Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обеща обвинения заради получаване на инвалидни пенсии с фалшиви документи

| обновено на 21.01.19 в 19:17
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за инвалидност.

Съвместна проверка с МВР е установила, че всяка година стотици милиони левове отивали при лица, получили ТЕЛК с подправени документи. Рекордьор се оказа Силистренска област.

Анализът е започнал преди месец, като първите проверки са били в региони, които НОИ е посочил като региони с особено високо впечатляваща инвалидност.

На първо място е Силистренско, където инвалидните пенсии се оказали 28% от всички пенсии в региона.

Именно там се очакват и първите обвинения, като се очаква с такова да се сдобие и бивша кметица на силистренско село, чието име от прокуратурата и МВР не съобщиха, в дома на която са намерени близо 2000 документи за ТЕЛК, удостоверения от хора, искащи инвалидни пенсии и лични данни.

Обвинения ще има и за хора, ползвали неправомерно тази социална подкрепа, както и следващите от нея социални придобивки, така и за посредниците, които специално в Силистренско получавали по 600 лева на документ.

Посредници изобщо излизат по всички проверки и досъдебни производства, по които е работила прокуратурата.

Оказва се, че 7 са проверките, 4 досъдебните производства, като делът, който получавали посредниците, зависел от степента на инвалидност, която осигурявали на хората, които имали претенции, като в региона стигала до 2500 лева на човек.

До анализ на инвалидните пенсии се стига по препоръка на премиера и главния прокурор. Анализът сочи, че присъди за получаване на инвалидност с неверни документи има, но срещу лица на ниско ниво.

„На мен ми трябват хората, които са позволили това да се случи, говорим за длъжностни лица, или пък някои други лица, на по-високо ниво“, каза накъде гледат разследващите зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Дотук пред обвинение е бивша кметица на силистренско село с много инвалиди по документи и посредници, получавали по 600 лв. на документ и възползвалите се. Кои са те, както и кои са другите разследвани и проверявани и, къде, ако се съди по посредническите комисионни, които стигали до 2000 лв. телковете са били най-скъпи, засега от прокуратурата и МВР не казват.

Заболяванията, записани в документите били копи-пейст, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. „Болки в кръста, високо кръвно, болки в колената, световъртеж“.

„Не знаят, къде са ходили и дали са ходили, на кой ТЕЛК и дали въобще са ходили... Не знаят дали са хоспитализирани или не са били хоспитализирани“, допълни го Иван Гешев, според когото „огромни суми, от стотици милиони, изтичат в пясъка...“

След Силистра, Разград, Перник, Монтана, Габрово и Враца да се готвят мними болни и автори на фалшиви документи и в други области. „Тези хора трябва да си помислят, дали ще продължат по този начин“, каза Иван Гешев.

Подробности чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК призова България да се придържа към законодателството за обществените поръчки

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и други страни членки, в което настоява те да се придържат към законодателството за обществени поръчки, както и да транспонират директивата за транспортната трансевропейска мрежа TEN-T. Комисията изпрати мотивирано становище до България и още 5 страни-членки заради..

публикувано на 24.04.24 в 14:08
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози.  Д-р Юлиян..

публикувано на 24.04.24 в 13:58
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението си Сарафов иска най-тежкото дисциплинарно наказание за Кръстев заради "многобройните му..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически сили предлагат дейности по регулиране на хазарта, на разпространението на рекламите,..

публикувано на 24.04.24 в 13:47
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Борбата на тези избори ще е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ

"Борбата на тези избори ще  е за второто място. То не е гарантирано на ПП-ДБ". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, пиар експерт. "Решението на "Зелено движение" да се явят в друг формат е нещо, което ще повлияе на резултатите на ПП-ДБ.  Те бяха основните представители на коалицията, когато става въпрос за активни граждански действия"...

публикувано на 24.04.24 в 13:42

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на рибопреработвателни предприятия от Несебър до Царево, протестираха пред сградата на Изпълнителната..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се управлява от Пеевски, нито ще дадем бухалки като Сарафов да продължават да управляват задкулисно, нито ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:38