Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мадрид и Лондон признаха Гуайдо за президент

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мадрид призна днес венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за действащ президент на латиноамериканската страна, предаде АФП. Испанският премиер Педро Санчес посочи, че правителството му настоява Гуайдо бързо да свика нови избори.

Решението на Мадрид бе последвано от Лондон, който също призна опозиционера за временен държавен глава „до провеждането на нови избори“. „Надяваме се това да ни доближи до край на хуманитарната криза“, написа в туитър британският външен министър Джереми Хънт.

Франция обяви по-рано днес, че Хуан Гуайдо „има легитимността да организира президентски избори“, след като държавният глава Николас Мадуро отхвърли европейския ултиматум да свика предсрочен вот.

„Изправени преди отказа на Мадуро, ние смятаме, че Гуайдо има възможностите и легитимността да организира тези избори“, каза френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Запитан дали Париж признава опозиционния лидер за временен президент, френският топдипломат не отговори директно, а уточни, че предстоят разговори с европейските съседи.

Преди по-малко от две седмици Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент на Венецуела, а Николас Мадуро осъди тази стъпка и я определи като опит за преврат.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николас Мадуро

Мадуро не изключва гражданска война

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че не може да изключи възможността за гражданска война на фона на силен международен натиск да сдаде властта, предаде Би Би Си. В телевизионно интервю той категорично отхвърли ултиматума на..

публикувано на 04.02.19 в 09:10
Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Изтича ултиматумът към Мадуро да организира избори във Венецуела

Днес изтича 8-дневния ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венецуела.  Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, както и външнополитическият представител на..

обновено на 03.02.19 в 18:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането.

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи..

публикувано на 25.04.24 в 12:00