Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерите в Гърция започнаха блокади на пътища

| обновено на 07.02.19 в 19:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките фермери започнаха днес почасови блокади пътища с искания за намаляване на данъците и евтини горива.

Земеделците от Серес съобщиха, че целта им е протест на границата с България.

Полицията засили охраната при „Промахон“ и практически е невъзможно прехвърляне на трактори непосредствено до граничния пункт.

В Северна Гърция днес спряха движението в двете посоки на пътя Серес - Солун.

Стергиос Лицос - лидер на протестите на земеделците от Серес каза, че на места решават кога и за колко ще блокират пътя и отново подчерта, че целта им е да достигнат до границата с България при „Промахон“ в следващите дни.

В посока Солун-Кавала има на три места струпани трактори до пътя, но засега не пречат на трафика на автомобили. Днес няма движение на земеделски машини към другите гранични пунктове с България.

Основна цел на протестиращите е магистралата Солун - Атина. В готовност за блокади са на пет ключови места. Засега е блокиран само пътя Патра - Атина с обещание да се оттеглят след час.

Последното решение на Националния земеделски съвет е засилване на протестите като форма на натиск към правителството за данъчни облекчения.

По информация на българското посолство в Гърция за събота, 9 февруари, фермери планират блокада на движението при Темби -  участък от магистралата, която свързва Солун с Атина. 

Данните на мисията ни сочат, че в префектура Централна Македония трактори и селскостопанска техника са разположени на следните места:
- В района на Малгара, в непосредствена близост до националния път Солун – Атина;
- В област Иматия, на пътен възел Кулурас, автомагистрала Егнатия в участъка Солун – Верия;
- На националния път Верия - Скидра, в района на жп гара Науса;
- В област Пела, на пътен възел на Гипсохори;
- В област Пиерия, на общинския път в района на стадиона на Катерини;
- На 67-я километър от стария национален път Катерини – Солун;
- В района на Серес, на пътен възел Сидирокастро;

Блокади на движението са планирани още:
- В района на Пирго Илиас по националния път Патра-Древна Олимпия, в петък 08.02.2019 г., в 18:00 ч.
- В района на Превеза, на пътен възел Луру Превезас, от 19:30 ч. на 07.02.2019 г.
- В района на Пеласгия, окръг Фтиотида, е предвидено за 07.02.2019 г. от 16:00 до 18:00 ч. нова блокада на двете платна към Солун.
- На остров Крит в Ханя, на височината Мегала Хорафия, всеки ден  ще се спира движението от 16:00 до 18:00 ч. на националния път Ханя-Ираклио. Движението от 16:00 до 18:00 ч. всекидневно ще бъде блокирано и в района на Ираклио на острова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50
47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

Душко Кръстевски: Ще продължаваме да се делим, докато съществува дълбоката държава и при нас, и при вас

С пускане на бели гълъби като послание за мир, с питка и шарена сол в началото на тази седмица беше открит 47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В него участват 88 българисти от 32 държави. Учителят и преводач от Република Северна Македония Душко Кръстевски е един от доайените на форума..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13