Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: „Ислямска държава“ не е победена

Ангела Меркел
Снимка: БТА

„Ислямска държава“ далеч не е победена и в същото време се преобразува в асиметрична военна сила, след като изгуби почти цялата си територия, която по-рано контролираше, предупреди днес германската канцлерка Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Изказването на Меркел в противоречие с мнението на американския президент Доналд Тръмп, който твърди, че джихадистката групировка е разгромена.

„Т.нар. „Ислямска държава“ бе изтласкана от територията си, но за съжаление това не означава, че е изчезнала“, подчерта канцлерката. Тя допълни германската федерална разузнавателна служба следи приоритетно събитията в Сирия, включително киберзаплахи и фалшиви новини.

По-рано Тръмп обяви разгрома на „Ислямска държава“ и изтеглянето на американските сили – около 2000 бойци, от Сирия.

Меркел коментира опасността от джихадистите при откриването на новата сграда на федерална разузнавателна служба БНД. Разположен на място, където някога Берлинската стена разделяше града на две, мащабният комплекс на стойност 1,1 млрд. евро вече подслонява 4000 души от 6500 персонал на агенцията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп изрази готовност да изтегли американските военни от Сирия

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че очаква следващата седмица официално да обяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" е отвоювала цялата територия, контролирана от групировката в части от Сирия и Ирак. Тръмп съобщи това пред..

публикувано на 07.02.19 в 07:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите...

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на..

публикувано на 21.10.24 в 18:01