Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. А. Славов: Нивото, на което трябва да се обжалват актовете на ЦИК, безспорно е ВАС

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Отново не спазваме отвъртените международни стандарти, а нашите основните политически сили се опитват за пореден път да извлекат преки от тази промяна в последния момент, политически дивиденти. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" доцент Атанас Славов - преподавател по конституционно прово в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в коментар на спора за Централната избирателна комисия, възникнал между ГЕРБ и БСП. Левицата поиска смяна на състава на ЦИК и съставяне на нов преди изборите, от ГЕРБ отвърнаха, че няма как. Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова сезира Венецианската комисия по въпроса.  

„Венецианската комисия като консултативен орган на Съвета на Европа има много ясни правила и стандарти по отношение на изборното законодателство и в един от документите на комисията, а именно Кодекса за добрите практики при избори, изрично е казано, че държавите трябва да спрат с промените при изборното законодателство най-малко шест месеца преди датата на изборите, като дори това самото е краен срок. А ние наблюдаваме точно обратното“, обясни доц. Славов.

Мандатът на ЦИК, който е 5-годишен, изтича преди провеждането на изборите, уточни преподавателят:
„Ако се спазва процедурата, предвидена в закона, вече трябваше да бъде започнала процедура по номинации за нови членове на ЦИК, а такава очевидно все още не е стартирала. В закона изрично е предвидено, че до избор на нови членове на ЦИК, старите, т.е. досегашните, продължават да изпълняват функциите си“.
„Не би следвало едно изключение в правилото да се превръща в правило, т.е. за пореден път един такъв важен орган като ЦИК е оставен на политическото благоволение на неговия удължен мандат, който дори не знаем кога ще приключи, ако минем в тази хипотеза“, подчерта  доц. Славов.

Според специалистът по Конституционно право, шансът предложението за отпадне на квотата, която получават партиите, които са влезли в Европейския парламент, е много голям, тъй като „то е направено от няколко различни групи депутати“.
„Очевидна е коалицията между управляващите от една страна и ДПС от друга -  основните предложения за промени в Изборния кодекс ще минат с гласуване на тези две политически сили. И другото, което за мен е негативно като тенденция - постижение от последния две години на законодателно ниво, като вкарването на изискване за машинно гласуване и дистанционно електронно гласуване, в момента предстои отмяната на самите законови текстове“.

По повод предложението във връзка с обжалването на предизборните резултати и предизборните решения - за освобождаване на Върховния административен съд, доц. Славов каза:
„Нивото, на което трябва да се обжалват актовете на ЦИК  безспорно е ВАС и тук аргументи от регистъра неефективност, натовареност - не са валидни и особено тогава, когато се защитават конституционни ценности и принципи“.

Според експерта, основен е въпросът за системното не въвеждане на добри практики.
„Една такава добра практика, която можеше да бъде въведена по отношение на отчитането на гласовете, е да се създадат т.нар. регионални преброителни центрове“, добави доц. Славов, според когото вкарването на видеокамери в избирателните секции „има обратна страна“, тъй като при "корпоративен, контролиран вот, видеокамерите са още едно респектиращо средство“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36