Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свен Крамер след 10-ата евротитла: Преди месец дори не смеех да мечтая за златото

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На може би най-прекрасното място за бързо пързаляне с кънки на дълга писта в света - Колалбо, Италия, холандския кънкобегач Свен Крамер спечели своята 10-а европейска титла „олраунд”. Колалбо е не само мястото, където човек безкрайно може да се наслаждава на спиращите дъха гледки, които са характерни за Доломитите, но и мястото, където Крамер през 2007 година извоюва своята първа европейска титла по кънки бягане „олраунд”.

Дали това ще е последната такава за големия шампион, никой не знае, дори и самият Крамер все още не е решил кога ще сложи край на най-успешната кариера в кънки бягането в света. Всичко зависи от това доколко той намира удоволствие на ледения овал за бързо пързаляне с кънки на дълга писта и доколко му се отдава да прави това, което най-много обича - да печели на леда.

Историческа от статистическа гледна точка европейската титла „Олраунд”, която Крамер грабна преди няколко дни бе донякъде изненадваща, дори и за самият него. „Преди месец не смеех дори и да си помечтая за подобен развой на нещата на европейското първенство по кънки бягане „олраунд и спринт.” Това бяха едни от първите думи на шампиона след края на надпреварата в Колалбо.

От средата на ноември, когато на 32-годишния Крамер му се наложи да прекрати участието си в старта за Световната купа в Обихиро, Япония поради контузия в гръбнака до средата на декември, когато се завърна с победа в Световната купа в Хееренвеен, Холандия на 5000-метровата дистанция, доказвайки на всички, че ерата Крамер съвсем не е приключила, холандецът се бори с болки, които на моменти са толкова силни, че не са му позволявали сам да извършва дори и най-простите дейности.

В Колалбо Свен застава на старт със следната цел: „Това, което ми е необходимо е тактически осъществим план за успех, атакуващ стил на пързаляне и всички елементи от пъзела така да се подредят по време на стартовете на 500, 5000, 1500 и 10000 метра, че мисията ми да бъде с успешен край”.

Сочен за фаворит на Европейското първенство по кънки бягане „олраунд” е съотборникът на Крамер – 23-годишният Патрик Руст, който в края на изминалия сезон изненадващо стана световен шампион в „олраунда” и който в началото на този кънки сезон доминираше във всички любими дисциплини на Крамер.

Крамер обаче е състезателят с най-голям опит от всички в т.нар. „олраунд” или многобой. Да бъде във върхова спортна форма по време на най-важните състезания е също един от специалитетите му. Така беше и в Колалбо по време на Европейското. Крамер не беше най-бърз в спринта на 500 метра, но бе най-бърз на дистанциите от 5000 и 1500 метра.

С победите си в последните две той постави фундамента за спечелването на своята поредна титла. Преди старта на 10 000 метра Свен имаше преднина от 2,36 секунди пред Руст. В игра на котка и мишка се превърна този последен решаващ за титлата старт. Руст атакува в последната обиколка своя съотборник и ментор, но не успя да се пребори за титлата, а само за победата в 10 000-метровата дистанция.

На Свен му се наложи да даде всичко от себе си, да се бори със зъби и нокти, за да минимализира ефекта от финалния спринт на сънародника си Патрик Руст и да спечели европейската титла. Разликата от 0,43 секунди, разбира се, бе достатъчна и света на кънки бягането бе залят от опияняващата и искрена като на малко дете радост на големия шампион Свен Крамер.

„Вярвах толкова силно в себе си, че мога да успея, колкото едва ли някой си е представял. Когато съм във форма, пързалянето ми става много ефективно и неприятно за моите конкуренти”, заяви Крамер по време на пресконференцията след края на надпреварата и в заключение добави, че това е една от най-хубавите му победи в кариерата.

При жените дебют в ролята на носителка на титлата европейска шампионка в многобоя направи Антоанета де Йонг от Холандия. В спринта шампиони станаха австрийката Ванеса Херцог и холандецът Кай Фербей, който успя да защити титлата си от миналата година..





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Колумбия победи с 1:0 Уругвай

Колумбия ще играе за титлата на Копа Америка

Отборът на Колумбия стана вторият финалист на първенството на Южна Америка по футбол - Копа Америка, след като победи с 1:0 Уругвай на полуфинала на стадион "Банк ъф Америка" в Шарлът, в американския щат Северна Каролина. Единственият гол в мача бе отбелязан с глава в 39-ата минута от Хеферсон Лерма след центриране от корнер на капитана Хамес..

публикувано на 11.07.24 в 06:53

Григор Димитров: Имам разкъсване на адуктора

Григор Димитров обясни каква е контузията, която получи по време на мача с Даниил Медведев на осминафиналите на “Уимбълдън”. “След няколко теста и прегледа лекарят ми ме уведоми, че имам разкъсване на адуктора на левия крак.  Ще ми трябва известно време, за да се възстановя, но вече започнах рехабилитация", разкри той. Възстановяването след..

публикувано на 10.07.24 в 23:30

Две наши девойки са на осминафиналите на "Уимбълдън"

Българките Ива Иванова и Росица Денчева се класираха за осминафиналите на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставената под номер 16 Ива Иванова победи с 6:4, 6:2 Рейна Гото от Япония. За място на четвъртфиналите Ива ще играе срещу третата поставена и финалистка от Аустрелиън оупън Емерсън Джоунс Австралия. На..

публикувано на 10.07.24 в 20:51
Треньорът Росен Барчовски предупреждаваше за този изход още през пролетта.

Баскетболният шампионат остана без ЦСКА

Отборът на ЦСКА не подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) през следващия сезон. След приключването на срока за подаване на заявки за сезон 2024/2025 за участие в Sesame НБЛ, десет са съставите, подали редовно своите заявки. От клубовете, които участваха през миналия сезон, заявки не подадоха Берое и ЦСКА, обявиха..

публикувано на 10.07.24 в 20:33

Драма на Тура! Вингегор изпревари Погачар с фотофиниш

Йонас Вингегор от тима Висма-Лийз а байк спечели с фотофиниш срещу лидера Тадей Погачар единадесетия планински етап на колоездачната Обиколка на Франция между Ево-ле-Бен и Льо Лиоран, който бе 211 км. Датчанинът даде време от 4:58.00 часа и изпревари със сантиметри големия си съперник за титлата тази година. Погачар от тима на ОАЕ направи самостоятелна..

публикувано на 10.07.24 в 18:33

България е шампион на Балканите по естетическа гимнастика

Националният отбор на България спечели титлата при жените на Балканиадата по естетическа групова гимнастика, която завърши в столичната "Асикс Арена", информира БТА. Възпитаничките на Кристина Ташева в състав Сияна Табакова, Карина Нейкова, Катрин Тасева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Християна Ковачева, Виктория Берова и Сибила Кърпачева бяха без..

публикувано на 10.07.24 в 17:48
Ламин Ямал

Ламин Ямал: Класирането на финала е сбъдната мечта

Испанският тинейджър Ламин Ямал опита да омаловажи вълнението си от страхотния гол, който реализира на полуфинала на Евро 2024 срещу Франция, но каза, че достигането до финала на Европейското първенство е сбъдната мечта за него и за майка му. 16-годишният Ямал бе избран за Играч на мача в Мюнхен, след като стана най-младият голмайстор в историята на..

публикувано на 10.07.24 в 11:21