Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Динко Динков: Атина най-вероятно ще ратифицира Преспанското споразумение

Големите решения на Балканите се взимат под външен натиск, а обществата са разделени

Проф. Динко Динков
Снимка: Иван Русланов

Ако до петък няма извънредни събития в Гърция, то Преспанското споразумение най-вероятно ще бъде ратифицирано от парламента в Атина. Това прогнозира в предаването „Нещо повече“ директорът на Центъра за балкански изследвания проф. Динко Динков.

Според него голяма част от решенията на Балканите, включително това за името Северна Македония, са продукт преди всичко на голям външен натиск и това подсилва обществените разделения в самите страни.

„Балканите са вплетени в голямата политика не от вчера. След като идеята за Нов световен ред след Студената война не се състоя, ние сме свидетели на утвърждаването на международна система с ключова роля на суперсилите САЩ, Китай, Русия. ЕС не може да добие тези характеристики. Свидетели сме на остри сблъсъци на суперсилите, които се проектират и върху нашия район“, каза Динков.

По думите му, външният натиск помага за урегулирането на някои вътрешни спорове, но част от процесите остават незабележими.

„Без много шум се работи по плана за сближаване на двете румънски държави – Румъния и Молдова. Границата между Косово и Албания се отваря заедно с жестоките мита върху вноса на стоки от Сърбия. Ако някога албанският етнически масив беше най-малкия в района, то сега е най-големият“, заяви Динко Динков.

Според него Преспанското споразумение е показало големи разделителни линии в обществата на Гърция и Македония.

„Над 70 процента от населението на Гърция е против това име. В България също се чуха гласове – не е удобно да има географско определение в името на тази държава. Не съм сигурен, че наложено отвън решение е перспективно. В Македония се намериха 81 депутати за ратификацията. Тук така става – с натиск, заплахи, подкупи, но това разделя обществото. В Гърция също нещата вървят към ратификация. Най-вероятно и това ще стане, освен ако тези дни не стане нещо грубо в Гърция, където някои от протестиращите са екстремисти и склонни на крайни сблъсъци. Ако няма такива, то договорът ще мине през гръцкия парламент“, каза проф. Динко Динков.

Това обаче няма да закрепи премиера Алексис Ципрас и предсрочни избори ще са възможни в Гърция, допълни той.

Неговото мнение е, че Европейският съюз пренебрегва историческата роля, която трябваше да изиграе на нашия полуостров.

„В ЕС от началото на 90-те години има опит за пренебрегване на Балканите и притеснение да не се внесат балкански проблеми в интеграционния модел. Пет страни не признават Косово, как да чертаем перспектива за членство? Друг проблем е Босна и Херцеговина, а сега има неизвестни и около Македония и новото ѝ име. Големите фактори в ЕС се оказаха не на висотата на своята историческа мисия. Те загърбиха Балканите, а тези народи горяха от силно желание за присъединяване към успешния модел. Но много години и разочарования минаха и това доведе в някои случаи до отчаяние“, каза Динко Динков.

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов.

Пожарът във високата част на Рила не е овладян

Пожарът във високата част на Рила планина над село Бистрица, община Дупница, все още не е овладян. Това съобщи пред журналисти в село Самораново директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов. Пожарът днес активно го гасихме, успяхме да качим повече от 70 души –..

публикувано на 25.08.24 в 21:05

Журналист от "Ройтерс" вероятно е загинал в Краматорск

При руския ракетен удар по хотел в град Краматорск в Украйна е загинал британски гражданин. Вероятно той е журналист от агенция "Ройтерс". Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на ръководителя на местната администрация Александър Гончаренко и на Донецката областна прокуратура. От прокуратурата уточниха, че са пострадали общо шестима..

публикувано на 25.08.24 в 20:36
Едуард Сноудън

Сноудън критикува ареста на Павел Дуров

Бившият сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън разкритикува ареста на създателя на приложението "Телеграм" Павел Дуров от френските власти, предаде ТАСС. Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров "Арестът на @Durov е посегателство срещу основните човешки права (на свобода) на словото и сдружаването. Изненадан и дълбоко..

публикувано на 25.08.24 в 20:06
Министър-председателят на Румъния Марчел Чолаку

Чолоку срещу Чука: Кой ще спечели президентстките избори в Румъния

Румънският премиер и лидер на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку е фаворит за предстоящите в края на годината президентски избори, според най-новото прочуване на CURS, осъществено в периода 6-22 август 2024 г., съобщава новинарският сайт "Хотнюз". Според резултатите от анкетата на втория кръг на президентските избори един срещу друг..

публикувано на 25.08.24 в 19:56

Потушен е голям пожар между Хасково и Димитровград

Големият пожар между Хасково и Димитровград, който горя в непосредствена близост до натоварения път между двата града и премина в двора на близкия завод, вече е потушен. Това съобщи за БТА началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Димитровград главен комисар Иван Пачов. Нанесени са щети върху инвентар и..

публикувано на 25.08.24 в 19:45

Президентът ще приеме кандидата за служебен министър-председател в 10:00 часа в понеделник

На 26 август, понеделник, от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен..

публикувано на 25.08.24 в 18:53

Папата: Църквите не се докосват

Папа Франциск е против одобрението на забраната в Украйна  на православните храмове, свързани с Москва. На неделната молитва Ангел Господен на площад „Св.Петър“ в Рим , той обърна внимание и на други актуални теми като маймунската шарка и репресиите в Никарагуа срещу католическата църква. Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за..

публикувано на 25.08.24 в 18:24