Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск: Има място в ада за привържениците на Брекзит

Думите на Туск предизвикаха крайни реакции във Великобритания

| обновено на 06.02.19 в 18:27
Лео Варадкар и Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск осъди днес тези, които призоваваха за Брекзит без идея как да го осъществят, и изрази надежда, че британската премиерка има „реалистичен“ план за развода с ЕС, предаде АФП.

„Чудех се как ли изглежда това специално място в ада, отредено за тези, които искаха Брекзит, без да имат абсолютно никаква идея за безопасното му осъществяване“, каза Туск на среща с ирландския премиер Лео Варадкар в Брюксел. И допълни, че Брюксел няма да отваря отново постигнатата с Лондон сделка за напускането на общността.

Въпреки това утре Доналд Туск ще се срещне с Тереза Мей, за да чуе предложенията ѝ.

Варадкар от своя страна заяви, че сделката за Брекзит, която бе отхвърлена от британския парламент, е най-добрата възможна. Според него скорошните политически вълнения в Обединеното кралство са поредно доказателство за необходимостта от „предпазен механизъм“, който гарантира „мека“ ирландска граница.

Думите на Туск предизвикаха някои доста крайни реакции във Великобритания. Британските депутати, които подкрепят Брекзит, реагираха гневно на коментара на Туск, обвинявайки го в арогантност.

Официалната реакция от Даунинг стрийт е, че въпросът е дали Туск смята, че използването на такъв език би помогнало с нещо. Говорител на премиера заяви:

„Ние проведохме енергична кампания при референдума в нашата страна. В най-голямото упражнение по демокрация в нашата история хората гласуваха за напускане на ЕС“.

Бившият лидер на Партията за независимост /ЮКИП/ Найджъл Фарадж писа на Доналд Туск в социалната мрежа Туитър:

„След Брекзит ние ще се освободим от неизбрани, арогантни булита като теб и ще управляваме собствената си страна. На мен това по-скоро ми прилича на рай“.

Лидерът на парламентарното мнозинство на консерваторите Андреа Ледсъм посочи, че Туск трябва да се извини за коментара. Говорителят на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън каза, че „този сатанински евроманиак прави всичко възможно да задържи Обединеното кралство във веригите на европейската бюрокрация“.

Лидерът на „Шин Фейн“ Меру Лу Макдоналд защити Туск, като посочи, че позицията на твърдолинейници като Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог е „невъздържана и несъстоятелна“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тереза Мей

Мей ще убеждава северноирландските партии, че може да осигури Брекзит без твърда граница

Британският премиер Тереза Мей ще убеждава днес северноирландските партии, че може да осигури Брекзит без да се стигне до твърда граница на остров Ирландия. Вчера в Белфаст Мей заяви пред бизнес лидери, че иска да промени спорния „предпазен механизъм“..

публикувано на 06.02.19 в 11:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националната банка на Румъния: Целта за влизане в еврозоната е неосъществима в момента

Националната банка на Румъния не смята целта за влизане в еврозоната за осъществима в момента, заяви управителят й Мугур Исъреску, цитиран от Аджерпрес. Според него страна като Румъния не може да изпълни целите си, магистрали, инвестиции и други,..

публикувано на 02.10.24 в 07:55

Над 50 наши огнеборци отпътуват за Гърция, за да помогнат за борбата с пожарите там

Български огнеборци ще отпътуват днес за Гърция в помощ на колегите си в борбата с пожарите, съобщиха от МВР. Ще се включат 51 пожарникари и 11 единици техника в борбата с огнената стихия. Помощта е в рамките на Механизма за гражданска защита на..

публикувано на 02.10.24 в 07:53
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Си Цзинпин заяви на Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин

Китайският президент Си Цзинпин заяви днес в поздравително послание до руския си колега Владимир Путин, че е готов да развива сътрудничеството между Москва и Пекин. Двамата си размениха поздравления по повод 75-ата годишнина от установяването на..

публикувано на 02.10.24 в 07:50
Президентът на Полша Анджей Дуда

Президентът на Полша: Рюте трябва да постави като приоритет укрепването на източния фланг на НАТО

Президентът на Полша Анджей Дуда заяви, че новоназначеният генерален секретар на НАТО Марк Рюте трябва да постави като приоритетна цел укрепването на източния фланг на Алианса, засилвайки военното присъствие и разширявайки инфраструктурата, предаде..

публикувано на 02.10.24 в 07:46

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха..

публикувано на 02.10.24 в 07:39