Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът е убеден, че правителството няма да управлява пълен мандат

Радев формира Съвет за стратегическо развитие на България

| обновено на 28.01.19 в 14:13
3
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова дадоха пресконференция по повод втората годишнина от встъпването си в длъжност.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че смята за неизбежно провеждането на предсрочни избори и би подкрепил политически проект, ако той работи за модернизация на страната. В отчет за втората година от мандата си държавният глава отправи остри критики към правителството, което, по думите му, създава „илюзорна стабилност“, докато беззаконието се увеличава.

Румен Радев се обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите.

Съвет за стратегическо развитие на България

Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който трябва да предложи алтернативи на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой".

„Формирам Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и висококвалифицирани специалисти. Съветът ще трябва да разработи и предложи алтернативи на институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой, в който се намира страната“, съобщи президентът. Съставът на Съвета ще бъде обявен идните дни. Колкото до въпроса - има ли нужда президентът от повече правомощия, за да реши проблемите, с които не е съгласен в настоящото управление, Радев отговори:

„Ако и следващият парламент излъчи компромисна и блокирана в зародиш коалиция или пък формира безпринципна голяма коалиция в името на властта, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата политическа система“.

Година на илюзорна стабилност

Според Радев през последната година правителството демонстрирало илюзорна стабилност, а Президентството било последната бариера пред лобистките закони на властта:

„Година на илюзорна стабилност, нарастване на беззаконието и ерозия на демократичните завоевания“.

По време на отчета си за две години на „Дондуков“ 2 Радев се обърна с призив към прокуратурата и МВР:

„Апелирам Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, прокуратурата, МВР и службите да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта, в потенциални зависимости между политици и собственици на фирми, които печелят крупни обществени поръчки и потенциални подставени лица. Ако това не стане, разпадът ще продължи“.

България в институционална безпътица

Според президента страната затъвала в институционална безпътица, а въпросът за предсрочни избори, според Радев, вече бил не дали, а кога:

„Но за да имат те смисъл, трябва да имаме реформирани изборни правила, които да гарантират честни избори, които да ни гарантират, че сами си избираме управниците. Това означава машинно гласуване, видеонаблюдение на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, премахването на така наречения втори протокол от секционните избирателни комисии, който е обект на манипулации. Актуализация на избирателните с списъци“.

Конкурсът за избор на нов тип изтребител за армията - фарс

По повод конкурса за изтребител за българската армия държавният глава заяви:

„Конкурсът е опорочен - той започна като състезателна процедура и приключи като фарс. Използва европейските партньори като статисти. Нашите лобисти злепоставиха стратегическия партньор САЩ, като му присъдиха служебна победа, а това няма как да се хареса на българите“.

Според него получените оферти не са били представени обективно:

„Засипаха ни с всякакви заклинания, които бяха като димна завеса за реалните предложения. Беше изготвен документ с невярно съдържание, който да вкара в заблуждение и народните представители“.

Парламентът вече одобри предложението на правителството за преговори със САЩ.

Румен Радев изрази съжаление, че се е оказал лош пророк във връзка с буксуващата модернизация на българската армия, която не се е осъществила и през изминалата година.

„Последните действия на управляващите окончателно опорочиха модернизацията на българската армия“, заяви Радев.  

„През 2018 г. продължих активно да отстоявам българските позиции по европейския и световен дневен ред“, посочи той.

България зад граница

Президентът отчете 19 събития извън пределите на България, както и че 12 държавни глави са посетили страната ни по негова покана.

„На срещата на върха на НАТО поставих приоритетите на България, свързани с колективната сигурност и процеса на модернизация на българската армия. На конференцията в Катовице защитих работните места в българския въгледобив. С посещението си в Москва възстанових политическия диалог на най-високо равнище, който беше прекъснат“, изброи още президентът Радев.

Вето върху спорни промени

Радев отговори и на въпроса дали ще наложи вето върху промените в Закона за личните данни, както го призоваха от Асоциацията на европейските журналисти. Правният съвет при президента вече е разглеждал спорните промени:

„Ако допуснем да бъдат прегазени последните почтени журналисти и медии, които се осмеляват все още да критикуват властта, ние сме загубили битката за България като правова и просперираща държава“.

Йотова е „за“ пълна промяна при даването на гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за цялостна промяна при даването на българско гражданство и подкрепи идеята на правителството, предложена миналата седмица, да отпадне възможността български паспорти да се получават срещу бързи инвестиции:

„Законът се нуждае от ревизия и по отношение даване на гражданство за български произход. Този закон не може да се гледа сам за себе си. Той трябва да бъде в пакет заедно със Закона за чужденците в България и Закона за българите в чужбина, тъй като отново ще се създадат противоречия в тези текстове, ако не бъде гледан цялостно този пакет“.

Йотова призова да се разшири мрежата от български неделни училища в чужбина и поиска да се създаде национален фонд за тяхното подпомагане.

„Дълбоко сме убедени, че тази мрежа трябва да се разширява и няма как да достигнат ресурсите от националния бюджет. Този фонд може да бъде част от друг голям финансов фонд, национален, за подкрепа на българите зад граница".

Вицепрезидентът критикува и настоящата система за поощряване на младежите с българско самосъзнание, които учат у нас: 

„Всяка година завършват около 2000. Нито им подаваме ръка за по-нататъшна кариера, нито ги включваме в системата на българската икономика, дори не знаем къде са. Едновременно с това сме царе да създаваме толкова административни пречки към тях, че за съжаление, една част вече приети, се отказват да учат".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Посланията от отчета на президента Румен Радев

В отчета си за втората година от мандата си президентът Румен Радев отправи остри критики към управляващите. Държавният глава обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с..

публикувано на 28.01.19 в 12:45
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис,..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово:..

публикувано на 20.07.24 в 10:48