Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. А. Славов: Нивото, на което трябва да се обжалват актовете на ЦИК, безспорно е ВАС

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Отново не спазваме отвъртените международни стандарти, а нашите основните политически сили се опитват за пореден път да извлекат преки от тази промяна в последния момент, политически дивиденти. Това обясни в интервю за предаването ни "Нещо повече" доцент Атанас Славов - преподавател по конституционно прово в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ в коментар на спора за Централната избирателна комисия, възникнал между ГЕРБ и БСП. Левицата поиска смяна на състава на ЦИК и съставяне на нов преди изборите, от ГЕРБ отвърнаха, че няма как. Междувременно, лидерът на БСП Корнелия Нинова сезира Венецианската комисия по въпроса.  

„Венецианската комисия като консултативен орган на Съвета на Европа има много ясни правила и стандарти по отношение на изборното законодателство и в един от документите на комисията, а именно Кодекса за добрите практики при избори, изрично е казано, че държавите трябва да спрат с промените при изборното законодателство най-малко шест месеца преди датата на изборите, като дори това самото е краен срок. А ние наблюдаваме точно обратното“, обясни доц. Славов.

Мандатът на ЦИК, който е 5-годишен, изтича преди провеждането на изборите, уточни преподавателят:
„Ако се спазва процедурата, предвидена в закона, вече трябваше да бъде започнала процедура по номинации за нови членове на ЦИК, а такава очевидно все още не е стартирала. В закона изрично е предвидено, че до избор на нови членове на ЦИК, старите, т.е. досегашните, продължават да изпълняват функциите си“.
„Не би следвало едно изключение в правилото да се превръща в правило, т.е. за пореден път един такъв важен орган като ЦИК е оставен на политическото благоволение на неговия удължен мандат, който дори не знаем кога ще приключи, ако минем в тази хипотеза“, подчерта  доц. Славов.

Според специалистът по Конституционно право, шансът предложението за отпадне на квотата, която получават партиите, които са влезли в Европейския парламент, е много голям, тъй като „то е направено от няколко различни групи депутати“.
„Очевидна е коалицията между управляващите от една страна и ДПС от друга -  основните предложения за промени в Изборния кодекс ще минат с гласуване на тези две политически сили. И другото, което за мен е негативно като тенденция - постижение от последния две години на законодателно ниво, като вкарването на изискване за машинно гласуване и дистанционно електронно гласуване, в момента предстои отмяната на самите законови текстове“.

По повод предложението във връзка с обжалването на предизборните резултати и предизборните решения - за освобождаване на Върховния административен съд, доц. Славов каза:
„Нивото, на което трябва да се обжалват актовете на ЦИК  безспорно е ВАС и тук аргументи от регистъра неефективност, натовареност - не са валидни и особено тогава, когато се защитават конституционни ценности и принципи“.

Според експерта, основен е въпросът за системното не въвеждане на добри практики.
„Една такава добра практика, която можеше да бъде въведена по отношение на отчитането на гласовете, е да се създадат т.нар. регионални преброителни центрове“, добави доц. Славов, според когото вкарването на видеокамери в избирателните секции „има обратна страна“, тъй като при "корпоративен, контролиран вот, видеокамерите са още едно респектиращо средство“.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Британският министър на въоръжените сили пристига на посещение в България

Министърът на въоръжените сили на Обединеното кралство Лео Дохърти пристига на двудневно посещение в България. За визитата съобщи британското посолство. Информацията беше потвърдена и от отбранителното ведомство. Срещи Лео Дохърти ще има със служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и лекция във Военната академия в София. Очаква се тема на..

публикувано на 09.05.24 в 04:22

Ямбол ще отбележи Деня на Европа с военен ритуал и молебен

С военен ритуал и благодарствен молебен в Ямбол ще бъдат отбелязани 9 май - Денят на Европа и Денят на победата над хитлерофашизма. В празничната програма за поредна година е включен и ученическият фестивал „С песните на Европа“. По традицията честванията ще са в стария квартал „Каргон“ - пред паметника на Георги Дражев и загиналите във войните..

публикувано на 09.05.24 в 04:11

Урсула фон дер Лайен критикува германската крайна десница

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази опасения от германската крайна десница, като я обвини в "пропаганда за Путин" и "шпионаж в полза на Русия" - месец преди европейските избори, предаде Франс прес. В речта си на конгрес в Берлин на германския Християндемократически съюз (ХДС, партията, към която принадлежи..

публикувано на 09.05.24 в 00:41

3 300 000 българи пазаруват в Интернет

Социалните медии са вдъхновител на онлайн потреблението, сочат данни от проучването, озаглавено "Пулсът на онлайн потреблението в България". Сред другите изводи е, че кратките клипове са изключително атрактивни за младото поколение. Добромир Живков от "Маркет линкс" изтъкна, че са били анкетирани над 1300 души. 81% от българите ползват..

публикувано на 08.05.24 в 23:02
Стево Пендаровски

Пендаровски честити изборната победа на опонентите си

Стево Пендаровски, който участва в изборите в Северна Македония за втори президентски мандат, практически призна загубата си и честити на победителите в тях, пожелавайки им успешна работа в следващите пет за президента и четири за парламента години. "Накрая на този дълъг изборен ден благодаря на всички участници в изборния процес и всички институции,..

публикувано на 08.05.24 в 22:58
Ограда при буферната зона в Кипър

Пратеникът на ООН: Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество

Допирните точки за решаването на Кипърския въпрос са в гражданското общество и отговорност на лидерите на двете кипърски общности е да се вслушат в неговото желание за напредък. Това заяви пратеникът на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр сред срещите си днес в Никозия, с които започна третата ѝ мисия на острова. Голямата международна подкрепа за..

публикувано на 08.05.24 в 22:54

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41