Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Колева: За мен Красимира Филипова беше и все още е като втора майка

4
Красимира Филипова (в тъмно синьо) с Елибает Колева (в зелено), Людмила Димитрова, Мария Гигова, Росина Атанасова, Бранимира Маркова, Цветелина Найденова, Вяра Ваташка по време на СП в София
Снимка: Личен архив

„Красимира Филипова за мен беше като втора майка. Аз и до сега я приемам така. Винаги беше засмяна, винаги се шегуваше с нас. Даваше ни пример за нещата от живота“, така едно от „златните момичетата“ в художествената ни гимнастика Елизабет Колева описва личната си треньорка – Красимира Филипова.

Едно от емблематичните имена в този спорт у нас отпразнува в събота своя юбилей. Носителката на сребърни и бронзови медали от три световни първенства между 1967 и 1975-а навърши 70 години.

„Не си спомням точно първата среща с нея. Тя, като треньор беше всичко. Много взискателна, изключително прецизна. Всеки детайл искаше да се изработи до съвършенство. Същевременно пък имаше много благ характер. Така ни караше да работим, че всъщност желанието да бъде от наша страна. Успяваше да ни мотивира. Аз сега се опитвам по същият начин да работя с моите момичетата“, продължава европейската шампионка.

„Искам да й пожелая да е все така усмихната. Все така положително настроена към живота. Да продължава да работи, но да помисли вече и за себе си. Да си позволи да пътува повече, да бъде някъде с приятели. Тя страшно много е дала на гимнастиката и мисля, че е дошло време да помисли и за себе си“, пожела на своята треньорка Елизабет Колева.

Красимира Филипова състезателка на СК "Славия", като е и първата шампионка на клуба, участничка на световни шампионати и европейски първенства. Започва да тренира при Жулиета Шишманова през 1959 г. От 1962 до 1969 година нейна треньорка е Златка Пърлева.
През 1967 печели първия си медал – бронз в съчетанието без уред от световното първенство. Носителка на 5 медала от световни първенства – 2 сребърни и 3 бронзови от шампионатите през 1971 година в Хавана и 1973 в Ротердам.

Първа и двукратна носителка на купата на Интервизия, двукратна победителка на турнира "Жулиета Шишманова", двукратна балканска шампионка.

През 1966 година председателката на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ г-жа Берт Виланше, която наблюдава републиканското първенство в София, на което Красимира е шампионка казва: "Вашата Красимира е е идеалният тип на състезателка по художествена гимнастика! Тя е това, което според нашите разбирания в днешно време трябва да представлява състезателката в нашия спорт - грация, финес, висока техника"

Красимира Филипова 11 години е национален състезател, а след това става и помощник на Нешка Робева, като този опит и отрежда 18-годишна кариера като национален помощник-треньор, през периода от 1980 до 1998 година.

През цялото време докато работи като помощник треньор на националния отбор, Красимира Филипова е българският международен съдия, който съдийства на големите състезания.
Българската звезда на художествената гимнастика завършва УНСС, а по-късно през 1972 г. и треньорската школа към ВИФ (НСА).

Красимира Филипова е била личен треньор на Лили Игнатова по времето, когато Нешка Робева е била старши-треньор на националния отбор, а с работата си в залата е спомогнала за развитието и израстването на Диляна Георгиева, Елизабет Колева, Мариела Пашалиева, Мария Петрова, Диана Попова, Бранимира Маркова, Стела Салапатийска идр.

Красимира Филипова е основателка на софийския клуб по художествена гимнастика "Феникс".

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ И ОТ СПОРТНАТА РЕДАКЦИЯ НА БНР!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ансамбъл (жени)

Ансамбълът на България спечели многобоя на Световната Чалъндж купа в Клуж-Напока.

Ансамбълът на България за жени спечели многобоя на Световната Чалъндж купа по художествена гимнастика в румънския град Клуж-Напока.  Това е последно състезание за тима преди Олимпийските игри в Париж 2024. Абсолютните европейски шампионки Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева изпълниха много силно..

публикувано на 13.07.24 в 19:38
Тадей Погачар

Тадей Погачар спечели 14-ия етап от Обиколката на Франция

Словенецът Тадей Погачар успя да отвори разлика от почти две минути в генералното класиране пред основния си конкурент Йонас Вингегор след 14-ия етап от Обиколката на Франция. Звездата на тима на Обединените арабски емирства триумфира в изключително тежкия 151,9-километров етап от По до Сен-Лари-Сулан Пла д'Аде с време от 4 часа, 1 минута и 51 секунди...

публикувано на 13.07.24 в 19:33
Валентин Антов

Валентин Антов остава под наем в Кремонезе

Италианският клуб Кремонезе обяви, че отново е взел под наем българския национален състезател Валентин Антов, чиито права се държат от отбора на Монца.  Така защитникът, роден през 2000 г., ще изживее второто си поредно приключение в "сиво-червено", след като пристигна в последните часове на летния трансферен пазар през 2023-а година. Антов през..

публикувано на 13.07.24 в 19:09
Барбора Крейчикова

Барбора Крейчикова спечели титлата на "Уимбълдън"

Чехкинята Барбора Крейчикова спечели титлата на турнира "Уимбълдън", след като на финала се наложи над Джазмин Паолини (Италия) с 6:2, 2:6, 6:4, като срещата продължи час и 58 минути.  Това е втора титла за Крейчикова от "Големия шлем" след победата й на "Ролан Гарос" през 2021-а година. Крейчикова, която е смятана за специалист в играта на двойки, в..

публикувано на 13.07.24 в 19:06
Мариян Михалев и Катерина Кулешова

Катерина Кулешова с първа титла от ДП по скокове на батут, спортистите на “Акро-Арт“ спечелиха отборната титла

Катерина Кулешова (Имидж-Русе) спечели първа титла в индивидуалната дисциплина  от държавно първенство по скокове на батут, което се проведе в Габрово. Украинката, която очаква да получи българско гражданство, беше най-стабилна и с оценка от 47.700 точки стъпи на първото място. Държавна вицешампионка с резултат от 44.760 точки стана Диана Сарафова..

публикувано на 13.07.24 в 13:18

Бившият вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор Илия Вълов е починал тази нощ

Легендарният вратар на Ботев (Враца), ЦСКА и националния отбор на България Илия Вълов е починал на 62-годишна възраст в болница във Враца тази нощ.  Вълов е бил приет в болницата във Враца за смяна на става, но е развил инфекция на белите дробове. Все още няма яснота кога ще бъде погребението на бившия футболист, тъй като се чака семейството му. Негов..

публикувано на 13.07.24 в 12:46
Александър Везенков

Везенков е приел офертата от Олимпиакос и иска да напусне НБА

Александър Везенков е приел личните условия от гръцкия баскетболен клуб Олимпиакос и е информирал Торонто Раптърс, че иска да напусне Националната баскетболна асоциация (НБА) на САЩ и Канада, съобщава fosonline.gr. Българският национал не е свободен агент, а Раптърс все още не са обявили публично намеренията си спрямо него. Според..

публикувано на 13.07.24 в 10:43