Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителни пакети за моряци, които няколко месеца не могат да отплават от Бургаския порт

Генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе заедно с Българския червен кръст и Червения полумесец дариха хранителни продукти на екипажа на кораба „Лайди Бо“. От есента плавателният съд е на Бургаския порт и не може да отплава заради лошо техническо състояние и финансови задължения на собственика.

Днешната хуманитарна акция е поредна за екипажа на „Лейди Бо“, който от няколко месеца е закотвен в бургаското пристанище, а екипажът – турци, украинци и индийци – не може да отплава заради неизплатени заплати. 

Нурай Иньонтепе, Генерален консул на Република Турция в Бургас посочи, че собственика на плавателния съд има много задължения както към екипажа, така и към пристанището:

„В момента собственикът се опитва да изтегли кредит, за да погаси дължимото. Най-крайното решение е корабът да се продаде за скраб и с парите да се платят сметките. Според международното морско право, когато екипажът  на кораба го напусне без основателна причина, те не могат да си получат заплатите, затова те не могат да напуснат кораба в момента“, обясни Нурай Иньонтепе.

В момента на кораба има ток и вода, а моряците днес получиха храна и хигиенни пакети от първа необходимост, посочи Виолета Радева БЧК - Бургас:

„Хуманитарната помощ е съвместно с Червения полумесец. Това са хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни пакети. В зависимост от ползването е за месец-два. БЧК-Бургас има опит при такива ситуации и друг път сме оказвали помощ на бедстващи моряци“, обясни Виолета Радева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията "Държавен резерв и военновременни запаси", Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за ядрено..

публикувано на 26.04.24 в 07:28

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила..

публикувано на 26.04.24 в 07:27

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58