Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Константинова: Обществото трябва да реши има ли нужда от своите медии

Проф. Нели Огнянова: Не бива защитата на личните данни да бъде за сметка на свободата на изразяване

| обновено на 28.01.19 в 09:24
Снимка: БНР

„Обществото трябва да реши има ли нужда от своите медии. Затова е нужно държавното разбиране, че обществото има нужда от тези медии, че те не са държавни, както обичат да казват, защото получават пари от бюджета“. Това каза днес пред БНР Райна Константинова, председател на Обществения съвет на Радиото.

„В крайна сметка дали хората ще платят косвено или директно – те плащат от джоба си. Трябва да има разбиране… Имаме нужда от обществените медии“, добави тя в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Според нея никога не е имало една универсална формула затова какво представляват обществените медии.

„Тяхната мисия е оставена, също така, на решението на обществените медии в определени рамки. Обществените медии са една необходимост, която вече 70-80 години доказва, че не само баланса, но и плурализма на мненията, и продуцирането на качествени програми и необходимостта от друга гледна точка“, каза Константинова.

Финансиране на обществени медии чрез такси от аудиторията е добър за цяла Европа, каза в „Неделя 150“ проф. Нели Огнянова, преподавател по Медийно право в Софийския университет.

Нели Огнянова

„В действащият Закон за радиото и телевизията са предвидени създаване на фонд „Радио и телевизия“ и основен източник за попълване на фонда са таксите от аудиторията. В проведената от БНТ и БНР конференция (в петък) финансирането беше основен въпрос…“, добави тя

Според проф. Огнянова финансирането чрез такси от аудиторията е модел на връзка с аудиторията. „Смята се, че по този начин аудиторията гласува за общественото съдържание, което тя би желала“, каза тя, като обясни, че най-разпространеният алтернативен модел е държавна субсидия.

„Аз мисля, че в цифровото време таксите са все по-малко приложими. Поради технически съображения, свързани с тяхното събиране. Трябва да се търсят други модели на обществено финансиране…Трансферите от бюджета вършат по-добра работа, но там големият риск е зависимостта“, каза проф. Огнянова.

Според Константинова медиите трябва първо – да направят един обществен договор с обществото за своите задължения, на второ място – да се регулират програмите, с които те изпълняват своите задължения, на трето място – да се усъвършенства моделът на тяхното финансиране. „Това са трите условия, които ще стабилизират и ще осигурят независимост на обществените медии“, каза тя.

„Намаляват в Европа процентите, финансирани от лицензионна такса, именно заради множеството плуралистични източници – интернет и т.н. Радиото е на 16 платформи в момента“, коментира Константинова темата за медийното финансиране. Практически е много трудно да се изчисли  - кой, къде, кога, защо“.

„Има работещи примери. Холандия, където от преди 10 години, те минаха на държавна субсидия. Тази държавна субсидия се дава винаги в хоризонт от една година по-дълго, отколкото е мандата на съществуващото правителство, за да не може следващото да бъди изкушено да намалява“, добави тя.

Константинова посочи, че има модели за финансиране, като в Норвегия, където малък електронен аксесоар се купува, с решение на парламента, за подпомагане на обществените медии.

Защита на личните данни не бива да е за сметка на свободата на изразяване

„Не бива да се допуска едно право да се поставя по-високо от друго. Не бива да се допуска защитата на личните данни да бъде за сметка на свободата на изразяване“, каза  проф. Нели Огнянова по повод одобрените тази седмица поправки в Закона за защита на личните данни, касаещи работата на журналистите.

„Измененията в Закона за защита на личните данни засягат свободата на изразяване, засягат медиите. Този Закон е посветен на едно комуникационно право, защитата на личната сфера, на личните данни. Но трябва да се знае, че комуникационните права действат в строги баланси, така че свободата на изразяване и защитата на личната сфера, трябва да бъдат балансирани“, каза Нели Огнянова.

„Докато не сме видели още прилагането на закона, опасенията са реални. Едва практиката ще покаже дали регулаторът (Комисията за защита на личните данни) работи за нужния баланс между свободата на изразяване и защитата на личните данни. Така, както е текстът, още гаранциите не са достатъчни, остава да чакаме прилагането“, каза тя.

Интервютата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Генералните директори на БНР Александър Велев (вляво) и на БНТ Константин Каменаров по време на конференцията

Александър Велев: Диалогът за обществените медии е необходим

"Диалогът и говоренето за обществените медии е необходим, за да е ясно на обществото какво са те, какво са обществените медии, а и на нас като ръководители на медиите да ни е ясно какво очаква обществото от нас, за да отговаря на потребностите на..

обновено на 25.01.19 в 14:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален туристически фестивал идната седмица

В края на следващата седмица ще се проведе първото издание на Национален туристически фестивал.  Организаторите от Българския туристически съюз събират планинарите в курортния комплекс "Мальовица" - на емблематичната за българския планински туризъм "Меча..

публикувано на 13.07.24 в 11:00
Снимката е илюстративна

Пожар в петролно депо в Русия след атака с дрон

Руската Ростовска област беше подложена на атака с дрон рано тази сутрин.  В резултат на нападението е възникнал пожар в петролно депо, съобщи в Телеграм местният губернатор.  Няма информация за пострадали или жертви.  Дронът е бил..

публикувано на 13.07.24 в 10:49

Двама пилоти на Ryanair са загинали при катастрофа на такси с камион във Великобритания

Във Великобритания двама пилоти на нискобюджетната авиокомпания Ryanair са загинали при катастрофа с камион на път към летище „Джон Ленън“ в Ливърпул, съобщиха от полицята.  28-годишният Мат Грийнхалг и 24-годишният Джейми Фернандес са пътували..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Мартин Танчев: Нужна е разяснителна кампания за черните кутии в новите автомобили

Да има широка информационна кампания за наличието на нови системи за сигурност. Това призова Мартин Танчев - лицензиран експерт по събиране на информация.  Дилърите на автомобили трябва да информират клиентите си, че в колите им има "черни кутии". В..

публикувано на 13.07.24 в 10:35
Огнян Минчев

Огнян Минчев: Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза

Няма лидерска криза на НАТО, а криза на западния свят като цяло.  Европа, Америка и целият Запад са в лидерска криза . Това мнение изрази пред БНР политологът доц. Огнян Минчев. "Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои..

публикувано на 13.07.24 в 10:30
Виктор Орбан

Даниел Хегедюш: Орбан се подиграва на Европейския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан е вече към края на втората седмица на ротационното си председателство на Европейския съюз под мотото "Make Europe Great Again", или съкратено MEGA. Също като MAGA на Доналд Тръмп в Америка. През тези две седмици..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Мунир Мамадзаде за детската болница в Киев: Трагедията е опустошителна

В понеделник Русия предприе изненадващ масиран дневен ракетен бараж срещу столицата Киев и още няколко украински града. Загинаха повече от 40 души, ранените бяха много повече. Поразени бяха граждански обекти, сред които и детската болница в Киев...

публикувано на 13.07.24 в 09:49