Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл се усъмни в новите разкрития по случая „Скрипал“

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл поставя под съмнение достоверността на новите публикации, според които е имало и трети замесен в инцидента в Солсбъри, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Според британски медии трети човек, който е свързан с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри през март 2018 г., можело да е замесен в друг опит за отравяне, извършен в България през 2015 г.

„Видяхме съобщенията в тази връзка. Има само един въпрос: как е могло през 2015 г. да остане незабелязано използването на някакво бойно отровно вещество в Европа, защо това се е разбрало едва сега?“, каза Песков. „Не знаем доколко това отговаря на действителността и вярно ли е въобще. Не знаем на какво се основава новата информация и доколко е компетентен източникът ѝ“, допълни той.

По-рано британският в. „Телеграф“ съобщи, че по думите на негов източник британското следствие проучва версия, според която в отравянето на двамата Скрипал е участвал и трети човек - служител от руското военно разузнаване ГРУ на име Сергей Федотов. По данни на източника Федотов е трябвало да излети за Москва заедно с другите двама заподозрени - Александър Петров и Руслан Боширов, след отравянето на Скрипал, но в последния момент е останал във Великобритания. Възможно е той все още да се намира на британска територия.

Русия категорично отрича да е замесена в отравяне на Сергей и Юлия Скрипал с бойно отровно вещество „новичок“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емилиян Гебрев

Заподозрян по случая „Скрипал“ бил в България през 2015 г.

Сергей Федотов, когото британските власти подозират, че е съучастник в отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал, е бил в България през 2015 г., съобщи британският разследващ сайт „Белингкет“. Посещението му е било няколко дни преди..

публикувано на 08.02.19 в 10:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят..

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Калин Стоянов поема наблюдението на разследването срещу полицая, пребил момчета на Черноморието

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че поема под свое наблюдение разследването срещу полицая, пребил две момчета в нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието.  МВР ще проверява как биячът е назначен за полицай с конкурс...

публикувано на 11.07.24 в 14:38

Екзакта: Нараства делът на хората, които имат по-голямо доверие в медиите, базирани в интернет

Разговорът по националните теми доминира пред обсъждането на европейския дневен ред. За пореден път липсват лидерски дебати – това са част от основните изводи от извършеното от Съвета за електронни медии наблюдение на предизборната кампания за..

публикувано на 11.07.24 в 14:33
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани. Пристигнали са екипи на спешните служби и..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след..

публикувано на 11.07.24 в 13:56

Българин се е удавил край Кавала

Български турист на 66 г. се е удавил край гръцкия крайбрежен град Кавала. Медиците не са успели да го спасят. Той се е удавил в морето на плажа Керамоти - мястото е предпочитано за лятна почивка на много български туристи.  Оказана му е..

публикувано на 11.07.24 в 13:40