Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Компаниите, проявили интерес към "Турски поток" у нас, не гарантират икономическата изгода от проекта

Снимка: turkstream.info

Трите компании, които са проявили интерес към разширението на газопровода "Турски поток" на наша територия, не са регистрирали достатъчни количества, за да има икономическа изгода от осъществяването на проекта.

Това е станало ясно след приключването на първия етап от пазарния тест, който се очакваше да определи дали проектът може да бъде икономически обоснован.

От “Булгартрансгаз“, която трябва да построи проекта за новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница, обясниха, че за следващия етап са променили условията.

Цената за резервиране на капацитета на тръбата ще бъде намалена, а същевременно срокът за това ще бъде увеличен от 15 на 20 години.

Общата стойност на проекта се очаква да е 2,8 млрд. лева.

Още при обявяването на пазарния тест преди месец, изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ Владимир Малинов обясни, че тръбата ще се строи само, ако резулатите от пазарния тест са положителни и гарантират предвидените приходи от тръбата.

Условията на теста бяха критикувани още тогава от един от участниците, руската “Газпром Еспорт“, която заяви, че транзитните такси са много високи.

Резултатите от следващия етап на пазарния тест ще станат ясни на 25-и януари.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.