Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия осъди намесата на Европа във Венецуела

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Стремежът да се легитимира опитът за узурпиране на властта във Венецуела е пряка намеса във вътрешните работи на страната, което не спомага за мирно решение на кризата“, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости. Коментарът му бе провокиран от днешното решение на Австрия, Великобритания, Дания, Испания, Франция, Швеция да признаят венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за временен президент на латиноамериканската страна.

„Всяко решение на вътрешнополитическата криза във Венецуела зависи единствено от самите венецуелци. Налагането на някакви решения или опит за легитимиране на опита за узурпиране на властта е пряка и косвена намеса във вътрешните работи на Венецуела“, заяви Песков.

Опозиционният лидер и парламентарен шеф Хуан Гуайд (35 г.) се самопровъзгласи за временен президент и положи клетва на 23 януари. Държавният глава социалист Николас Мадуро осъди това решение, като опит за преврат. Той има ключовата помощ на армията, както и на Москва, Пекин, Техеран, Анкара. Освен от Западна Европа Гуайдо пък е подкрепен от САЩ, Канада и мнозинството латиноамерикански държави.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът на Венецуела Николас Мадуро (вляво) и опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

Мадрид и Лондон признаха Гуайдо за президент

Мадрид призна днес венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо за действащ президент на латиноамериканската страна, предаде АФП. Испанският премиер Педро Санчес посочи, че правителството му настоява Гуайдо бързо да свика нови избори. Решението..

публикувано на 04.02.19 в 11:36
Николас Мадуро

Мадуро не изключва гражданска война

Венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че не може да изключи възможността за гражданска война на фона на силен международен натиск да сдаде властта, предаде Би Би Си. В телевизионно интервю той категорично отхвърли ултиматума на..

публикувано на 04.02.19 в 09:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН даде начало на програмата "Силен старт" за деца със СОП или изявени дарби

Министерството на образованието даде начало на програмата "Силен старт" - в помощ на детските градини и училищата с предучилищни групи за деца със специални образователни потребности и с изявени дарби.  За пет години се очаква да бъдат инвестирани над..

публикувано на 02.10.24 в 12:53

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният мъж е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Документален филм разказва за бягствата от Северна Корея

Документалният филм "Отвъд утопията" ще бъде показан на 4 октомври на Международния фестивал "София ДокуМентал". Прожекцията ще е от 19 часа в Дома на киното. Лентата разказва за бягствата от Северна Корея.  В студиото на БНР гостуваха две жени,..

публикувано на 02.10.24 в 12:20

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков" 2.  От там уточниха, че темата на заседанието е: "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден..

публикувано на 02.10.24 в 11:42