Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецуелската опозиция обяви нови протести, иска преходно правителство

Армията засега подкрепя президента Мадуро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент, призова съгражданите си към нови демонстрации - в сряда и в събота. В събота изтича даденият от Европейския съюз на Мадуро срок за свикване на нови избори. Мадуро категорично отхвърли този европейски ултиматум. Съединените щати и други държави твърдят, че преизбирането му миналия май е било невалидно.

Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на преходно правителство и произвеждането на свободни избори, заяви вчера Хуан Гуайдо.

Според ДПА венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна.

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жеги в Южа Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32

Терминал 3 на летище "София" ще се строи от началото на 2026 година

Летище "София" очаква да обслужи 7,4 милиона пътници през тази година. Това каза за БНР директорът на "СОФ Кънект" – концесионер на летището. 7 милиона и 200 хиляди пътници е обслужило летище "София" през миналата година, като през тази година се очаква 1,4 % увеличение на пътниците спрямо 2019 година, каза Хесус Кабайеро. На въпрос дали..

публикувано на 28.04.24 в 17:11

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки

публикувано на 28.04.24 в 17:03

Вход Господен в Палестина

Християните в Палестина отбелязаха празника Вход Господен, известен като Палмова неделя и Цветница в България. Войната с Израел обаче засенчва тържествата.  Християните се събраха в гръцката православна църква "Свети Порфирий" в град Газа. Децата носеха палмови клонки, както повелява традицията.  "Празникът е примесен с аромата на кръв", сподели пред..

публикувано на 28.04.24 в 16:12
Андрей Ковачев

Евродепутати настояват големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки като „Лидл“, „Кока-Кола“ и Л'Ореал“ трябва да спрат да рекламират в прокремълски медии на Балканите. Става дума най-вече за България и Сърбия. Това се казва в писмо на група евродепутати, съобщи „Политико“. То е подписано от 16 души, сред които е българският представител Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия...

публикувано на 28.04.24 в 15:40

Руските сили са превзели село в Донецка област

Руските сили са превзели украинското село Новобахмутовка в Донецка област, близо до Очеретине, което през последните дни се превърна в център на ожесточени сражения, съобщи руското министерство на отбраната, предаде "Ройтерс". В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр, където също..

публикувано на 28.04.24 в 15:06
Знаме на

Делегация на "Хамас" в Кайро за преговори за примирие

Представител на "Хамас" е обявил пред агенция "Ройтерс", че делегация на радикалната ислямистка групировка ще посети в понеделник, 29 април, египетската столица Кайро утре за нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа. Делегацията ще обсъжда предложение за примирие, направено от посредниците, и съгласувано с Израел.  Еврейската държава вече..

публикувано на 28.04.24 в 14:53