Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Пиере: Турция ще задържи трайно контрола върху части от Сирия

Напълно е възможно ново настъпление на "Ислямска държава", смята анализаторът

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Турция ще задържи трайно контрола върху части от Северна Сирия, смята анализаторът Тома Пиере от Института за изследване и изучаване на арабския и мюсюлманския свят в Екс ан Прованс. Причината според него е недоверието на Анкара в способността на сирийския президент Башар Асад да държи под контрол кюрдските сепаратисти.

Преждевременно оттегляне на американските войски от Източна Сирия ще увеличи риска от турско-кюрдски конфликт и възраждане на групировката „Ислямска държава“, предупреди Пиере в интервю за предаването „Събота 150“.

- Господин Пиере, какви са целите, които Турция се стреми да постигне в Сирия?

- Турция се грижи на своя територия за 3 милиона сирийци и не желае да приема, а да репатрира бежанци. Приоритетът е да бъде предотвратена бежанска вълна от северозападната област Идлиб, която е под контрола на бунтовниците и е застрашена от офанзива на режима. Но основният проблем за Турция в Сирия остава кюрдската Партия Демократичен съюз. Този проблем е централен в турското стратегическо мислене  вече четири десетилетия - откакто ПКК започна партизанската война в Турция. Този проблем се изостри, особено след като стана ясно, че заради руската интервенция няма как Башар Асад да бъде отстранен от Дамаск. Каквото и да им обещават Русия и Иран, турците смятат сирийската държава за твърде отслабена, за да контролира въпросната партия. Затова Турция иска да запази сирийски територии, от които да може да удари кюрдските сепаратисти.

- Турция вече контролира Африн, Ал Баб и други райони в Северна Сирия. Мислите ли, че тази окупация ще се окаже перманентна?

- Силно подозирам, че турците се канят да останат в районите северно от Алепо. Можем да направим такъв извод въз основа на конкретни стъпки, които Турция предприе в тези земи: там бяха установени религиозни институции, училища, пощенски услуги, филиали на турски университети, местната електропреносна мрежа бе свързана с турската.

- Турските и американските политици говорят за създаване на „зона за сигурност“ източно от Ефрат, широка 30 км, т.е. с градове като Кобане и Камишли. Мислите ли, че кюрдите ще изоставят тези градове без бой?

- Турция има такъв маниер - понякога подлага силите, с които преговаря, на силен вербален натиск, за да постигнат това, което искат, което не значи непременно, че ще изпълнят заканите си. Всичко зависи от това какво ще направят американците. Ако Съединените щати успеят да договорят сделка, която устройва и турците, и кюрдите - а това е трудна, много трудна задача - тогава конфликтът ще бъде избегнат. Конфликт ще има, ако американците напуснат Източна Сирия, без да са постигнали такава сделка.

- Президентът Тръмп твърди, че групировката „Ислямска държава“ (ИДИЛ) е окончателно разбита. Може ли тя да се възроди след американското оттегляне?

- Защо не? Преди 10 години, в края на американската окупация на Ирак, джихадистите бяха в същото окаяно положение - бяха претърпели военно поражение, не владееха никакви територии, много от водачите им бяха избити. Но тогава се заеха да се реорганизират и се надигнаха отново през 2012-2013 година, когато им се представи удобна възможност. Не виждам причина защо да не могат да се надигнат и сега. Те могат да се възползват от всяка криза, която е неизбежна в този регион.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бившият американски президен тДоналд Тръмп бе прострелян в дясното ухо на митинг в щата Пенсилвания, но раната не е животозастрашаваща.

Европейските лидери осъдиха нападението срещу Тръмп, пожелават му бързо възстановяване

Държавни глави и правителствени ръководители от цял свят осъдиха покушението срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, извършено на митинг в щата Пенсилвания, съобщават световните информационни агенции. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал В Европа: Ръководителят на европейската дипломация  Жозеп..

публикувано на 14.07.24 в 14:52

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13