Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на радневските села Бели бряг и Трояново излязоха на протест пред парламента

| обновено на 01.02.19 в 15:45
Мини Марица Изток
Снимка: Архив БНР

Собствениците на имоти от старозагорското село Бели бряг, чиито къщи все още не са изкупени от „Мини Марица Изток“, ще подадат документи за започване на процедура по оценка на жилищните им имоти. За това се договориха жителите на селото и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той увери, че  процедурата няма да постави жителите в ситуация на зависимост от държавата, а ще бъде основа за бъдещи разговори за справедливо обезщетение.

От своя страна, протестиращите, които тази сутрин излязоха на протест срещу предлаганите от дружеството компенсации за принудителното им изселване, продиктувано от развитието на минни проекти в района, изразиха задоволство от проведената среща в енергийното ведомство:

"Те обещаха, че ще направят още няколко срещи с нас, в които да договорим действия за постигане на резултата, който ние се стремим, това е нормално обезщетение на самите хора. Те разбират, че има проблем с обезщетенията и че обезщетенията не са достатъчни за възстановяване живота на хората. Те разбраха, че трябва да продължим да преговаряме и очакваме положителни резултати", каза Евелин Петков, жител на село Бели бряг.

По-рано жители на старозагорските села Бели бряг и Трояново изразиха недоволство в центъра на столицата срещу размера на предлаганите от въгледобивното дружество "Мини Марица Изток" обезщетения за принудителното им изселване от района. Те призоваха народните представители и министъра на енергетиката Теменужка Петкова да ги подкрепят в исканията им за справедливи компенсации. 

Двете села попадат в границите на концесионната площ, а това прави тяхното изселване необходимост с цел разширяване добива на лигнитните въглища. Според жителите, предлаганите обезщетения са недостатъчни, а къщите им се изкупуват на безценица.

"Чуваме, че до края на тази година доброволно ще бъде изкупуването на къщите, а от следващата година ще минава на принудително отчуждаване и ние къде ще отидем".

"Те не желаят нито да ни построят жилища, нито желаят да ни обезщетят така, че да можем сами да си възстановим собствеността. С това, което те ни предлагат, ние няма къде да отидем. Все едно, че оставаме на пътя".

Протестиращите се съмняват в оценките на имотите им, изготвени по поръчка на въгледобивното дружество.

"Другите независими лицензирани оценители дават два, три пъти по-висока оценка. Този процес за нас е неясен".

"Изпратили сме им оценката от лицензирания оценител, който ние сме наели, но нямаме отговор досега".

Въпреки, че село Бели бряг вече не става за живеене, част от местните все още не могат да приемат факта, че са принудени да напуснат родният си край.

"По-възрастните хора не можаха да го понесат. От това по-мило и по-родно и да ме отделят от него е много трудно да го преживея".

Въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“ през 2005 г. получава новата си концесия за следващите 30 години. От 200 къщи в село Бели бряг днес са останали около 20-ина неизкупени от мините имота, посочи Генади Кондарев от екологичното сдружение "За земята".

„Мини Марица-изток“ са в едно уникално положение. В момента никой не се противопоставя на тяхното планирано разширяване, защото селото наистина вече не става за живот".

Протестиращите настояват жителите на двете села да бъдат обезщетени на основата на обективни критерии.

"Трябва да получат обезщетение, така че те да могат да си позволят същия живот или по-добро, а не на тези хора да им се предложи нещо, което мините определят като пазарна цена, което е крайно недостатъчно и след това повечето хора са принудени да доплащат от собствения си джоб или с кредити, за да могат да продължат живота си на ново място".

Пред БНР Димитър Чолаков - заместник изпълнителен директор на „Мини Марица-изток“ ЕАД  коментира:

„Мини Марица-изток“ е дружество със 100% държавно участие и, като такова, е длъжно да защитава националните интереси на хората и на държавата. Земята е на хората от Бели бряг и е частна собственост, но въглищата са национално богатство и осигуряват добър жизнен стандарт на всички българи. 90% от имотите в Бели бряг са закупени от нас, доброволно предложени от собствениците им, при условия, които отговарят на законите. На останалите собственици мога да кажа, че всеки има право на протест, но при тази пропорция на доволни и недоволни могат да се направят и други изводи“.

Имотите се оценяват от независим оценител, избран чрез обществена поръчка. Водят се и допълнителни разговори за допълнителни увеличения. Хората могат да коментират оценките. Според Чолаков, обезщетенията са „справедливи“. Последната сделка за изкупуване на къща е била за над 38 000 лева, каза той. Дружеството все още не знае какъв ще бъде следващия му ход, ако хората откажат да продават.

Местните жители обаче твърдят, че също са поръчали оценки от независими оценители, но те са оценили къщите им между 2 и 3 пъти по-скъпо, отколкото мините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни представители от "БСП за България". "Беше внесено искането за оставката на Росен Желязков с..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56