Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийска фрегата хвана дрога за $150 млн. в Арабско море

Екипажът на фрегатата „Баларат“ се готви да унищожи заловени наркотици.
Снимка: ВМС на Австралия

Австралийските военноморски сили съобщиха днес, че са иззели хашиш и хероин за над $150 милиона щатски долара от риболовни кораби в Арабско море, предаде БТА.

Над 2 тона хашиш и 345 кг хероин са конфискувани от австралийската фрегата „Баларат“ при две операции в понеделник и вторник, се посочва в декларация на ВМС, съобщи ДПА.

Дрогата била намерена на два риболовни кораба, които били проверени след като предизвикали подозрения.

„Проверките бяха извършени под ръководството на Обединените военноморски сили в международни води“, съобщи командващият на операцията Пол Джонсън.

Конфискуваните наркотици са унищожени, се казва в съобщението.

Фрегатата „Баларат“ на кралските австралийски военноморски сили е на мисия в Близкия изток за борба с тероризма и пиратството в северния Индийски океан, Арабско море и Аденския залив, уточнява ДПА.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Семейството на Алсу Курмашева: съпругът Павел Буторин (отзад), дъщерята Мириам Буторин (отдясно) и дъщерята Биби Буторин (отляво) се прегръщат, докато слушат изказването на президента на САЩ Джо Байдън относно размяната.

Западът и Русия си размениха 24 затворници

24 затворници си размениха днес Западът и Русия. Москва получи и две непълнолетни лица. Освободените от Русия американски затворници са осъдените на по 16 години затвор за шпионаж кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, както и журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева, която..

публикувано на 01.08.24 в 21:12

Разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват. Обстановката се усложнява.  В Малешевската планина се разгоряха нови огнища, продължава да върлува и стихията в Пирин. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина Пожарът в планината Славянка също се е..

публикувано на 01.08.24 в 21:08

Пожарът между Панагюрище и селата Баня и Оборище не е напълно локализиран

Пожарът между  Панагюрище и близките  села Баня и Оборище  все още не е напълно локализиран.  В момента е мобилизиран целият състав на противопожарните екипи от областта. В гасенето участват служители на горските стопанства и много доброволци. Няма опасност за населените места в близост до пожара, съобщава кореспондентът на БНР в региона...

публикувано на 01.08.24 в 21:01
Служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Ресорното министерство има готовност да внесе в МС предложението за създаване на Гаранционен фонд в туризма

До два месеца Министерството на туризма ще има готовност да внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за туризма, свързано със създаването на Гаранционен фонд в туризма. Той се отнася до потребителската защита. Това съобщи ресорният министър Евтим Милошев по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по туризъм...

публикувано на 01.08.24 в 20:26

Костадинов: 42% от територията на страната е демографска пустиня

40% от територията на страната е демографска пустиня заради драстичното обезлюдяване. Това беше обявено от парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството, която заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно, с население около 300 жители в 19 села.  С уговорката, че комисията не взема решения, но се опитва..

публикувано на 01.08.24 в 20:18
Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигат на летището в Анкара, 1 август 2024 г.

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Изключително дипломатическо постижение - т ака президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна.  Американските власти..

публикувано на 01.08.24 в 20:02

МФ: Прогнозираният дефицит към края на юли е милиард лева

Един милиард лева е прогнозираният дефицит към края на юли, сочат данните на финансовото министерство.  В сряда стана ясно, че полугодието е завършило на минус с над 600 милиона лева. Във фискалния резерв към края на юни има над 11 милиарда лева.

публикувано на 01.08.24 в 19:58