Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Турция откри в избирателните списъци жена на 165 години и двама мъже на по 149

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Турция изразява съмнения за честността на предстоящите на 31 март местни избори. Основания ѝ дават съмнителни случаи на множество избиратели, регистрирани на един адрес, както и голям брой избиратели над 100 години, които присъстват в списъците.

Общо 6389 души над сто години присъстват в избирателните списъци в Турция. Данните на опозицията бяха съобщени от депутата от Народнорепубликанската партия Онурсал Адъгюзел. От формацията са анализирали избирателни списъци от 973 общини от всички 81 области в Турция, като са ги сравнили със списъците от 14 предишни вота.

Най-възрастната избирателка е на 165 години от централноанадолската провинция Кайсери, съобщи миналата седмица народният представител. По думите му, родената през 1854 г. Айше Екиджи се появява за пръв път в избирателните списъци. От НРП са открили и двама избиратели без фамилии на по 149 години.

В община Орта, област Чанкъръ (Централен Анадол, на север от Анкара) броят на избирателите е нараснал почти двойно от изборите през юни 2018 г. насам – от 8379 души на 16 401. Други будещи съмнения сред опозицията случаи са на регистрации на множество избиратели на един и същи адрес. Сред някои от тях са югоизточната област Шърнак, където в бивш празен полицейски участък са регистрирани 205 души, в черноморската провинция Артвин, където в 6 изоставени къщи по документи се водят 97 души, както и дори на Принцовите острови край Истанбул.

Опозиционните партии в Турция заявиха, че ще следят протичането на изборния ден на 31 март и процедурите след това. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илон Мъск

Мъск мести две свои компании в Тексас заради закон за трансджендър учениците в Калифорния

Милиардерът Илон Мъск каза, че ще премести централите на компаниите "СпейсЕкс" и Х (бивша Туитър) от Калифорния в Тексас, предаде АП. Той написа в социалната мрежа Х, че планира да премести "СпейсЕкс" от Хоторн, Калифорния, в "Старбейз", Тексас - мястото, откъдето компанията изстрелва ракетите си. Х ще се премести от Сан Франциско в Остин...

публикувано на 17.07.24 в 08:05
Ахмед Вранчев

Ахмед Вранчев: Още депутати ще напуснат групата на ДПС

"Политиците трябва да бъдем лоялни единствено към нашите избиратели. Те са ни изпратили да решаваме техните проблеми. Не се чувствам предател . Не мисля, че съм предал Делян Пеевски. Просто съм се присъединил към призива на почетния председател Ахмед Доган. Политиката е колективна игра." Това каза в интервю за БНР Ахмед Вранчев, който напусна..

публикувано на 17.07.24 в 08:00
Опустошени сгради в град Газа.

50 души са загинали при израелски въздушни удари в Ивицата Газа

50 души са загинали при последните израелски въздушни удари в Ивицата Газа, предаде  Би Би Си. По-рано Ройтерс съобщи за 7 жертви в град Завайда в централната част на сектора. Агенцията отбелязва, че Израел, който не спазва резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за незабавно прекратяване на огъня, е обект на международно осъждане заради..

публикувано на 17.07.24 в 07:57

Интензивен трафик на граничните пунктове

На границата с Румъния и Гърция трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили при пунктовете "Оряхово" и "Кардам",  и на "Кулата". На българо-сръбката граница, при "Калотина", трафикът е интензивен на вход за леки автомобили, а на границата с Турция  е интензивен на изход за леки и товарни автомобили на ГКПП "Капитан Андреево".

публикувано на 17.07.24 в 07:55

Иран отхвърли твърдения за план за убийството на Тръмп

Иран окачестви обвиненията за заговор за убийството на Доналд Тръмп като " неоснователни и зловредни". По-рано Си Ен Ен съобщи за такава разузнавателна информация от американските служби. "От гледна точка на Ислямска република Иран Тръмп е престъпник, който трябва да бъде съден и наказан от съд, защото нареди убийството на генерал..

публикувано на 17.07.24 в 07:42

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и..

публикувано на 17.07.24 в 07:41

Още не е известно кой ще е следващият премиер на Франция

Френският президент Еманюел Макрон прие във вторник оставката на премиера Габриел Атал и правителството. Още не е известно кой ще бъде следващият премиер на Франция след предсрочните избори, спечелени от левицата. Оставката на френския премиер Габриел Атал е официално приета след заседание на правителството - първото след предсрочните избори, на..

публикувано на 17.07.24 в 07:38