Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народното събрание окончателно преструктурира правителствената болница "Лозенец"

| обновено на 01.02.19 в 12:54
Снимка: Ани Петрова, БНР

Народното събрание окончателно промени статута на болница "Лозенец" от правителствена в "Многопрофилна болница за активно лечение". Собственик на капитала ще е Министерството на здравеопазването.

С решението се дава възможност за преструктурирането на лечебното заведение в търговско дружество. С приетите изменения болница "Лозенец" ще запази акредитацията си като Университетска болница към Медицинския факултет на Софийския университет.

Решението предизвика нееднозначни реакции в парламента.

От левицата изразиха несъгласие болница "Лозенец" да е търговско дружество. Според доктор Георги Йорданов е под въпрос бъдещото функциониране на болницата.

"Не може болница със 140 легла с 800 човека персонал да се издържа".

Доктор Даниела Дариткова от ГЕРБ защити възможността за оптимизиране на управлението на болница "Лозенец":

"Това, че министерството на здравеопазването ще управлява болница "Лозенец" и евентуално управлението ще се поеме от СУ, във всички случаи ще се намерят по-добри мениджърски решения“.

Въпросителните останаха след като финансовият министър Владислав Горанов постави под въпрос възможността СУ да поеме ръководството заради натрупаните дългове на правителствена болница без допълнителна субсидия, която не е предвидена в закона:

"На мен не ми е известно да има утвърдена от правителството, или от който и да било инвестиционна програма в мащабите, в които тя се анонсира".

Здравният министър Кирил Ананиев обаче смята, че болница "Лозенец" няма да е в тежест на СУ след като дълговете на болницата  са намалени от 36 на 13 млн. лева, благодарение на отпуснатите от правителството 23 млн. лева:

"СУ няма да се занимава с издръжката на болницата от дейността и това лечебно заведение ще си издължи сумите, които дължи на кредиторите".

Без решение на министъра на здравеопазването и МС, другият, който ще управлява болницата, няма да има право да се разпорежда с нейното имущество, решиха още депутатите.

Според законопроекта именно Алма Матер трябва да управлява болничното заведение. С вкарани между първо и второ четене изменения се записват в закона множество правила, при които ще могат университетски болници - държавна собственост, да бъдат давани за управление на университетите. Въвеждат се и редица отговорности на висшите училища, които управляват болници.

Одобрените промени предвиждат още, че всички разпоредителни сделки с активи на държавните болници над 10 хиляди лева и отдаване под наем ще трябва да стават със санкцията на министъра на здравеопазването.

Първоначалната идея за болница „Лозенец“ беше тя вече да не е правителствена, а да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Това доведе до реакция от Софийския университет, от където заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, а също ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. Правителството промени решението си и реши да създаде отделна детска болница.

През декември стана ясно, че кабинетът ще погаси част от дълговете на болница „Лозенец“ с 23 милиона лева. В момента задълженията ѝ остават над 30 милиона след като изплащането на инвестициите за ремонт и ново оборудване спряха да се плащат от Министерския съвет.

Във времето на парламентарния контрол на депутатски въпроси ще отговарят петима министри. Министърът на финансите Владислав Горанов ще даде информация за подготовката и приемането на общинските бюджети, най-много са въпросите към здравния министър Кирил Ананиев, който ще отговаря на въпроси за трансплантационното лечение у нас. Пет са въпросите към министъра на културата Боил Банов, между които за състоянието на кораба-музей "Радецки" и ремонта на покрива на Националната библиотека "Кирил и Методий".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският министър на отбраната Джон Хийли.

Британският министър на отбраната: Състоянието на въоръжените ни сили е много по-лошо, отколкото си мислехме

Състоянието на въоръжените сили на Обединеното кралство, поради десетилетия съкращения, е "много по-лошо, отколкото си мислехме“, заяви британският министърът на отбраната Джон Хийли, съобщи БТА като се позова на "Скай нюз". Той каза това на фона на предупреждението на бившият командващ украинската армия, че Великобритания и други демокрации..

публикувано на 23.07.24 в 10:08
Мария Спирова

Мария Спирова: Цинизмът "всички са маскари" е структуроопределящ на изборите у нас

България от много време е класическа част от европейските тенденции по отношение на случващото се не само в политиката, но сред електората. Това каза в интервю за БНР журналистът Мария Спирова, която живее във Великобритания. Според нея е видимо " безкрайно промененото поведение и нагласи на електората и неговото раздробяване "...

публикувано на 23.07.24 в 09:57

Няма активни пожари на територията на страната

Пожарът в ямболските селата Воден, Крайново и Странджа е локализиран по всички фронтове. Днес ще бъде направен обход и ако няма активни огнища, техниката и личният състав ще бъдат предислоцирани, съобщиха от МВР, позовавайки се на информация от ГДПБЗН. Продължава борбата на гръцките пожарникари с огъня на българо-гръцката граница. Пожарът..

публикувано на 23.07.24 в 09:57
Владимир Малинов в НС, архив.

Министърът на енергетиката e в Букурещ за дискусии на стратегии за реализация на споделените енергийни цели

Министърът на енергетиката Владимир Малинов участва в петата министерска среща на Партньорството за трансатлантическо сътрудничество в областта на енергетиката и климата.  Форумът е днес и утре в Букурещ. В румънската столица партньорите от европейските страни и САЩ ще дискутират стратегии за реализация на споделените енергийни цели, подкрепа..

публикувано на 23.07.24 в 09:56
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Социалните медии са медии и те имат огромно влияние върху нашия избор

Има едни участници в изборите, които участват само заради медийните пакети, видно от много слабите им резултати.  Това заяви пред БНР Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. По думите му достъпът до обществените медии на всички участници в изборите дава възможност на някои хора да разпространяват абсурдни новини.   "В своята..

публикувано на 23.07.24 в 09:48

Гръцки медии: Благодарим на българските пожарникари

Водещите гръцки медии публикуваха благодарност към българските пожарникари, участвали в мисия по гасене на пожарите в Гърция. Температурите в страната спадат, но рискът от пожари остава. Снимки на българския екип пожарникари и техника публикуват днес централните гръцки медии под заглавие "Гърция благодари на българските пожарникари" за помощта..

публикувано на 23.07.24 в 09:47

Близо 3000 регистрирани престъпления срещу жени и момичета във Великобритания всеки ден

Насилието срещу жени и момичета е "национално извънредно положение“ с близо 3000 регистрирани престъпления всеки ден, предупреждава в нов доклад водещ британски полицейски началник, предаде Пи Ей мидиа, цитирана от ДПА. Според доклада, изготвен по поръчка на Националния съвет на полицейските началници (НСПН/NPCC), през 2022/23 г. полицията е..

публикувано на 23.07.24 в 09:22