Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В параклиса в двора на БНР, който носи името на Свети Йоан Златоуст, беше отслужен молебен

Иконом Кирил Попов отслужи молебена в параклиса в двора на БНР
Снимка: БНР

На 30-ти януари Българската православна църква почита паметта на Светите Три Светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, считани за небесни закрилници и духовни покровители на всички православни духовни училища и богословски факултети.

В параклиса в двора на Българското национално радио, който носи името на Свети Йоан Златоуст, беше отслужен молебен с водосвет за здравето и благословението на всички служители на радиото и техните семейства. Благодарственото богослужение беше отслужено от иконом Кирил Попов, свещеник в катедралния храм „Света Неделя“:

"В 11 век имало спор, кой от тези тримата велики светители е най-велик. Те внушили на местното духовно ръководство, че те всички предстоят пред Божия престол и всеки по свой начин е велик пред Бога. Затова се учредил и този общ празник. Ние сме честити, че в нашето БНР има специален параклис, посветен на Свети Йоан Златоуст. Бог да благослови всички онези, които се трудят в БНР и всички техни семейства, за да може всички ние достойно да изпълняваме своята мисия с надеждата за вечен живот", каза иконом Кирил Попов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

Старт на жътвената кампания в Монтанско

В област Монтана откриват официално жътвата днес. Това ще стане във Вълчедръм в 10 часа. Идеята за официален старт на жътвената кампания е на Монтанския съюз на зърнопроизводителите. "От години ритуалът не бе правен и сега отново искаме да отбележим началото на жътвата в област Монтана", поясни председателката на съюза Веселка Василева...

публикувано на 17.06.24 в 09:36

Георги Стоянов: Фермерите трябва да имат шанса при извънредни ситуации да възстановят своя бизнес

Българският фермерски съюз настоява за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието , предизвикани от природни бедствия. Фермерите поискаха това в официално писмо до Министерството на земеделието и храните. Инициативата не е нова , уточни пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. И сега има държавна..

публикувано на 17.06.24 в 09:33

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно

Възстановено е водоподаването за кюстендилското с. Соволяно, където през неделния ден аварира помпа от кладенец при река Бистрица и цялото село бе без вода, каза кметът Пламен Илиев. Екипи на "Кюстендилска вода" работиха през целия ден. Водопроводът на Соволяно е полаган през далечната 1934 г. Наложило се да бъде доставен резервен..

публикувано на 17.06.24 в 09:33
Калин Стоянов

Вътрешният министър подаде заявление за лична карта от ново поколение

От понеделник Дирекция "Български документи за самоличност" въвежда нов образец на българска лична карта.  С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка. Въвежда се нов образец на българска лична карта..

публикувано на 17.06.24 в 09:17

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 09:03

Президентът Радев свиква първото заседание на 50-ото НС на 19 юни

Със свой указ на основание чл. 75 от Конституцията президентът Румен Радев свиква на първо заседание новоизбраното 50-о Народно събрание в 9.00 часа на 19 юни 2024 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът насрочва първото заседание на 50-ото Народно събрание На първото си заседание новоизбраните депутати ще..

публикувано на 17.06.24 в 08:41