Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посетителски център за над 1,4 млн. евро строят на Перперикон

Перперикон
Снимка: Албена Безовска

Посетителски център за над 1 400 000 евро ще бъде построен на Перперикон.

Днес в свещения град на траките беше направена първа копка на проекта, който е един от най-големите в сферата на културно-историческия туризъм у нас за тази година. Парите  са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Професор Николай Овчаров, ръководител на археологическите разкопки на Перперикон обясни какво ще представлява новият център:

"Посетителският център за един обект от световно значение, какъвто е Перперикон е абсолютно необходим. Тук ще съберем  в него всичко, което сега е пръснато -  от продажба на билети до продажба на сувенири, до пълна информация, която посетителите ще могат да получат и много други неща, включително и наши лаборатории в подземията, в подземният етаж, където ние ще можем на спокойствие да обработваме, и да не търсим поляните тука къде да си гледаме керамиката".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

Асоциацията на европейските журналисти – България настоява Министерството на вътрешните работи да публикува всички видеозаписи от инцидента с журналиста Димитър Стоянов в понеделник вечер.  "МВР вече е превишило правомощията си, като е решило да публикува част от запис от камера за наблюдение. Тази част уличава Стоянов в насочване на оръжие към лице,..

публикувано на 23.04.24 в 16:12

Първото заседание на комиисята по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ. От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Александър Дунчев

Президентът да наложи вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите, настояват еколози

  Екологични организации настояват президентът да наложи вето върху приетия промените в Закона за насърчаване на инвестициите. "С тези изменения между гласуванията се промениха три закона – за околната среда, за устройството на територията и за възобновяемите енергийни източници", обясни пред БНР  Александър Дунчев, експерт в "Зелени закони"...

публикувано на 23.04.24 в 15:28
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26