Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против кучето Румяна от Благоевград

Снимка: Жоро Александров

Жители на Благоевград недоволстват от улично куче, което живее в къщичка пред блок в квартал „Запад“. Те изпращат писма до отговорните институции с молба за съдействие, но отговор няма. Тъй като сигналите са анонимни, не беше открит техен представител, за да обясни за проблема.

Кучето се казва Румяна и за него се грижат хора, обединени в каузата за кастриране и осиновяване на улични кучета и котки. Една от тях е Емилия:

"Имаше идея да е кастриран, за да не се размножава, защото обикновено на хората им пречат уличните кучета. За доброто на хората и за доброто на кучетата. Започнахме с приятели да организираме, щяхме да кастрираме в "Четири лапи" в София и малко преди да дойде моментът, защото все пак трябваше да се отбие кученцето, тука в квартала някой разхвърли масово отрова и имаше много измрели кучета, не само улични, но и домашни. Румянка беше едно от кучетата, която беше хапнала, но за щастие по-малко и успяхме да я спасим. Хората от блока събираха пари, отидохме при доктор Пелтекова, спасихме я, после я кастрирахме и така Руми заживя тук, в квартала, и стана квартален любимец. Има паспорт, чип, ваксинираме я всяка година, обезпаразитяваме я редовно. Кучето определено не е опасно. Аз по принцип изпитвам голямо съчувствие към бездомни животни, защото най-вече те не са виновни, че са на улицата и не заслужават тази ужасна съдба, която в повечето случаи им се случва. И мисля, че по този начин, а пък правя и добро на хората, които не искат да има бездомни кучета, аз също не искам. На хората почна да им пука и да виждат, че не е начин да се справим с бездомните животни, като ги изтребваме, убиваме, тровим, палим и така нататък".

В сигнала като собственик на кучето Румяна беше споменат анонимен мъж, който е бивш затворник и от който хората се страхували. Всъщност собствениците на кучето се оказаха повече, а нарочения за такъв - известен народен певец, който имал конфликт с отровителя на животни.

Мария е един от тези хора, които се грижат за Руми:

"Тя си има къщичка. За нея се грижим цялата редица от блокове в "Запад". Твърдя, че тя наистина е едно добро куче. Тя заслужава да бъде при нас. Лично аз съм водила Руми на ветеринар. Тя е едно здраво куче, въпреки че вече е старичка, обезпаразитена. Искам да кажа на слушателите, всъщност, замислете се, нищо не се прави по въпроса за бездомните глутници кучета, които върлуват и в Благоевград, а пък едно куче, което е домашно, защото ние всички я гледаме, тя е нашето куче. На някой съсед му е попречило, че се е разлаяла два-три пъти. Даже мисля, че пред всеки блок трябва да има по една къщичка на куче, ако питате мен. Може би ние сме тези, които трябва да се грижим за бездомните кучета, тъй като общината не прави нищо по въпроса".

Емилия повдига въпроса:

"Кварталът ни е печално известен - с убийства на кучета, котки, отравяния и т.н. На тях им пречат животните, не само, но и хората им пречат, но по-лесно е да си излееш агресията към животно. Не случайно в другите страни, към които ние се стремим на Запада, агресията към животните е индикация, че този човек е потенциално опасен и за хора. Тази агресия всъщност е към беззащитните".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

ДПС няма да е партньор с ПП-ДБ "при доказване на схемите им"

Председателят на ДПС Делян Пеевски каза, че ако бъдат доказани корупционните схеми, свързани с ПП-ДБ, ДПС няма да е партньор в евентуален следващ парламент. "Ако се докаже от компетентните органи и се видят обвързаности с контрабанда, пудели, пачки, специално ДПС няма да работи с тях.  Всичко, което видяхме, е чудовищно", посочи той...

публикувано на 24.04.24 в 10:54

ПП-ДБ с обвинения към ГЕРБ – саботирали второто плащане по ПВУ

От ПП-ДБ обвиниха ГЕРБ за това, че саботират съдебната реформа и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът Николай Денков обяви, че ГЕРБ бави четири законопоректа, които са обвързани с второто плащане по плана.  По думите му, Законът за личния фалит, правилата за работата на Комисията за противодействие на корупцията,..

публикувано на 24.04.24 в 10:52
Радостина Ангелова

Проучване за имунизационния календар регистрира нагласите и страховете на родителите

Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години у нас подкрепят задължителните имунизации. 54% от запитаните ваксинират децата си. 3,8% са на мнение, че списъкът със задължителните ваксини следва да се допълни. Това показва национално представително проучване на нагласите към българския имунизационен календар, проведено по..

публикувано на 24.04.24 в 10:49
Грант Шапс

Лондон иска увеличаване на разходите за отбрана в НАТО

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви, че иска новата цел на НАТО за разходите за отбрана да бъде 2,5% от брутния вътрешен продукт вместо сегашните 2% и това го налага днешният "по-опасен свят". Грант Шапс каза в интервю за Скай нюз, че това увеличение на средствата за отбрана е напълно обосновано в един свят с Китай, който е във..

публикувано на 24.04.24 в 10:47
Антоанета Цонева

Съвет по координация на политиките за българите в чужбина създаде НС

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС парламентът прие окончателно промените в Закона за българите, живеещи извън България. Той предвижда създаване на Съвет по координация на политиките за българите извън страната, който да организира работата на структурите на изпълнителната власт за осъществяване на държавната политика за общностите ни в..

публикувано на 24.04.24 в 10:44

Само "Сиела Норма" иска да осигурява машините за изборите 2 в 1

Дружеството "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за дейностите по осигуряване на машинното гласуване за предстоящите избори две в едно на 9 юни. То ще бъде поканено да представи първоначални оферти, става ясно от решение на Централната избирателна комисия, публикувано на интернет страницата ѝ...

публикувано на 24.04.24 в 10:33

7 пъти са намалили броя на животните, които могат да пасат в национален парк

Отново има проблеми с фермерите и пашата на стадата в националните паркове. За промените и нормативните рестрикции разказа фермерът Николай Василиев и адв. Емилия Тончева в интервю пред БНР. Както всяка година и тази има рестрикции за боря на животните, които могат да бъдат изведени на паша по високите части на националните..

публикувано на 24.04.24 в 10:20