Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова Демокрация: Ако дойдем на власт ще променим някои неща в Преспанското споразумение

Янис Кефалоянис, депутат от гръцката „Нова Демокрация“
Снимка: rethemnosnews.gr

Ратифицирането на Споразумението от Преспа в гръцкия парламент беше определено от гръцкия премиер Алексис Ципрас като историческо и "нова страница от историята на Балканите". Договорът със Скопие беше аплодиран и от ЕС и НАТО. Най-голямата опозиционна партия "Нова демокрация" застана твърдо против споразумението и обяви, че си запазва правото да наложи вето на Скопие при преговорите за приемането на страната в Европейския съюз.

Янис Кефалоянис, депутат от опозиционната "Нова демокрация", която води в социологическите проучвания в Гърция за евентуални нови избори, сподели в специално интервю за БНР:

„Не сме против това да има някакво споразумение и спорът със Скопие да бъде решен. За първи път обаче гръцко правителство взима подобни решения - признаване на македонския език и на македонската националност. Докато държавата се казва Северна Македония, съответно гражданите на тази страна ще трябва да се наричат северномакедонци. Заради тези неща ние няма как да приемем това споразумение и сме против него. Заради всичко това ние изразяваме страха си, че в бъдеще вместо да намалява иредентизмът на Балканите, ще изпаднем в положение, което ще се запази за векове напред. Опасяваме се, че това споразумение ще създаде повече проблеми в региона. Това споразумение е национално вредно за Гърция. Дадохме на Скопие неща, които никое друго правителство в миналото дори не е обсъждало. Цялата процедура по приемането се случи по много скрит, непрозрачен начин, нямаше достатъчно политически дебат по него. Договорът от Преспа ще създаде много проблеми в бъдеще както в Гърция, така и на Балканите.

Трябва да видим какво ще се случи след 20-30 години. В един момент те ще решат, че са единствените македонци в региона. Когато има термин като „Северна Македония“ ако някой националист политик дойде на власт по-късно в Скопие ще каже, че има техни братя, техни малцинства, отвъд границите им. И ще се стигне до някакви претенции от страна на Скопие.  Ние смятаме, че комбинацията от името, признатия език, националността и много други неща, които създава това споразумение, е възможно в бъдеще да се използват от някой властник националист в Скопие и да създадат проблеми на съседните страни - Гърция, България, а също и Сърбия“.

Когато си в ЕС, не можеш да предяваваш претенции към чужди територии и към чужда история, изтъкна политикът в интервю за предаването "Събота 150" по "Хоризонт", но подчерта че в Съюза има страни, „които не се съобразяват с неговите правила“ и посочи за такъв пример за това е Унгария

„Нека не забравяме, че Балканите са регион, от който са започвали световни конфликти и е много повърхностно да мислим, че щом една държава вече е влязла в ЕС, това дава сигурност, че някакви националисти или други държави с интереси в региона няма да създават напрежение и да използват Скопие като маша за създаване на проблеми както на Балканите, така и в ЕС“.

Говорителят на партият Мария Спираки обяви, че „Нова Демокрация” няма да гласува за ратифицирането на протокола за присъединяване към НАТО, а лидерът на партията Мицотакис заплаши с вето членството на Северна Македония в Евросъюза.

„Когато и ако започне процедурата за приемане на Скопие в Европейския съюз, ще използваме правото си на вето при обсъждането на различните преговорни глави“, обяви депутатът.

Идването на власт на "Нова Демокрация" обаче не означава непременно край на споразумението от Преспа:

„Едно споразумение, ратифицирано от парламентите на две държави не може да бъде променяно, ако няма одобрение за това и от двете страни. Според международното право, ако едностранно има искане за отмяна на такъв договор, то трябва да има конкретни, определени причини за това, като измама, заплаха и т.н. въпроси, които са регламентирани от Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 година. Разбирате, че ако "Нова демокрация" дойде на власт, няма как едностранно да прекрати действието на това споразумение. Ние казваме, че от момента, в който започне процедурата за присъединяване на Скопие в ЕС, ще преценим как може да променим някои неща от Преспанското споразумение, така че да можем в по-широк план да погледнем на региона на Балканите и да не допуснем да бъдат създавани проблеми в бъдеще“.

От "Нова демокрация" са убедени, че скоро ще има предсрочни избори в Гърция през май заедно с европейските:

„Два месеца и половина преди европейския вот ние от "Нова демокрация" се подготвяме вече с листите, с нашата предизборна програма и позициите и идеите, с които ще се обърнем към гръцкия народ.  Въпросът, който остава без отговор засега, е дали "Нова демокрация" ще успее да събере абсолютно мнозинство, за да управлява сама или ще се нуждае от втора партия, с която да направи коалиционно правителство. От петте партии, които се очаква да влязат в следващия парламент, най-вероятен наш партньор, с когото да съставим правителство, е "Движението за промяна", стига разбира се да постигнем съгласие и да успеем да се обединим около една обща платформа и политики, които да следва правителство“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Опустошения в Дахие - контролирано от

Ожесточават се сраженията между "Хизбула" и израелската армия

Сраженията между "Хизбула" и израелската армия стават все по-интензивни, предадоха световните агенции. Експлозии разтърсиха и тази нощ ливанската столица Бейрут. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона. Продължава и евакуацията на чужди граждани от Ливан. Експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут..

публикувано на 05.10.24 в 12:01

Празник на баклавата в с. Малиново

В ловешкото село Малиново днес ще се проведе 12-ото издание на празника на баклавата. Празникът представя традиционната местна баклава и обединява различните етноси в селото, поясни председателят на НЧ „Събуждане 1927г.“ – Малиново Добринка Шаркова, което е организатор. "В селото сме преобладаващи два етноса и искаме да уважим и единия и..

публикувано на 05.10.24 в 11:48
Художествена галерия

Ремонтът на галерията в Кюстендил не започва заради процедурни пречки

Заради процедури и обжалване в съда на търга за фирма-изпълнител все още не започва цялостният ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Финансирането - за около 22 милиона лева, е по Плана за устойчивост и развитие. Реновирането трябваше да започне през октомври обясни кметът на общината Огнян Атанасов:..

публикувано на 05.10.24 в 11:35

Д-р Юдит Коленбергер: От новия еврокомисар по миграцията очаквам отпадане на австрийското вето и разширяване на Шенген

"Крепост Австрия" - в това иска да превърне алпийската република спечелилата парламентарни избори там крайна десница. Разбира се, не само антиимиграционната агитация е причината за тази първа изборна победа на най-опитните от европейските десни популисти. Но "канцлерът на народа", за какъвто сам се обяви Херберт Кикъл - по примера на Хитлер - успя..

публикувано на 05.10.24 в 11:25

Кипър активира национален план за евакуация на чужденци от Близкия изток

Кипър активира своя национален план за евакуацията на чуждестранни граждани от Кипър като транзитна точка заради очакван наплив вследствие на ескалацията в Близкия изток. Планът включва приемане, временно настаняване, подпомагане, предоставяне на храна и медицински грижи за кратък престой, обясни в предаването "Събота 150" кореспондентът на..

публикувано на 05.10.24 в 11:25

Засилено полицейско присъствие в Лондон заради шествия по повод годишнината от началото на войната между Израел и "Хамас"

Лондонската полиция съобщи, че засилва присъствието си около еврейски и мюсюлмански места за поклонение с наближаването на 7 октомври, когато се навършва една година от началото на войната между Израел и "Хамас". Голяма пропалестинска демонстрация е планирана днес в Лондон. От лондонската полиция заявиха, че е в ход „мащабна операция в..

публикувано на 05.10.24 в 11:15

Силен циклон с дъжд и градушки връхлетя Гърция

Гърция е под влияние на силен циклон с дъжд и градушки. Има наводнени пътища на островите в Йонийско море. Циклонът се движи към северната част на страната. Властите предупреждават за внимателно шофиране по цялата пътна мрежа. Силни дъждове наводниха улици и пътища на остров Корфу. Пострадаха приземни етажи и магазини. Спряха движението на..

публикувано на 05.10.24 в 11:11