикувано на 05.08.24 в 08:25
Добруджа

Високите температури и топлите ветрове са пагубни за реколтата в Добруджа

Промените в климатичните условия в световен мащаб неминуемо се отразяват и на земеделието.  Стопаните, отглеждащи земята ни, извършват производство под открито небе и много често казват сами, че аграрните специалисти каквото и да предприемат, накрая..

публикувано на 05.08.24 в 08:02

Ураган приближава Флорида

Тропическата буря Деби се усили до степен на ураган, докато се приближава към североизточния бряг на Мексиканския залив и ще донесе със себе си сериозна заплаха от наводнения в югоизточната част на САЩ през тази седмица, предаде Ройтерс, като се..

публикувано на 05.08.24 в 08:01
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще отслужи водоосвещение при езерото "Бъбрека"

Очаква се днес патриарх Даниил да се качи на езерото "Бъбрека" в Рила като част от поклонническия път "Рилският Чудотворец". Събитието се провежда за 15-и път. Поклонническият път "Рилският Чудотворец" от София до Рилския манастир се организира..

публикувано на 05.08.24 в 07:53

Очаква се Камала Харис да обяви кандидата за вицепрезидент на демократите

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне с трима водещи кандидати за неин подгласник в битката за президентския пост в САЩ - губернаторът на Минесота Тим Уолц, сенаторът от Аризона Марк Кели и губернаторът на Пенсилвания Джош Шапиро. Срещите ще бъдат..

публикувано на 05.08.24 в 07:42
Володимир Зеленски на церемония по отбелязване на Деня на военновъздушните сили на Украйна, 4 август 2024 г.

Киев съобщи за тежки боеве с руските сили

Украинският генерален щаб съобщи за тежки боеве с руските сили, като най-активно е настъплението на Русия по Покровското направление. Украинският президент Володимир Зеленски е разпоредил да се подготви среща в рамките на Съвета НАТО - Украйна, на..

публикувано на 05.08.24 в 07:35