Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха промените в Закона за водите на първо четене

| обновено на 08.02.19 в 10:53
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене предложените от ГЕРБ промени в Закона за водите, които, според вносителите, са поискани от браншовите организации в сектора.

Промените са свързани с отпадане на такси и монтиране на измервателни устройства и са насочени към дребните и средни по мащаби рибни стопанства.

От опозицията възразиха срещу приетите текстове с мотив, че това създава неравнопоставеност в сектора на рибопроизводството.

"Не е  възможно да искаме отмяна на контрола на замерването и не е възможно да искаме отмяна на таксата за замърсяване. Нещо повече. Години наред чакаме колегите от Министерството на земеделието да направят тази единна такса за замърсяване по определени критерии, която да въведем. Няма я тази такса. Нещо повече - сега се иска отмяна", каза Атанас Костадинов от БСП.

Ирена Димова от ГЕРБ отхвърли упреците:

"С предложените изменения по никакъв начин не се изключва възможността за упражняване на контрол от страна на контролните органи и не отпада задължението, при установено замърсяване, на нарушителите да се налагат съответните санкции. С предвижданите промени се цели ползвателите на вода, които са извършили замърсяването, да заплащат за отстраняване на щетите, а не всички ползватели да заплащат тази такса, включително когато такъв замърсител липсва".

Все пак управляващите поеха ангажимент, че ще направят работна група с експерти в областта на екологията и земеделието и представители на бранша, за да прецизират текстовете преди окончателното им приемане на второ четене.

С промените в Закона за водите се предвижда да не се заплаща и такса за водовземане от воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности. Предлага се и да отпадне задължението за монтиране на измервателни устройства, които отчитат обема на отнетата вода.

Мотивите на бранша по отношение на измервателните устройства са свързани основно с липсата на техническа възможност за тяхното монтиране при повечето рибни стопанства.

Земеделското министерство се обяви в подкрепа на измененията в Закона за водите, като смята, че тяхното приемане ще позволи по-ефективно провеждане на политиката в областта на аквакултурите и ще премахне една сериозна финансова и административна тежест върху малките рибопроизводители, които са около 80% от регистрираните.

В редовния петъчен парламентарен контрол на въпроси на депутатите ще отговарят вицепремиерите Екатерина Захариева и Марияна Николова и още 9 министри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитва т, особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Овладян е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица

Овладян е пожарът, който  вчера възникна следобеда край кюстендилското село Неделкова Гращица, навлязе в гора и обхвана над 300 декара площи. В гасенето се включиха екипи на пожарните служби и горските стопанства от Невестино и Кюстендил,  доброволци. Помогнали и от  други общини, от Горското в Радомир. Гасенето продължи до късно снощи...

публикувано на 13.08.24 в 10:02
Мила Минева

Мила Минева: Нужно е радикално противопоставяне на популизма, който произвежда разделение

" Единственият начин избирателите да бъдат мотивирани е през радикално противопоставяне на този популизъм, който произвежда разделение ". Това заяви пред БНР Мила Минева, преподавател по социология в СУ "Св. Климент Охридски". Според нея от партиите зависи да мотивират избирателите си от една страна през ценности, а от друга страна – през..

публикувано на 13.08.24 в 09:28

Деца се състезават с колела и тротитетки в Ловеч за Деня на младежта

Община Ловеч организира днес състезание с велосипеди и тротинетки за деца и младежи по повод Международния ден на младежта. Състезанието е по инициатива на Общинския съвет, Превантивно-информационен център за борба с наркотичните вещества и местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Надпреварата с..

публикувано на 13.08.24 в 09:11
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова – Кожарева продължава разговорите за служебно правителство

Продължават срещите на избраната от президента Румен Радев за служебен премиер Горица Грънчарова - Кожарева с министри от кабинета Главчев и експерти преди представянето на проект на правителство, срокът за което изтича на 19 август. Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет Досега разговори..

публикувано на 13.08.24 в 09:03

Станимир Миланов: Наслагва се мантрата, че МВР влияе върху изборния процес!

Не бяхме на протестите, обясни пред БНР Станимир Миланов, зам.- председател на Синдикат "Огнеборец" , след като вчера полицаи излязоха пред НС, за да изразят недоволството си от "безпрецедентния опит за употреба на МВР". "Нашето задължение е да следим за спазване на социалния диалог и да защитаваме правата на нашите членове. През последните..

публикувано на 13.08.24 в 08:50

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика. Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика. Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са..

публикувано на 13.08.24 в 08:50