Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мей поиска мандат за предоговаряне на сделката за Брекзит с ЕС

| обновено на 29.01.19 в 18:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британската Камара на общините ще гласуват късно тази вечер подобрената сделка за Брекзит на премиера Тереза Мей.

Преди това обаче ще бъдат гласувани няколко поправки, които могат да имат изключително важно значение за по-нататъшния ход на събитията. Едната от тях предвижда отлагане на Брекзит, ако до края на февруари сделка не бъде постигната, за да се избегне Брекзит без сделка.

Преди откриването на заключителния ден на дебатите днес Тереза Мей обяви, че ще помоли ЕС да се съгласи да предоговори постигнатото споразумение - нещо, което Брюксел засега отказва да стори. И поиска мандат от депутатите за предоговаряне на сделката за Брекзит.

Гласуването по внесените поправки - общо седем на брой - започва в 21 часа българско време, след което депутатите ще се произнесат и по сделката на Мей. В Камарата на общините Тереза Мей се спря на всяка от внесените поправки, като подкрепи единствено тази на председателя на Комитет 1922 Греъм Брейди, която предвижда замяна на спорния „предпазен механизъм“ за ирландската граница с алтернативни решения за избягване на твърда граница, каквото и да означава това, но иначе предвижда подкрепа за плана на премиера.

Що се отнася до останалите поправки, засягащи под една или друга форма избягване на Брекзит без сделка или отлагане на Брекзит, Мей коментира , че „нито една от не гарантира, че ще реализираме Брекзит“.

„Вместо това, те излагат повече аргументи срещу конкретните действия и повече причини за бездействие. Вместо да излагат план как Брекзит да проработи, те ни насочват към по-нататъшно отлагане. А отлагане без план не е решение - това е път, който не води никъде“, каза Мей. 

В крайна сметка, визирайки преговорите с Брюксел, Тереза Мей подчерта, че същността на всеки преговори е да се намери взаимно приемливо решение. Според нея някои депутати не смятат, че си струва да се прави опит, но досегашните преговори с ЕС са показали, че в много случаи оттам са правили отстъпки, каквито първоначално са отказвали да направят и наблегна на факта, че ЕС също не иска Брекзит без сделка.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин заяви, че е неизбежно отлагането на Брекзит, защото е ясно, че правителството не е в състояние да прокара необходимото законодателство преди 29 март.

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин обяви, че ще подкрепи отлагане на Брекзит с 3 месеца, ако парламентът не одобри ново споразумение с Евросъюза до края на февруари. Според него премиерът Тереза Мей няма как да прокара през Камарата необходимите законови промени до все още валидната дата за Брекзит - 29 март.

Корбин призова за единство за намиране на решение, независимо как депутатите са участвали в кампанията преди референдума. Той отбеляза, че не могат да се пренебрегне нито желанието на 17-те милиона, гласували за напускане, нито да се игнорира загрижеността на 16-те милиона, които гласуваха за оставане в ЕС. Големият въпрос обаче как това да стане остава без отговор.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние многократно заяви, че без предпазен механизъм няма да има преходен период за британската икономика след 29 март.

Междувременно британското вътрешно министерство обяви, че правителството ще прекрати възможно най-бързо свободното движение на хора, ако страната излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Ройтерс.

В декларация на британското вътрешното министерство се казва, че за определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и семействата им, включително Швейцария, ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство за посещения, работа или да се обучават.

Но за да останат за повече от три месеца, те ще трябва да подават заявление за "Временно разрешение за престой на европейци". За престой обаче, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата имиграционна система, която ще влезе в сила през 2021 г.

Пред в. "Файненшъл таймс" министърът на вътрешните работи Саджид Джавид каза, че Великобритания веднага ще въведе изискване за визи за европейските граждани за престой над 3 месеца, ако има Брекзит без споразумение и така след датата за напускане на общността - 29 март, свободното движение на хора между Обединеното кралство и Европейския съюз ще бъде прекратено веднъж завинаги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е архивна

Молебен и водосвет в Перник за 12 години от труса през 2012 г.

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие ще бъдат отслужени по повод 12-годишнината от земетресението в Перник. На 22 май 2012 година през нощта Перник и околните селища бяха събудени от трус с магнитуд 5,8 по Рихтер, съпроводен от мощен тътен. Последваха серия силни вторични трусове. Земетресението не взе човешки жертви, но предизвика..

публикувано на 22.05.24 в 07:33

Консултации с парламентарните групи за СИК-овете в чужбина

Консултации с парламентарните формации от 49-то Народно събрание за съставите на секционните избирателни комисии зад граница ще проведе днес Централната избирателна комисия (ЦИК). Формациите трябва да дадат предложения за членове, включително и резервни за секциите, в които на 9-ти юни ще гласуват сънародниците ни в чужбина.  В консултациите..

публикувано на 22.05.24 в 07:28
Димитър Главчев

Оборудване за АЕЦ "Козлодуй" и пари за министерства – в заседанието на служебния кабинет

Служебното правителство ще даде съгласие за продажбата на оборудване, собственост на Националната електрическа компания, чрез пряко договаряне на АЕЦ "Козлодуй". Очаква се по време на заседанието да бъде взето решение за отпускането на допълнително средства по бюджетите на Министерствата на образованието и науката, на културата, на..

публикувано на 22.05.24 в 07:25

Язовири в Кипър пресъхват

Язовири в Кипър пресъхват. Специалната консултативна комисия по управление на водите обсъжда незабавното предприемане на краткосрочни и средносрочни мерки за укрепване на водната инфраструктура, съобщи министърът на земеделието и околната среда Мария Панайоту. С наближаването на лятото състоянието на язовирите предизвиква все по-голямо безпокойство..

публикувано на 22.05.24 в 05:06

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55