Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ананиев обеща да освободи средства за протестиращите медицински сестри в Козлодуй

МЗ с вариант за увеличение на заплатите в общинските болници до края на годината, съобщи една от протестиращите медицински сестри

| обновено на 04.02.19 в 15:48
Снимка: БГНЕС

До края на годината Министерството на здравеопазването ще предложи вариант за увеличение на основните заплати в общинските болници. Това съобщи Силвия Оприцова - една от протестиращите медицински сестри от козлодуйската болница, които днес се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев.

Те са получили уверение, че няма да има закриване на такива болници в страната и ще се намери вариант за козлодуйското лечебно заведение.

По-рано министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна с протестиращите медицински сестри от общинската болница в Козлодуй. Медиците недоволстват от ниското заплащане и проблемите с този тип лечебни заведения. Срещата беше закрита. 

"Всеки постави на масата проблемите, министърът беше добре настроен и ни изслуша. Не знам дали съм доволна. Изключително съм разколебана, защото конкретика имаше само за състоянието на нашата болница и механизмите, които да освободят някакви средства и да се покрият нивата на работни заплати, съгласно браншовото споразумение в здравеопазването. Това ще се случи в бъдеще време. Разбирам, че министърът е отскоро и че няма необходимите промени в системата. Той подготвя промени, които, според него, ще отключат ресурси за съсловието. Трябва обаче да мине през МС, да се гласува. Отново трябва време", заяви за "Хоризонт" Силвия Оприцова, старши-акушер в козлодуйската болница, присъствала на срещата.

"Министърът беше категоричен, че нямат намерение да затварят болници", допълни тя и каза, че във времето здравните власти ще търсят индивидуален подход за всяко лечебно заведение с финансови проблеми.   

Според протестиращите медицински сестри от Козлодуйската болница, причината за ниското заплащане в общинските лечебни заведения е в начина на финансирането им. Силвия Оприцова:

"Едно цяло съсловие мизерства и бедства и вдига вече повече от 10 години здравеопазването в страната. За да се разплатят сметките, за да се покрият здравно неосигурените пациенти, за да не е на много загуба болницата, на нас ни се дава минимумът, който може да се осигури от това, което се предлага, а истината е, че в сумата на клиничните пътеки стойността на труда - нашият, на лекарите, не е остойностен. Това се трупа с години и това се надяваме да обясним: как стоят реално нещата, защото всички общински болници са на това положение. Това не е само болницата в Козлодуй".

След срещата с Ананиев медицинската сестра допълни, че в браншовото споразумение минималното стартово възнаграждание трябва да бъде 950 лева, като в момента в Козлодуй реалната стойност е 580 лева. За нея и колежките й е ясно, че почти двойното увеличение не може да стане веднага, но и настояват за поне 700 лева минимална заплата за щатен медицински специалист. 

"Това донякъде би удоволетворило до следващите стъпки в повишаването на заплатата", каза Оприцова и допълни, че има предложения как конкретно в региона на Козлодуй процесът да се ускори. 

Протестиращите медицински сестри предстои да обсъдят ситуацията. Със сигурност те няма да подпишат договорите си, но все още няма тяхно общо решение какво предстои в недоволството им. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Системата ни убива всички

Майка от "Системата ни убива всички": Новата наредба отвори широко вратите за корупция в ТЕЛК

Днес трябва да бъде готов анализът на Министерство на здравеопазването на Наредбата за медицинската експертиза от 3 август 2018 година, която трябваше да осъвремени и обективизира експертизата. Очаква се министърът на здравеопазването да представи..

публикувано на 04.02.19 в 08:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55
Асен Василев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отхвърлиха дебата за корупция в Митниците и участието на Асен Василев

С гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по време на заседанието на Народното събрание беше отхвърлено искането за разисквания по доклада на временната комисия за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в..

публикувано на 26.04.24 в 09:45
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила...

публикувано на 26.04.24 в 09:11